L’Ajuntament de Reus es compromet amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’ONU

Font: Ajuntament de Reus

19/03/2020 - 17:09

L’Ajuntament de Reus s’ha compromès institucionalment amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’ONU.

Per fer explícit aquest compromís amb els ODS, la regidoria ha editat un calendari que reflecteix els dies mundials en què se celebren efemèrides de caràcter ambiental, així com les setmanes a les que Reus s’adhereix. El calendari, del qual se’n repartiran 2.000 exemplars, és una invitació a reflexionar sobre les accions que individualment o col·lectivament es poden emprendre per avançar cap a un societat més sostenible.

Coincidint amb les efemèrides recollides al calendari, la regidoria Recursos Humans i Medi Ambient desenvoluparà accions de comunicació i de sensibilització per promoure la reflexió a l’entorn dels ODS: s’han previst activitats a les escoles, cursos de formació sobre estalvi energètic, presentacions de llibres, cursos de cuina, o accions de neteja de la xarxa de camins i el patrimoni natural de Reus.

Així mateix, està prevista l’adhesió de l’Ajuntament a la Setmana de la Energia (juny), la Setmana de la Mobilitat Sostenible (setembre) i la Setmana de la Prevenció de Residus (novembre) promovent accions perquè la temàtica des pugui abordar des de diferents àmbits de manera més participativa i activa.

Les noves accions que desenvoluparà la regidoria se sumen a les que ja realitza actualment, però que, ara, la data de celebració es farà coincidir amb les efemèrides del calendari per guanyar amb capacitat d’impacte. Així, la Fira Velèctric coincidirà amb el Dia Internacional Sense Soroll, o les neteges de l’entorn natural del programa europeu Let’s clean up Europe, que es fan amb la col·laboració de les escoles, es farà a l’entorn del Dia Mundial de la Biodiversitat.

Acord de ple

La planificació de la regidoria té el seu origen en la sessió del ple de l’Ajuntament del 29 de novembre de 2019, quan es va aprovar per unanimitat assumir l’Agenda 2030 i els ODS com a marc de les polítiques públiques que impulsarà l’Ajuntament per aconseguir una societat més justa, igualitària i ambientalment sostenible.

Aquest compromís de l’Ajuntament queda reflectit en el Pla d’Acció Municipal, on es recull com a línia d’acció «Impulsar els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’agenda 2030 de la ONU de manera transversal a totes les regidores».

En aquesta línia, el PAM recull les línies d’acció següents:

 • Avançar cap a una ciutat més sostenible i eficient.
 • Promoure millors pràctiques ambientals i sostenibles.
 • Fomentar el contacte amb el medi natural.
 • Millorar la gestió ambiental del soroll.
 • Garantir un entorn de qualitat per als animals.

Els Objectius de Desenvolupament Sostenible

El 25 de setembre de 2015, l’Assemblea General de les Nacions Unides va aprovar l’Agenda 2030 de Desenvolupament sostenible, que desplega els 17 ODS:

 1. Fi de la pobresa.
 2. Fam zero.
 3. Salut i benestar.
 4. Educació de qualitat.
 5. Igualtat de gènere.
 6. Aigua neta i sanejament.
 7. Energia assequible i no contaminant.
 8. Treball decent i creixement econòmic.
 9. Indústria, innovació i infraestructura.
 10. Reducció de les desigualtats.
 11. Ciutats i comunitats sostenibles.
 12. Producció i consum responsables.
 13. Acció pel clima.
 14. Vida submarina.
 15. Vida d’ecosistemes terrestres.
 16. Pau, justícia i institucions sòlides.
 17. Aliances per assolir els objectius.

 

Categories: 
Etiquetes: 

Relacionats

Notícia

 Amb aquesta acció es persegueix un triple objectiu: incrementar la consciència ciutadana en aspectes de protecció del medi ambient i sostenibilitat; millorar les pautes i hàbits i incentivar a la reflexió per fer partícips a la ciutadania en el procés Agenda 2030 de la ciutat de Reus.

Article

L'Ajuntament de Reus disposa ja de l’Avanç del Pla estratègic de zones verdes de Reus, el document amb el qual avança en l’objectiu del Govern de Reus de planificar de manera estratègica la gestió de les zones verdes de la ciutat; i avançar en la transformació sostenible de la ciutat i fer front als reptes de l’emergència climàtica.

Article

L’Ajuntament de Manresa ha publicat l’informe final sobre “El Repte dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) a Manresa”, que conté 175 fites locals per al 2030, repartides en cadascun dels ODS, entre les quals garantir un sostre digne per a tothom, treballar per eradicar la pobresa energètica, la creació de més zones verdes urbanes i el foment de la mobilitat a peu. L’objectiu de l’informe és alinear els plans i polítiques municipals amb cadascun dels 17 objectes de l’Agenda, seguint el mandat de l’ONU. En el cas de Manresa, s’ha afegit un 18è ODS, el de Cultura. El document s’ha elaborat a partir del procés participatiu amb la ciutadania i amb els agents locals, que van establir dos reptes prioritaris: que no hi hagi cap persona sense un sostre digne ni un subministrament de serveis bàsics eficaç i fomentar les energies renovables a Manresa.

Butlletí