L’art urbà, un nou llenguatge per promoure el reciclatge

Font: L'actual.cat

19/03/2019 - 11:20
Guardonats, jurat i representants institucional dels ens locals, durant l'entrega de premis - F.Muñoz

Guardonats, jurat i representants institucional dels ens locals, durant l'entrega de premis - F.Muñoz

El castellarenc Marc Torrecilla guanya el premi al millor grafit de la campanya ‘Excuses o separes’ del Consorci per a la Gestió de Residus

Castellar del Vallès ha acollit aquest 20 de febrer el lliurament dels guardons del Concurs de Grafits de la campanya “Excuses o separes”. Aquesta iniciativa, del Consorci per la Gestió de Residus del Vallès Occidental, s’emmarca en la programació d’activitats de sensibilització que va posar en marxa l’ens comarcal el novembre passat. Tot plegat, per tal d’incentivar el reciclatge en els ciutadans que encara no han fet el pas.

En referència al concurs de grafits,  l’alcalde de Castellar i president del Consell Comarcal, Ignasi Giménez, ha destacat que es tracta d’una campanya “innovadora, que ha significat apostar per l’art urbà, per nous llenguatges per tal de poder dirigir el missatge del reciclatge cap al col·lectiu de la gent jove”En aquest sentit, l’artista sabadellenc Werens, conegut pels seus grafits,  i membre del jurat del concurs, ha valorat positivament aquest tipus d’iniciatives “que ajuden a normalitzar els grafits des de les institucions públiques”.

Val a dir que la convocatòria artística per participar en el certamen va comptar amb un alt grau de participació, fet que va motivar els organitzadors a ampliar les categories del concurs. Tal com ha explicat  la directora tècnica del Consorci per a la Gestió de Residus, Concha Zorrilla, davant de l’allau de propostes artístiques, van decidir establir dues categories, la dels artistes professionals i la dels centres escolars.  “D’aquesta manera hem volgut reconèixer l’esforç i el compromís de les escoles. Són el futur”, ha afegit Zorrilla.

Cal destacar que l’acte institucional de lliurament dels guardons ha comptat amb l’assistència del jurat del concurs, l’artista Werens, la representant de l’Agència de Residus, Teresa Guerrero, i la directora tècnica del Consorci per a la Gestió de Residus, Concha Zorrilla. També hi ha participat el president del Consorci per a la Gestió de Residus, Ricard Torralba, l’alcalde de Castellar, Ignasi Giménez, i una representació de la resta de municipis de la comarca que participen en aquesta campanya.

Torrecilla rep el guardó de mans de l’artista Werens i de l’alcalde Ignasi Giménez || F.Muñoz

Guardó per a Marc Torrecilla
Quant als guardons, s’han atorgat quatre accèssits a tres escoles i un esplai, de Rellinars, Matadepera, Palau-Solità i Plegamans i Sant Quirze.  El premi consisteix en un xec regal de 400 euros per fer efectiu a la cooperativa Abacus. En referència a la categoria de professionals, el tercer i el segon premi, dotats de 500 euros i 1.000 euros respectivament, han anat a parar a projectes artístics de Vacarisses i Polinyà.

El primer premi, però, s’ha quedat a Castellar del Vallès. El jove artista local Marc Torrecilla,  de 20 anys, que signa les seves creacions com a Maten, s’ha emportat els 1.500 euros del guardó al millor grafit.  Sota el títol Canalització ecològica, Torrecilla ha elaborat un mural que es troba a la plaça Major, a les escales que la connecten amb el carrer Major. “El meu grafit es basa en el concepte del reciclatge de les restes orgàniques, i en el de l’energia. El grafit va néixer en un altre context, però ha florit com un art”, ha detallat l’artista local.


 

Categories: 

Relacionats

Article

L'Escola de Natura del Corredor (ENC) arriba aquest curs als 40 anys de trajectòria, consolidant-se com un equipament pioner en educació ambiental i sostenibilitat al Maresme i el Vallès Oriental. Fundada el 1984, l'ENC ha estat un actor clau en la sensibilització i formació de prop de 270.000 infants i adolescents, així com 26.000 docents, fomentant valors de respecte i compromís amb el medi ambient.

Article

Al mes de novembre del 2023, l’Ajuntament de Sant Vicenç de Montalt es va sumar a la iniciativa Ecogest, una proposta adreçada a promoure els hàbits sostenibles entre la ciutadania davant l’emergència climàtica i l’excés de residus que, especialment des de les societats occidentals, es generen cada dia.

Article


Jardins de papallones és un projecte de ciència ciutadana impulsat pel Museu de Ciències Naturals de Granollers i la Xarxa Escoles Verdes.

Butlletí