Mou-te pel residu zero a Manlleu

Font: Ajuntament de Manlleu

08/02/2022 - 22:24

‘Mou-te pel Zero’ és la nova campanya per reduir residus i impulsar el comerç local a Manlleu. Tothom pot jugar-hi, segons el seu nivell, i guanyar recompenses a través d’una app o completant unes butlletes

L’Ajuntament de Manlleu impulsa Mou-te pel Zero!, una campanya de reptes per promocionar la reducció de la generació de residus i impulsar el comerç local. La iniciativa planteja a les manlleuenques i manlleuencs una sèrie de reptes relacionats amb la generació de menys residus i una compra més local, que es poden completar enviant fotografies a través de l’app Go Zero Waste o completant unes butlletes disponibles al mercat municipal. 

Els principals objectius de la campanya són, per una banda, fomentar el consum responsable i la reducció de residus amb un seguit de bones pràctiques que suposin un canvi d’hàbits de consum quotidians, i per l’altra, enfortir la col·laboració entre la ciutadania i el teixit comercial amb reptes adaptats a la vila.

Alguns reptes plantejats són: fer la compra amb una bossa reutilitzable, senalla, carret de la compra; portar una carmanyola per anar a comprar carn, peix, embotit o menjar preparat; reparar una peça de roba o calçat; portar una ampolla reutilitzable a la feina; recollir 3 residus de la natura si vas d’excursió; reparar un electrodomèstic, una bicicleta o un patinet espatllat, etc. 

En completar els reptes, els participants acumulen punts i poden aconseguir premis directes i indirectes en forma de vals de descompte, productes que ajuden a la reducció de residus o recompenses com entrades per activitats culturals i lúdiques de la ciutat. 

Hi ha dues formes per participar-hi: a través de l’app Go Zero Waste que es pot descarregar al web Mou-te pel Zero!, o bé, mitjançant una butlleta en format paper que es pot aconseguir al mercat municipal. Si s’opta per aquesta segona via, el venedor o venedora segellarà la butlleta per cada repte aconseguit. Els participants guanyaran 5€ quan entreguin la butlleta emplenada amb 5 segells a la parada El Cistell del mercat municipal.

 

Com participar a través de l’app? 

  1. Descarrega’t l’app Go Zero Waste al teu mòbil Android o iPhone
  2. Registra-t’hi i activa la campanya de Manlleu a l’apartat de reptes
  3. Selecciona tants reptes com vulguis i envian’s les teves fotografies

La campanya ha estat impulsada per l’Ajuntament de Manlleu i la startup Go Zero Waste amb la implicació transversal de la regidoria d’Agenda 2030 Manlleu i la regidoria de Medi Ambient. La iniciativa també compta amb la implicació del comerç de la vila. 

Aquesta iniciativa s'emmarca en el Pla d’Actuació de Mandat (PAM) 2019 – 2023, el full de ruta de l' Agenda 2030 Manlleu i el Pla Local de Prevenció de Residus Municipals, alineat amb el nou model de recollida porta a porta.

Pel que fa al PAM, respon a la línia d’actuació “Impuls de l’assoliment dels ODS identificats per contribuir a l’assoliment de l’Agenda 2030 local”, inclosa dins l’objectiu de ciutat “Govern transformador i amb lideratge territorial”. 

A Manlleu ens hem proposat mirar més enllà del 2023; mirar cap al 2030. Per això vam aprovar el full de ruta de l’Agenda 2030 Manlleu per Ple municipal, el febrer del 2021. Hem prioritzat 6 ODS motor, malgrat que en tots els ODS hi estem actuant. 3 d’aquests ODS inclouen reptes alineats amb aquest projecte ‘Mou-te pel Zero’. Aquests ODS són l’ODS 11 ‘Ciutats i comunitats sostenibles’, l’ODS 12 ‘Consum i Producció responsables’ i l’ODS 13 ‘Acció Climàtica'”, ha explicat en David Bosch, regidor d’indústria i Agenda 2030. 

La Maite Anglada, regidora de Medi Ambient i Pagesia, ha apuntat que “Aquesta campanya de ‘Mou-te pel Zero’ és el tret de sortida del nou model de recollida de residus basat en el porta a porta. És molt important fer pedagogia en la ciutadania i què millor que fer-ho a través de la gamificació. Paral·lelament a la gestió dels residus que generem la ciutadania, és molt important tenir clar que el millor residu és el que no es produeix. I això és el que pretén la campanya ‘Mou-te pel zero’.

També ha destacat diverses accions del municipi que promouen la reducció de residus. N’hi ha que son temporals, com per exemple la mostra d’arbres de Nadal reciclats, el Deixallibres o el Mercat d’intercanvi i venda de joguines de 2a mà. Altres accions són perdurables en el temps, com la substitució de les bosses de plàstic per bosses biodegradables als comerços, el Sarró (banc d’aliments), etc. 

La implantació de la recollida porta a porta a Manlleu, que es farà de manera gradual i per fases al llarg d’aquest any 2022, compta amb el suport de l’Agència de Residus de Catalunya en el marc de la convocatòria d’ajuts aprovada mitjançant la Resolució TES/3484/2019 per a la realització de projectes pilot de compra pública d’innovació en matèria de recollida selectiva de residus municipals i regulada per les bases aprovades per Resolució TES/2791/2019, de 28 d’octubre. 

Amb la campanya ‘Mou-te pel zero a Manlleu’ i el canvi de model de recollida basat en el porta a porta, es pretén avançar a nivell local cap a un escenari més sostenible i contribuir en la reducció de residus del municipi.

Per a més informació visiteu el web de la campanya:

https://moutepelzero.cat/manlleu/

Foto: imatge de la Roda de premsa de presentació. Font: Ajuntament de Manlleu


 

 

 

Municipis: 
OsonaManlleu

Relacionats

Article


 

Viladecans i Torrelles de Llobregat han donat un pas endavant decisiu en la lluita contra la contaminació per plàstics amb la implementació de mesures innovadores que podrien marcar un abans i un després a nivell europeu. En el marc del projecte ERIC, impulsat per Zero Waste Europe, aquests municipis catalans estan adoptant estratègies valentes per reduir dràsticament els residus plàstics.

Article

La ciutat ha guanyat de nou un reconeixement que destaca el seu compromís amb la sostenibilitat i la gestió ambiental dels municipis costaners. Aquesta distinció, obtinguda en la cinquena edició del Moviment Banderes Verdes, és el resultat de l’esforç conjunt entre l’Ajuntament i el sector de l’hostaleria local.

Article

L’Ajuntament d’Olot i DinàmiG impulsen una campanya d’assessorament en matèria de sostenibilitat i foment del consum responsable al comerç d’Olot. Es tracta d’un projecte que vol aconseguir que el sector implementi mesures de reutilització d’envasos i bosses, i establir bones pràctiques amb la creació d’una Guia de Sostenibilitat, Economia Circular i Consum Responsable d’Olot.

Butlletí