Localitzant els ODS a Terrassa

Font: Ajuntament de Terrassa, Terrassa Digital i Diputació de Barcelona

06/03/2019 - 09:00

L’equip de govern de l'Ajuntament de Terrassa va participar en un taller per implementar a Terrassa l’Agenda 2030 de l’ONU. A continuació es destaquen les principals accions que desenvolupa l’Ajuntament de Terrassa per contribuir a la localització dels Objectius de desenvolupament sostenible al municipi.

L’Assemblea General de Nacions Unides va aprovar al 2015 l’Agenda 2030 de Desenvolupament Sostenible. Els objectius generals d’aquest full de ruta d’actuació, són eradicar la pobresa, lluitar contra la desigualtat i la injustícia, i posar fre al canvi climàtic. Més enllà d’aquest marc general, el que es pretén és marcar l’acció per al desenvolupament mundial sostenible fins a l’any 2030. I la base, una vegada més, és pensar global i actuar local.

En aquest context s’emmarca el taller per a càrrecs electes de l’equip de govern local que s’ha fet al Vapor Universitari per implementar aquesta agenda a Terrassa. Terrassa liderarà el grup mundial de ciutats intermèdies sobre cohesió social i justícia territorial. El primer repte és fer que la ciutadania se senti responsable i adopti l’Agenda 2030 i el seu esperit de transformació del planeta.

Alineament del Pla de Mandat Municipal als ODS

Estudi de l’arrenglerament dels compromisos del Pla de Mandat Municipal vigent des del 2015-2019 amb els ODS, en consonància amb l’estudi realitzat per la Generalitat de Catalunya i també amb els treballs fets per la xarxa mundial de Ciutats i Governs Locals Units (CGLU). També es van tenir en compte els resultats de l'estudi sobre els ODS obtinguts al grup de treball de la xarxa europea EUROCITIES de la qual Terrassa forma part.

Alineament del Pla de Projecció Internacional i Estratègia d’Identitat i Competitivitat de Terrassa

L’Ajuntament de Terrassa ha desenvolupat aquestes dues estratègies de ciutat (Identitat i Internacionalització) durant els darrers anys, amb línies d’actuació i accions definides a materialitzar a partir del proper any 2019, amb un gran èmfasi en la participació per part dels agents de la ciutat. Aquests plans tenen en compte les recomanacions de les estratègies globals, com els ODS, a l’hora de la seva implementació.

Formació a l’equip de govern i les àrees municipals sobre els ODS

L’Ajuntament ha realitzat un taller-debat sobre els ODS dirigit a les diferents àrees municipals així com també al mateix equip de govern amb la participació de l’Alcalde i els/les regidors/es . L’objectiu del taller ha estat conscienciar els càrrecs electes, i les persones de les diferents direccions municipals sobre com vincular els ODS amb les línies estratègiques d’un mandat municipal, i poder arribar a elaborar i obtenir  un document de mapatge i monitoratge de la localització dels ODS al territori de la ciutat tot tenint en compte les diferents polítiques públiques que se n’apliquin derivades del Pla de Mandat municipal. El taller ha comtat amb la col·laboració de CGLU i el seu grup de treball sobre Ciutats Intermèdies, liderat per la ciutat de Terrassa en el marc continental d’Europa.

El primer taller es va dur a terme al juny de 2018 i el segon es va realitzar el gener de 2019.

Participació de Terrassa al Festival Internacional sobre els ODS de l’ONU

L’Ajuntament de Terrassa va participar al Global Festival of Action de Bonn (Alemanya) del 20-23 de març de 2018, una trobada organitzada per l’ONU amb l’objectiu de donar a conèixer experiències i eines per tal de potenciar els ODS a escala local.

La jornada va comptar amb més de 1.500 participants de més de 100 països i unes 30.000 persones via streaming. L’objectiu va ser connectar experièncie i conèixer altres realitats per tal de poder-les potenciar al teu municipi.

Participació de Terrassa al Fòrum de l’EDF d’Eurocities

Terrassa va participar del 26 i al 28 de març de 2018 al Fòrum de l’EDF d’Eurocities a Braga (Portugal). El Fòrum va comptar amb 100 participants de més de 45 ciutats que van compartir coneixements entorn a la localització dels ODS; en particular sobre l’ODS 8 i 9. Terrassa, com a vicepresidenta del grup de treball City Attractiveness & City Branding, va explicar com utilitzar estratègies de marca per promoure els ODS en l’àmbit local. També va explicar quines són les prioritats sobre els ODS a partir de les conclusions dels últims fòrums de Ciutats Intermèdies (I-Cities) de CGLU a Chefchaouen (Marroc), Odienné (Costa d’Ivori), Neveshir (Turquia), Cuenca (Equador) i Terrassa.

Participació al 1r Fòrum Mundial de Ciutats Intermèdies (I-CITIES)

Representants de la ciutat han estat presents a diferents trobades regionals (a Cuenca, Equador, i a Terrassa mateix, on va tenir lloc el fòrum europeu d’I-Cities) i mundials (en dues ocasions a Chefchaouen). Un dels eixos de treball de Terrassa ha estat vincular aspectes com el branding de ciutat, la Nova Agenda Urbana i els ODS.

En aquest a línia, l’alcalde de Terrassa, Alfredo Vega, el primer tinent d’alcalde, Amadeu Aguado, i representants del servei de Relacions Internacionals de l’Ajuntament van assistir el passat mes de juliol al primer Fòrum Mundial de Ciutats Intermèdies (I-Cities) a Chefchaouen, Marroc.

Intercanvis i aprenentatge de bones pràctiques

Terrassa ha participat en diferents trobades internacionals per conèixer la realitat d’altres ciutats que estan treballant de forma activa els ODS, com són els casos d’Utrecht i Gant, amb treballs força avançats en la localització de l’Agenda 2030.


 

Categories: 
Municipis: 
Vallès OccidentalTerrassa

Relacionats

Article

L'Ajuntament rebrà 5,5 milions d'euros dels Next Generation.

Article

Set escoles de Terrassa participen en un projecte europeu per analitzar la qualitat de l'aire i l'efecte del contaminant NO2.

Article

El Consistori reforça el seu compromís amb el desenvolupament sostenible a través de la seva adhesió al Pla d'Acció de Compra Pública Verda de la Generalitat de Catalunya 2022-2025

Butlletí