Nova memòria de Barcelona salut als barris 2020

20/09/2021 - 13:47

L’any 2020 ha estat un any especialment complicat a causa de la pandèmia de la COVID-19, i malgrat un context poc afavoridor de l’acció comunitària en salut, s’ha seguit treballant conjuntament per detectar les necessitats en salut derivades de la COVID-19 dels barris més desafavorits i dissenyar, implementar i avaluar programes per cobrir-les. Aquesta memòria presenta l’activitat realitzada durant el 2020 en els barris on està present l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) a través de l’estratègia de salut comunitària “Barcelona Salut als Barris” (BSaB).

Així, s’ha treballat amb més de 400 agents comunitàris diferents (serveis públics, entitats, equipaments de proximitat i ciutadania) i s’han dut a terme 172 intervencions, on han participat 9732 persones: 72 famílies a través del programa d’habilitats familiars i altres intervencions realitzades per a famílies, 7229 nois i noies en els programes de promoció de la salut a les escoles, 155 nens i nenes i 766 joves en els programes de lleure saludable i de promoció de la salut afectiu-sexual, 311 adults en intervencions dirigides a millorar la seva qualitat de vida, tant física com mental, i 1199 persones grans en el programa d’activitat física Activa’t als Parcs de Barcelona, Baixem al Carrer, tallers de memòria, activitats de caminades per evitar l’aïllament i fomentar la mobilitat o en les escoles de salut per a les persones grans. La satisfacció de les persones participants amb aquests programes és molt alta.

Durant la pandèmia de la COVID-19 s’ha manifestat, més que mai, la necessitat de treballar de manera intersectorial i amb la participació de la comunitat, amb una mirada feminista i antiracista, que té en compte les desigualtats socials i les realitats pròximes i locals de les persones que viuen en els nostres barris. Només treballant d’aquesta manera es podrà mitigar la triple crisi (econòmica, social i sanitària) derivada d’aquesta pandèmia.


 

Categories: 
Municipis: 
BarcelonèsBarcelona
Etiquetes: 

Relacionats

Article

L’avaluació del programa Saluts als Carrers sobre els efectes mediambientals i en la salut de les Superilles als barris del Poblenou, Sant Antoni i Horta mostra, en general, beneficis en el benestar i la salut emocional, millor descans, menor contaminació acústica i atmosfèrica i major socialització. Es tracta d’un entorn més tranquil, còmode i segur que facilita la interacció entre veïns, afavorint les xarxes socials.

Article

Si som el que mengem, posem la taula amb el que volem ser. Respectant el medi ambient. Impulsant l'economia local. Amb salut per al veïnat. arriba la  Setmana Ciutadania de l'Alimentació Sostenible.

Notícia

Barcelona encara la tardor amb la intenció de marcar un punt d’inflexió en la transformació del sistema alimentari i en la lluita contra l’emergència climàtica. Per això, durant el mes d’octubre tindran lloc un seguit d’esdeveniments a Barcelona: la Setmana Ciutadana de l’Alimentació Sostenible, el VII Fòrum Global de Polítiques Alimentàries del Pacte de Milà i el Gastronomic Forum Barcelona.

Butlletí