Font: Ajuntament de Reus
L’Ajuntament de Reus farà una salt decisiu durant aquest mandat per avançar cap a una ciutat més verda i sostenible. Per això impulsa el pla Reus Respira (R2) amb tres objectius clars: la planificació, la protecció i l’ampliació de l’arbrat de la ciutat.
Les polítiques de planificació es concretaran amb la redacció del Pla de la Infraestructura Verda-Blava i Biodiversitat, en el marc del projecte de renaturalització, RENATUReus; així altres documents estratègics ordinaris com el Pla director d’arbrat. La protecció es definirà a partir una nova ordenança municipal específica, redactada també en el marc RENATUReus. I, finalment, l’ampliació de l’arbrat es farà efectiva amb un compromís del Govern de Reus: plantar 500 nous arbres cada any.
Reus Respira (R2) és una aposta per protegir i incrementar l’arbrat a la ciutat de manera planificada com a política estratègica de lluita contra el canvi climàtic, mitigar les illes de calor urbanes, generar nous espais d’ombra, reduir la temperatura i, en definitiva, millorar l'habitabilitat a la ciutat.
Planificació
L’Ajuntament de Reus té en marxa la redacció del Pla de la Infraestructura Verda-Blava i Biodiversitat, el document fonamental de la planificació estratègica per a la renaturalització de la ciutat, inclosa la protecció i gestió de l’arbrat de la ciutat. El pla forma part del projecte RENARTUReus, i junt amb altres documents de planificació configurarà una guia estratègica de planificació, gestió i desenvolupament de les zones verdes i la biodiversitat per als pròxims anys.
Entre altres actuacions, els documents de planificació previstos al RENATUReus, inclouen treballs vinculats a la protecció i ampliació de l’arbrat de la ciutat com:
- Inventari del patrimoni vegetal de la ciutat.
- Pla de manteniment i gestió de l'arbrat viari i escocells.
- Catàleg tècnic amb fitxes d'espècies arbòries considerades aptes a Reus.
- Projecte de renaturalització de la infraestructura verda urbana.
En l’àmbit de la planificació, Reus Respira (R2) també facilitarà la coordinació entre les diferents regidories implicades per a la millor gestió dels projectes que inclouen plantació d’arbrat que ja estan en marxa; i així com la planificació de nous projectes. Entre altres, l’Ajuntament té actualment en diferents fases d’execució els projectes que inclouen plantació d’arbrat següents:
- Plans directors de plantació d’arbrat.
- Contracte d’esporga de l’arbrat de la ciutat.
- Projectes individualitzats de jardineria.
- Projectes individualitzats de reordenació i transformació viària.
Plantació de nou arbrat
El pla Reus Respira (R2) destinarà un pressupost mínim de 150.000 euros cada exercici a la plantació de nou arbrat, amb l’objectiu d’arribar a sumar 5.000 arbres nous en 10 anys, gairebé un 30% més que els que hi ha plantats en l’actualitat, 18.400.
La primera dotació de 150.000 euros ja es veurà reflectida en el Pla d’Inversions 2025. Pel 2024, l’Ajuntament té pressupostats més de 66.000 euros, que han de suposar la plantació d’uns 200 arbres.
La darrera plantació d’arbrat més gran que s’ha fet a Reus va ser el 2018, amb un pressupost de 46.000 euros i la plantació de 100 arbres.
Algunes de les actuacions de plantació d’arbrat ja previstes són les següents:
- Actuacions 2024: El Pressupost 2024 ja preveu les partides per plantar uns 200 arbres. Concretament, 50.000 euros dels Pla Director d’Arbrat, per a la reposició d’uns 120 arbres en escocells buits repartits per tota la ciutat; i 16.200 euros del Pla ImpulsDipta de la Diputació de Tarragona, per a la plantació d’uns 50 arbres nous en diferents parcs. El nou contracte d’esporga de l’arbrat de la ciutat, que recentment ha entrat en servei, també preveu la reposició d’uns 30 arbres.
- Actuacions 2025: A hores d’ara, i pendent encara de tancar el Pla d’Inversions 2025 i els projectes que se’n derivin, l’Ajuntament ja té previst la plantació d’uns 200 arbres l’any que ve. Concretament, la plantació es farà als carrers Cantàbric i Flix, al passatge de la Rodona, a la zona de Mas Bertran (carrers Pere Rius Gatell, i Josep Ribera i Sans) i a la zona de Bellissens (carrers Agricultura, Pau Gargallo i Ciència).
Ordenança de protecció de l’arbrat
Durant aquest mandat, l’Ajuntament de Reus impulsarà la redacció d’una ordenança de protecció de l’arbrat i dels espais verds de la ciutat. La nova ordenança de gestió de les zones verdes-blaves i biodiversitat tindrà l’objectiu de preservar el patrimoni verd i blau urbà, i establir condicions d’ús i de manteniment.
La redacció de l’ordenança s’emmarca en el projecte RENATUReus, que l’Ajuntament impulsa amb el suport de la Fundación Biodiversidad. En concret, la normativa municipal derivarà del Pla de la Infraestructura Verda-Blava i Biodiversitat previst en el projecte de renaturalització i del que tot just se n’acaba d’adjudicar la redacció. És per això que la previsió és iniciar la redacció de l’ordenança a partir de desembre de 2025.
Compliment del PAM 2023-2027
Reus Respira s’afegeix a la línia d’actuació «Renaturalitzar l’espai urbà per augmentar la cobertura vegetal, la biodiversitat urbana i garantir que la ciutadania disposi d’un espai verd a prop de casa seva», recollida al Pla d’Acció Municipal (PAM) 2023-2027.
Sandra Guaita, alcaldessa de Reus, afirma: «Ens fa falta una aposta forta i decidida per incrementar el verd a la ciutat. Estem decidits a fer-ho, i ens comprometem a invertir per fer un Reus més verd i sostenible. Aquest govern està compromès amb la sostenibilitat, la lluita contra el canvi climàtic, la qualitat de l'aire, la gestió de l'aigua i l'autoconsum i les energies renovables, i també està compromès amb la preservació i el foment del verd urbà».
RENATUReus
Reus Respira (R2) se situa en la línia d’altes projectes municipals com el projecte RENATUReus, que l’Ajuntament impulsa amb el suport de la Fundación Biodiversidad del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico (MITECO) en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR), finançat per la Unió Europea - NextGenerationEU. RENATUReus té un pressupost de 4,2 milions d’euros, dels quals el 95% serà finançat amb fons europeus.