L'ESPAI RURAL DE GALLECS: un oasi a prop de les ciutats

Font: Consorci del Parc de l’Espai d’interès natural Gallecs i Diputació de Barcelona

24/10/2017 - 10:27

Gallecs és un espai rural que es troba al Vallès Oriental i que conserva els seus valors naturals i paisatgístics, fet que contrasta amb el paisatge urbà i industrial del seu voltant. El Consorci del Parc de l’Espai d’interès natural Gallecs integrat per la Generalitat de Catalunya (Territori i Sostenibilitat i d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural) i els ajuntaments de Mollet del VallèsSanta Perpètua de MogodaPalau-solità i PlegamansParets del VallèsLliçà de Vall i Montcada i Reixac. És un espai, bàsicament d’ús agrícola però també un espai de lleure per la ciutadania i de descoberta de l’entorn i de la biodiversitat.

L’Espai Rural Gallecs impulsa un model  agrari basada en la sostenibilitat del territori a nivell ambiental però també econòmic ja que es treballa conjuntament amb altres agents del territori per fomentar els productes locals i comparteixen un objectiu comú: preservar el patrimoni natural, paisatgístic i també, cultural.

El  2009, la Generalitat va incloure Gallecs al Pla d'espais d'interès natural (PEIN), amb l'objectiu de conservar el patrimoni geològic i els ecosistemes més representatius i encara, conservats, del nostre territori.

Un mosaic de paisatges

Passejant per l’espai trobem herbassars, arbustos, arbres als marges, bosc mediterrani i re ribera. Aquest mosaic que combina espais oberts amb altres més frondosos permet que habiti una gran biodiversitat de diferents grups faunístics ja que troben aliments, però també espais de refugi i descans. 

L’habitat de ribera, tot i no sé el més representatiu  és un dels més rellevant. Es localitzen vora les rieres i torrents permeten la presència d’espècies d’escarabats com l’escanyapolls i  banyarriquer del roure.  Aquest habitat també acull gran diversitat d’aus, com el picot i la polla d’aigua.

A Gallecs s’han realitzat actuacions de recuperació i conservació de basses i torrents. Malgrat que aquestes zones humides no ocupen molta superfície, sí trobem alguns espais que per escassos, tenen una gran valor ecològic:

  • La bassa de Can Benito reté part de l’aigua el torrent Caganell i la retorna lenta i progressivament al mateix torrent, el que redueix els efectes de possibles avingudes en cas de pluges intenses.
  • L’aiguamoll de Can Salvi és una zona humida que, malgrat les fluctuacions típiques del clima mediterrani, és estable.  A més d’acollir una gran diversitat d’organismes, actua com a depuradora biològica del torrent  Caganell. 
  • La bassa de Can Jornet, s’utilitza sobretot, per al reg que es cultiven amb la denominació de producte de Gallecs. És una bassa que acull gran diversitat, des d’amfibis, larves d’insectes, libèl·lules, etc que conjuntament amb la vegetació aquàtica formen un ecosistema de gran importància.

Educació ambiental

Gallecs és un espai idoni per realitzar activitats d’educació ambiental amb petits i grans.  Es posa a disposició dels centres educatius i altres col·lectius un conjunt d’activitats que es basen en la descoberta de l’entorn. Es treballen diferents eixos temàtics per treballar els valors dels territori des de diferents perspectives: agricultura ecològica, energies renovables,  biodiversitat (fauna i flora), residus i aigua.

A més disposa de 4 itineraris senyalitzat que permeten fer una descoberta autònoma d’aquest espai emblemàtic del Vallès Oriental.

Les activitats pedagògiques les dinamitzen entitats vinculades al territori com són: Associació Agroecològica de GallecsDefensa de Rèptils i Amfibis de GallecsEscola de la Natura de ParetsEscola de Natura del CorredorAPREN

Descarregat l'Oferta pedagògica i coneix les activitats de l'Espai Rural Gallecs.

L'Espai Rural Gallecs disposa d’un pàgina web on trobareu documentació d’interès, vídeos, mapes, etc.

www.espairuralgallecs.cat

Fonts consultades i fotografies: Consorci de Gallecs-Espai Rural Gallecs


En el marc del programa Va d’Aigua impulsat per l’Oficina tècnica d’Educació i Promoció Ambiental de la Diputació de Barcelona realitza un cicle de reportatges breus per donar a conèixer els equipaments i projectes d’educació ambientals impulsats per ens locals de la província de Barcelona que treballen per conservar i donar a conèixer els valors ambientals, socials i patrimonials dels espais aquàtics continentals.


Municipis: 
Vallès Occidental
Vallès Oriental
Etiquetes: 

Relacionats

Article

Les actuacions contemplen la preservació natural de l’ecosistema amb la supervisió dels tècnics municipals, Martí i Franch redactor del projecte, el Consorci del Besòs i l’ACA.

Article

L’Ajuntament de Mollet del Vallès ha creat un nou portal web interactiu amb informació i recursos sobre el medi ambient de la ciutat. Està format per les àrees temàtiques de la biodiversitat i els espais verds, l’energia, la gestió de residus, l’aigua, la promoció ambiental i la mobilitat i la qualitat de l’aire.

Butlletí