Aquest recurs virtual forma part del projecte ‘Turisme responsable amb animals’ de l’ONG animalista Faada, una iniciativa adreçada a sensibilitzar turistes però també empreses i professionals del sector.
A través del mapa, es pot clicar sobre cada país per veure quines són les males pràctiques que s’hi porten a terme i alhora conèixer centres de protecció o projectes de voluntariat que treballen per a la conservació dels animals i on és possible col·laborar-hi. Igualment, s’ofereix un llistat d’ONG locals animalistes amb les quals els turistes poden contactar per fer un donatiu o una denúncia.
“L’ús d’animals per a l’entreteniment causa seriosos problemes tant per al benestar animal com per a la conservació d’algunes espècies” expliquen des de l’entitat. Activitats com fer-se fotos amb animals salvatges, nadar amb dofins o comprar souvenirs fets amb parts d’animals, poden tenir un impacte negatiu que moltes vegades desconeixem.
Per exemple, les fotos amb animals es fan principalment amb cadells de grans felins i primats, els quals han estats arrabassats de les seves mares de molt petits. El contacte amb humans els resulta estressant i, perquè no facin mal, són drogats o encadenats. Altres activitats tan esteses com els passejos amb els elefants també poden amagar un cantó fosc: en molts casos, es maten les mares per poder capturar les cries, que després son entrenades durant anys a través de mètodes abusius.
Amb aquesta iniciativa es vol conscienciar les persones que viatgen i proposar-los alternatives ètiques amb les quals poden contribuir a la viabilitat de projectes de protecció i conservació dels animals. “Com a turistes, tenim el poder de millorar les vides dels animals” afirmen des de Faada.
La web ofereix també consells pràctics per a un turisme respectuós i un blog on compartir bones experiències o denunciar situacions viscudes durant les vacances.
Empreses compromeses
A través d’aquest projecte també s’ofereix assessorament gratuït a establiments i agències turístiques perquè apostin per un turisme responsable amb les persones i els animals. Aquelles que vulguin, tenen la possibilitat d’esdevenir ‘empreses compromeses’ i assumir una sèrie de principis dins de la seva política de Responsabilitat Social Corporativa.
Evitar activitats que poden perjudicar la fauna, no publicitar centres de captiveri ni espectacles amb animals, o promoure la visita a centres reals de rescat són alguns dels seus compromisos. A través de la web, es pot accedir al llistat d’aquestes empreses.