El Berguedà arriba a les 443 instal·lacions fotovoltaiques per a l’autoconsum amb una potència total de 3,8 MW
En els darrers anys el nombre d’aquestes instal·lacions a la comarca ha crescut de forma notable: el 2020 n’hi havia 33, el 2021 es va arribar a les 78 mentre que el 2022 se’n van posar en marxa 308, una xifra rècord.
El creixement del nombre d’aquestes instal·lacions al Berguedà ha estat constant des del 2013 quan només n’hi havia una de sola a tota la comarca, el 2017 se’n van registrar 2, el 2018 van ser 3 i el 2019 es va arribar a les 18.
Enguany, el Consell Comarcal del Berguedà s’ha integrat a la Xarxa d’Oficines Comarcals de Transició energètica de la Generalitat de Catalunya. Justament una de les tasques de l’Oficina de Transició Energètica del Berguedà és donar informació i assessorament en la tramitació d’ajuts i subvencions i també informació i suport per a la creació i impuls de comunitats energètiques locals i d’autoconsum compartit. A més també impulsa projectes d’eficiència energètica i energies renovables.
L’Oficina de Transició Energètica del Berguedà es crea per tal d’impulsar la transició energètica a la comarca mitjançant la promoció de projectes d’energies renovables en el sector públic i privat, l’assessorament general i l’acompanyament als ajuntaments.
L’oficina serà l’encarregada de la implantació del Pla Territorial Sectorial per a la Planificació i Implantació de les Energies Renovables a Catalunya (PLATER), elaborat per l’Institut Català d’Energia (ICAEN) juntament amb les mateixes oficines comarcals de transició energètiques i serà l’interlocutor entre els agents del territori i l’ICAEN.
Els principals objectius són participar activament en la descarbonització del territori, afavorint la generació i aprofitament d’energies renovables, implantant un model energètic participatiu, democràtic, innovador, competitiu, descentralitzat, distributiu, de proximitat, autòcton, saludable, de confort i socialment inclusiu a mitjà i llarg termini.
El #Berguedà estrena les primeres plaques solars per l’autoconsum de les depuradores de Berga, Gironella i Puig-reig. https://t.co/70LXoImqSl
— Consell Comarcal del Berguedà (@ccbergueda) March 23, 2023
‼️ Les instal·lacions ajudaran a cobrir el consum de llum de les tres depuradores que donen servei als municipis amb més població. pic.twitter.com/rZYzOQWPse
Estrena de les primeres plaques solars per l’autoconsum de les depuradores de Berga, Gironella i Puig-reig
El Berguedà ha estrenat les primeres plaques solars ubicades a estacions depuradores d’aigües residuals (EDAR), concretament a les de Puig-reig, Gironella i Berga. Aquestes instal·lacions ajudaran a cobrir el consum de llum de les tres depuradores que donen servei als municipis amb més població de la comarca.
El president del Consell Comarcal del Berguedà, Josep Lara acompanyat de Samuel Reyes, director de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) han visitat l’estació depuradora d’aigües residuals de Berga per conèixer ‘in situ’ aquesta obra. També hi ha participat Guillem Canal, regidor de Medi Ambient de Berga, Montserrat Barniol, delegada de Govern de la Catalunya Central, Josep Arderiu, director dels serveis territorials d’Acció Climàtica a la Catalunya central i Josep Maria Aguiló, cap de la demarcació territorial de l’Agència Catalana de l’Aigua.
La instal·lació de plaques solars a les tres depuradores esmentades ha tingut un cost total de 152.394,96 euros amb l’IVA inclòs que ha pagat íntegrament l’Agència Catalana de l’Aigua. Aquesta inversió ha servit per instal·lar un total de 766 metres quadrats de plaques solars a les teulades de les depuradores de Berga, Gironella i Puig-reig amb una potència total de 140 kW.
En el cas de Berga s’ha instal·lat un sistema fotovoltaic de 520,80 metres quadrats i amb una potència de 90 kW. La producció anual serà d’ 112.934 kWh que permetrà cobrir un 21,3% del consum actual.
Pel que fa a Gironella s’ha dotat l’EDAR de 134, 52 metres solars de plaques amb una potència de 30 kW. Aquestes plaques produiran 35.749 kWh anuals i cobriran el 22,1% del consum d’aquesta estació.
Finalment, de l’EDAR de Puig-reig s’ha cobert una superfície d’112 metres quadrats de l’estació que permeten una potència de 20 kW. Aquestes plaques generaran 28.858 kWh a l’any i permetran satisfer el 20,2% del consum elèctric d’aquesta estació.
Amb aquesta actuació es vol fer un pas endavant en l’aposta per les energies netes per l’abastiment de les estacions depuradores d’aigües residuals. L’actual context de fort increment de preus fa que la factura de la llum de les estacions esmentades s’hagi disparat.
El Consell Comarcal del Berguedà amb el suport de l’ACA aposta per les energies renovables i l’autoconsum en els edificis públics i per reduir les despeses d’energia elèctrica de les instal·lacions de sanejament. El Consell Comarcal estudiarà a quines altres depuradores d’aigües residuals es podrien posar més plaques solars tenint en compte les hores de sol, la disponibilitat d’espai.
De les 16 estacions depuradores d’aigües residuals que estan en servei a la comarca, el Consell Comarcal del Berguedà en gestiona 9: Berga, Guardiola/Bagà, Casserres, Castellar de n’Hug, Cercs, Gironella, la Pobla de Lillet, Puig-reig i Sant Corneli de Cercs. Per la seva banda, l’Agència Catalana de l’Aigua les 7 restants: Avià, Borredà, Gósol, el Guixaró (Casserres), Montmajor, La Nou i Sant Julià de Cerdanyola. El conjunt d’aquestes estacions, el 2021 van tractar un cabal de 3.785.631 metres cúbics d’aigües residuals.
Més eficiència energètica
El president del Consell Comarcal del Berguedà, Josep Lara ha explicat que “aquesta actuació s’emmarca dins de la nostra aposta per fer continuar millorant les infraestructures, en aquest cas de serveis bàsics com les depuradores i avançar en la implantació de mesures d’eficiència energètica. Josep Lara ha agraït “el suport econòmic i tècnic i la col·laboració” de l’Agència Catalana de l’Aigua.
Per la seva banda, Samuel Reyes, director de l’ACA, ha posat èmfasi “en el pla d’eficiència energètica en matèria de sanejament que l’Agència està desplegant des del 2018, amb l’objectiu que prop del 80% de les necessitats energètiques de les depuradores es puguin garantir a partir de l’energia fotovoltaica, l’increment de producció de biogàs i la millora en l’eficiència d’aquestes plantes”.