MedusApp: Una aplicació per localitzar meduses a les platges

Font: À Punt

14/06/2018 - 11:11

Un grup d'investigadors, liderats per César Bordeore, de la Universitat d'Alacant, amb els graduats Ramón Palacios i Eduardo Blasco, de la Politècnica de València, han desenvolupat una aplicació que serveix per a la localització d'aquests animals a les platges. És senzilla, gratuïta i amb un vessant didàctic, ja que disposa d'una guia de primers auxilis.


MedusApp és una aplicació de ciència ciutadana i per tant és la ciutadania qui fa la la seua aportació cada vegada que veu una medusa. "Cada volta que veus una medusa i li fas una foto s'està enviant la localització i en temps real apareix en un mapa. Hi haurà persones que la utilitzen per a saber on hi ha meduses en un matí concret, però fonamentalment va destinada als científics", ha assenyalat Eduardo Blasco, un dels desenvolupadors de l'app.
Per mitjà d'aquesta eina es recullen un conjunt de dades que serveixen, per exemple, per a fer un report de picades i estudiar com afecten l'organisme humà, així com la reacció en persones al·lèrgiques. És senzilla, gratuïta i amb un vessant didàctic, ja que disposa d'una guia de primers auxilis quan s'acaba de patir una picada. Entre les seues aplicacions, saber millor com actuar en cas d'aparició d'animals com les caravel·les portugueses.




La idea va sorgir fa al voltant de dos anys, quan els investigadors van vore un anunci en una revista on es demanava la col·laboració ciutadana al voltant dels albiraments, però es feia de manera poc funcional, a través del correu o d'un web. Per aquest motiu van pensar que el millor era fer-ho a peu de camp amb una foto. L'aplicació ja està disponible per a les plataformes mòbils principals, Android i App Store. Es pot adquirir de manera gratuïta i també es pot trobar en el web MedusApp.net.


 

Categories: 

Relacionats

Article
Guia per a promoure el binomi salut i natura en la infància, adolescència i joventut

Aquesta guia és un producte elaborat en el marc de la Taula Salut i Natura d’Infància, Adolescència i Joventut, per la Societat Catalana d’Educació Ambiental i la col·laboració de Xarxa per a la Conservació de la Natura, amb el suport del Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica. 

Article

Un projecte de la UB presenta una aplicació mòbil per descobrir rutes verdes i potenciar un envelliment saludable.

Article

Butlletí