Font: Consorci del Parc de l’Espai d’interès natural Gallecs i Diputació de Barcelona
Gallecs és un espai rural que es troba al Vallès Oriental i que conserva els seus valors naturals i paisatgístics, fet que contrasta amb el paisatge urbà i industrial del seu voltant. El Consorci del Parc de l’Espai d’interès natural Gallecs integrat per la Generalitat de Catalunya (Territori i Sostenibilitat i d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural) i els ajuntaments de Mollet del Vallès, Santa Perpètua de Mogoda, Palau-solità i Plegamans, Parets del Vallès, Lliçà de Vall i Montcada i Reixac. És un espai, bàsicament d’ús agrícola però també un espai de lleure per la ciutadania i de descoberta de l’entorn i de la biodiversitat.
L’Espai Rural Gallecs impulsa un model agrari basada en la sostenibilitat del territori a nivell ambiental però també econòmic ja que es treballa conjuntament amb altres agents del territori per fomentar els productes locals i comparteixen un objectiu comú: preservar el patrimoni natural, paisatgístic i també, cultural.
El 2009, la Generalitat va incloure Gallecs al Pla d'espais d'interès natural (PEIN), amb l'objectiu de conservar el patrimoni geològic i els ecosistemes més representatius i encara, conservats, del nostre territori.
Un mosaic de paisatges
Passejant per l’espai trobem herbassars, arbustos, arbres als marges, bosc mediterrani i re ribera. Aquest mosaic que combina espais oberts amb altres més frondosos permet que habiti una gran biodiversitat de diferents grups faunístics ja que troben aliments, però també espais de refugi i descans.
L’habitat de ribera, tot i no sé el més representatiu és un dels més rellevant. Es localitzen vora les rieres i torrents permeten la presència d’espècies d’escarabats com l’escanyapolls i banyarriquer del roure. Aquest habitat també acull gran diversitat d’aus, com el picot i la polla d’aigua.
A Gallecs s’han realitzat actuacions de recuperació i conservació de basses i torrents. Malgrat que aquestes zones humides no ocupen molta superfície, sí trobem alguns espais que per escassos, tenen una gran valor ecològic:
- La bassa de Can Benito reté part de l’aigua el torrent Caganell i la retorna lenta i progressivament al mateix torrent, el que redueix els efectes de possibles avingudes en cas de pluges intenses.
- L’aiguamoll de Can Salvi és una zona humida que, malgrat les fluctuacions típiques del clima mediterrani, és estable. A més d’acollir una gran diversitat d’organismes, actua com a depuradora biològica del torrent Caganell.
- La bassa de Can Jornet, s’utilitza sobretot, per al reg que es cultiven amb la denominació de producte de Gallecs. És una bassa que acull gran diversitat, des d’amfibis, larves d’insectes, libèl·lules, etc que conjuntament amb la vegetació aquàtica formen un ecosistema de gran importància.
Educació ambiental
Gallecs és un espai idoni per realitzar activitats d’educació ambiental amb petits i grans. Es posa a disposició dels centres educatius i altres col·lectius un conjunt d’activitats que es basen en la descoberta de l’entorn. Es treballen diferents eixos temàtics per treballar els valors dels territori des de diferents perspectives: agricultura ecològica, energies renovables, biodiversitat (fauna i flora), residus i aigua.
A més disposa de 4 itineraris senyalitzat que permeten fer una descoberta autònoma d’aquest espai emblemàtic del Vallès Oriental.
Les activitats pedagògiques les dinamitzen entitats vinculades al territori com són: Associació Agroecològica de Gallecs, Defensa de Rèptils i Amfibis de Gallecs; Escola de la Natura de Parets; Escola de Natura del Corredor; APREN
Descarregat l'Oferta pedagògica i coneix les activitats de l'Espai Rural Gallecs.
L'Espai Rural Gallecs disposa d’un pàgina web on trobareu documentació d’interès, vídeos, mapes, etc.
Fonts consultades i fotografies: Consorci de Gallecs-Espai Rural Gallecs
En el marc del programa Va d’Aigua impulsat per l’Oficina tècnica d’Educació i Promoció Ambiental de la Diputació de Barcelona realitza un cicle de reportatges breus per donar a conèixer els equipaments i projectes d’educació ambientals impulsats per ens locals de la província de Barcelona que treballen per conservar i donar a conèixer els valors ambientals, socials i patrimonials dels espais aquàtics continentals.