L'Ajuntament de Terrassa i la CONFAVC abordaran la pobresa energètica a Ca n'Anglada amb el projecte 'A-Porta'

06/03/2022 - 16:37

L'Ajuntament de Terrassa ha signat un conveni de col·laboració amb la Confederació d'Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC) per al desplegament del projecte 'A-Porta' al barri de Ca n'Anglada.

El porta a porta tindrà l'objectiu de realitzar una diagnosi que faciliti dades actualitzades per abordar i combatre la pobresa energètica al barri. En concret, vuit veïns i veïnes (els anomenats Picaportes) visitaran 500 dels habitatges per donar consells i recursos per conscienciar la ciutadania sobre com realitzar un consum d'energia responsable, com adequar les llars al fred i a la calor amb solucions de baix cost i com entendre i reduir les factures de subministraments bàsics, fent així al veïnat protagonista del seu propi consum.

L'alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, ha volgut "posar en valor que aquest projecte el proposa el territori i el treballarem amb el territori. La lluita contra les desigualtats son lluites compartides i, en aquest sentit, tant l'Associació de Veïns i Veïnes de Ca n'Anglada, com la Federació d'Associacions Veïnals de Terrassa i la resta d'entitats del territori, son peces fonamentals per dur a terme, de manera profitosa, aquest projecte".

 

El desplegament, el porta a porta

A-porta és un programa social d'apoderament veïnal, desenvolupat per la CONFAVC i la cooperativa iesMed SCEL, en què veïns i veïnes carismàtics (anomenats Picaportes), que viuen a barris amb importants necessitats socials, són contractats, formats i coordinats per visitar a tots i cadascun dels seus veïns i veïnes i donar-los suport, consells i recursos sobre com millorar la seva qualitat de vida (accés a drets socials, vulnerabilitat energètica, recerca de feina, recursos del barri, gestió de residus, malbaratament alimentari, convivència i civisme, acompanyament a gent gran, etc.). Es tracta d'un projecte transversal degut a l'heterogeneïtat de població susceptible a informar i orientar.

Des de la CONFAVC, el seu president, Jordi Giró, destaca que "l'important d'A-porta és que és un projecte amb ànima i l'ànima són les Picaportes. Ho és quan veus que pots contactar directament amb la teva veïna o el teu veí, hi pots parlar tranquil·lament, sense cap tipus de pressió, pots conèixer-te, pots tocar-te, pots ajudar-te l'un a l'altre amb els propis recursos de l'ajuntament".

Abans de les visites, les veïnes Picaportes faran una penjada de cartells pel barri amb la seva imatge, amb informació del desplegament i de la missió. Durant el porta a porta aniran acreditades amb una targeta identificativa. La cartelleria se situarà a entitats i comerços de Ca n'Anglada i a les comunitats de veïns i veïnes dels 500 habitatges de l'àrea d'intervenció. A més, les i els Picaportes informaran sobre recursos del barri i municipals, faran xarxa i comunitat, i detectaran problemàtiques, situacions de vulnerabilitat –per tal de donar-los solució-  i coneixeran les necessitats del veïnat.

El porta a porta a Terrassa es duu a terme amb el finançament de l'Ajuntament de Terrassa i amb la col·laboració i el suport de l'Associació de Veïns i Veïnes de Ca n'Anglada, a la Federació d'Associacions Veïnals de Terrassa i a les entitats locals.

El desplegament és el desè que es fa a un municipi de Catalunya i Ca n'Anglada és el setzè barri que acull el projecte. Altres ciutats a on s'ha dut a terme són: Viladecans, Sant Feliu de Llobregat, Gavà, Sabadell, Mataró, Santa Coloma de G., Barcelona, Tarragona i Reus.


Municipis: 
Vallès OccidentalTerrassa
Etiquetes: 

Relacionats

Article

La Fundació Solidança ha estat guardonada amb la Creu de Sant Jordi 2024, un dels màxims guardons que atorga la Generalitat de Catalunya.

Article

Santa Coloma de Gramenet compta amb una nova promoció d’habitatge públic sostenible al barri de Fondo. L’edifici, desenvolupat per l’Institut Català del Sòl (INCASOL) i amb l’assessorament de l’Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC) en el marc del projecte europeu syn.ikia, compta amb 38 habitatges de lloguer assequible, dissenyats amb criteris d’energia positiva, és a dir, capaços de generar més energia de la que consumeixen.

Article

L’Ajuntament de Castellar del Vallès ha posat en marxa l’Oficina de Transició Energètica (OTE), una nova finestreta destinada a oferir assessorament i informació a la ciutadania i a les empreses en matèria energètica. Aquesta iniciativa té com a objectiu facilitar la incorporació d’energies renovables i millorar l’eficiència energètica a la ciutadania.

Butlletí