Font: Ajuntament de Viladecans
El projecte europeu Vilawatt dóna un pas important: fins al 21 de setembre és oberta la convocatòria perquè les empreses es presentin a la licitació, per import d'1,43 milions d'euros, per realitzar les obres de rehabilitació energètica de tres edificis d'habitatges de Viladecans. Vilawatt és una iniciativa de l'Ajuntament per a la promoció de la transició energètica que va ser escollida per la Unió Europea dins de la primera convocatòria de subvencions del programa d'Accions Urbanes Innovadores (UIA), que també va escollir en aquest àmbit els projectes de París (França) i Göteborg (Suècia). La iniciativa està impulsada conjuntament amb l'Agència d'Ecologia Urbana de Barcelona, l'Institut Català de l'Energia i l'Àrea Metropolitana de Barcelona, així com les empreses Cercle Gespromat i EGM Estavi i Eficiència Energètica, la cooperativa Cíclica i l'associació Lima.
Renovant des de finestres a neveres
Els tres edificis demorenovats –escollits després d'una convocatòria oberta– es troben als carrers del Doctor Reig i del Canonge Doctor Auguet, al barri de Montserratina, on el 78 % dels edificis es van construir abans de l'any 1977, quan la regulació no tenia en compte la importància dels aïllaments. Com el seu propi nom indica, aquests edificis demorenovats milloraran molt el confort de les persones que hi viuen, al mateix temps que es reduiran els seus consums i despeses energètiques, tot servint d'exemple del valor de les rehabilitacions energètiques. La licitació es fa en tres lots, un per a cada edifici.
Les obres, que es preveu que durin cinc mesos, suposaran diferents millores que permetran que els habitatges passin d'una qualificació energètica molt baixa a la certificació A. D'una banda, amb mesures passives, com l'aïllament de façanes, patis, cobertes i terrases d'àtics; així com la instal·lació o substitució de tendals en balconeres i la substitució de les fusteries de finestres i portes exteriors per altres més eficients de PVC. I, d'altra banda, amb mesures actives com la instal·lació als habitatges de sistemes de refredament o escalfament, així com de frigorífics de màxima eficiència energética i de bombetes led.
Es preveu que aquestes comunitats de veïns creïn una associació que formarà part dels òrgans de govern de la innovadora companyia elèctrica municipal que s'impulsarà els propers mesos. Aquest operador energètic, que comercialitzarà un servei obert a tota la ciutadania, tindrà forma d'un consorci publicoprivat amb la participació d'administracions –Ajuntament i Àrea Metropolitana–, ciutadania i comerciants. La companyia fomentarà especialment l'estalvi energètic per capitalitzar aquests diners en renovacions energètiques.
Aquest estalvi estarà vinculat també a una nova moneda local, que fomentarà les compres al comerç del barri i que es posarà en marxa previsiblement l'any 2019. D'aquesta manera, el projecte Vilawatt promou una transició energètica que apodera la ciutadania per lluitar contra el canvi climàtic, per prendre decisions sobre un servei bàsic (posant a les seves mans la compra agregrada d'energia i el seu model de comercialització) i per reforçar el teixit econòmic del barri.
L'Ajuntament ha impulsat els darrers mesos diferents accions formatives perquè persones sense feina o que volen millorar el seu currículum en el sector de l'eficiència energètica puguin tenir oportunitats en aquest camp laboral en creixement a nivell global, però també a Viladecans, en part gràcies a aquest projecte. Entre aquestes accions destaca la impartició d'un curs reglat, el Certificat de Professionalitat d'Eficiència Energètica d'Edificis, a través del centre de promoció econòmica Can Calderon. Per potenciar la seva difusió, l'Ajuntament ha creat una campanya de promoció sota l'eslògan "Feina a la vista".