Font: Ajuntament de Viladecans
El pla Escoles #JoAprofito guia les escoles Montserratina i Marta Mata de Viladecans a aprofitar més del 90% del menjar en el servei del migdia.
Des de la cuina a la taula, tota acció per prevenir que els aliments acabin a les escombraries té el seu impacte. Així ho han comprovat ambdues escoles, que han posat el focus en petites accions per contribuir a evitar el malbaratament alimentari. Es tracta d’una iniciativa del Pacte Viladecans pel Clima iniciada el curs passat amb el suport de l’Ajuntament i l’entitat social Espigoladors, especialitzada en aprofitament alimentari.
Des de planificar la quantitat dels àpats en funció de l’interès dels comensals a fer conscient l’alumnat que és millor demanar per repetir que acabar llençant un aliment perquè ja estàs saciat. Tot suma, o en aquest cas, resta del malbaratament.
La conscienciació s’estén entre tots els agents implicats de la cuina a la taula.
Més d'un terç de reducció
Als menjadors escolars de Catalunya es malbaraten més de mil tones anuals d’aliments. Els primers resultats de l’experiència, amb uns 250 comensals en total, han aconseguit reduir entre un terç i la meitat dels aliments que es llençaven, que són entre tres i set quilos per dia i centre.
El Pacte Viladecans pel Clima treballa en impulsar iniciatives per reduir el malbaratament i, així, contribuir des del dia a dia de tothom a actuar davant l’emergència climàtica. Planificar dinars i compres, conservar bé els aliments o reaprofitar restes per fer altres plats, són algunes mesures per fer realitat aquella dita de sempre de que “el menjar no es llença”.