Per unes Falles Sostenibles

15/03/2017 - 08:29

Aconseguir unes Falles més sostenibles. Amb aquest propòsit treballen de forma conjunta la Diputació de València, la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural i l’Ajuntament de València a través d’un ampli projecte marc que pretén estimar l’impacte real de la festa en els àmbits econòmic, social, turístic i mediambiental a la ciutat de València i els municipis de les comarques de València.

Les Falles són un element de primer ordre a la cultura valenciana, que porten associades repercussions –econòmiques, ambientals i socials– que cal tenir presents. Aquest aspecte resulta si cal més necessari amb la recent declaració de la festa com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat per part de la UNESCO.

A aquest respecte, la importància de les Falles transcendeix el plànol estrictament festiu, tenint importants repercussions en l’àmbit cultural, social, econòmic i mediambiental. Les Falles han de ser un exemple d’avanç cap a la sostenibilitat, ja que hi han molts processos, actes, i actuacions on l’empremta de la sostenibilitat pot millorar la festa i fer-la més respectuosa amb el medi ambient, millorar els records dels seus visitants i enorgullir els municipis i a les generacions futures.

El secretari autonòmic de Medi Ambient i Canvi Climàtic, Julià Álvaro, ha explicat que des del punt de vista mediambiental «es van a analitzar les Falles atenent a la repercussió ambiental de l’acte de la ‘cremà’ dels monuments i la seua afecció a la qualitat de l’atmosfera i, en segona instància, promovent òptimes pràctiques entre el col·lectiu faller i la festa en el seu conjunt». Per a disposar d’ambdues diagnosis, Julià Álvaro ha avançat que s’encarregarà un estudi tècnic al Centre d’Estudis Ambientals del Mediterrani (CEAM) «per a l’anàlisi de les emissions i elaborar propostes de millora» mentre el Centre d’Educació Ambiental de la Comunitat Valenciana (CEACV) «promourà una guia sostenible per als casals fallers».

«L’objectiu del projecte marc Per unes Falles Sostenibles radica en conèixer l’impacte ambiental per tal d’avaluar-lo i definir estratègies que ens permeten avançar cap a la sostenibilitat ambiental de la Festa», ha explicat el diputat de Medi Ambient, Josep Bort. En aquest sentit, serà de gran importància les acciones encaminades «a sensibilitzar i conscienciar els actors implicats per tal de poder impulsar i promocionar les Falles des de la vessant de la sostenibilitat, no exclusivament durant la setmana fallera, sinó al llarg de tot el cicle faller», ha especificat Bort.

Per això, es necessita disposar d’un diagnòstic de la situació econòmica, social i ambiental a partir del qual determinar mesures, actuacions i processos de millora que beneficien la festa en el seu conjunt, tenint en compte a tots els col·lectius que hi participen.

Pere Fuset, regidor de Cultura Festiva, ha assegurat que la declaració de les Falles com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat «constitueix una oportunitat immillorable per a obtenir el màxim potencial de la festa». En aquest sentit, ha insistit en que aquest projecte «ens permetrà conèixer les dades més representatives i ens ajudarà a millorar tots els aspectes  dintre de la setmana fallera, com també a la resta del cicle anual de la festa», ha assenyalat.

Un primer estudi, en execució, analitzarà les Falles des de les tres vessants (econòmica, social i ambiental), tant a nivell tècnic com qualitatiu. El mateix permetrà disposar dedades fefaents i objectives, però també percebre la sensibilitat de la gent al respecte, del col·lectiu faller i d’altres sectors que interactuen o participen de la festa, com el gremi d’artesans, els serveis assistencials, els diferents sectors dinamitzadors de l’economia i el turisme, o els visitants i turistes que atrauen les Falles, entre d’altres.

Aquest estudi es complementarà amb activitats de sensibilització dirigides tant a la població en general, per tal de fomentar comportaments i hàbits socials més sostenibles; com també al col·lectiu faller, per promoure una gestió sostenible dels casals. A més, també s’està treballant en la possibilitat de propiciar accions de voluntariat ambiental faller.

«Les nostres festes constitueixen un reflex del que som com a societat. Per això, si canviem en les nostres formes de fer i entendre la nostra relació amb el planeta, si cada dia ens esforcem per a ser més sostenibles, és lògic que les nostres celebracions tinguen que reflectir aquesta evolució», ha emfatitzat Bort.

Per a l’obtenció dels resultats, la proposta metodològica considerarà la ciutat de València, en ser aquesta la que concentra la major activitat fallera, així com un conjunt de ciutats de la resta de les comarques valencianes amb presència de Falles (Alzira, Gandia, Sagunt, Sueca, Torrent i Xàtiva) representatives de l'activitat fallera.

Julià Álvaro, Pere Fuset i Josep Bort durant la presentació del projecte 'Per unes Falles Sostenibles'.


 

Categories: 
Municipis: 
País ValenciàValència

Relacionats

Article

Girona lidera un conveni pioner per avançar en la implementació de polítiques públiques innovadores en matèria de transició ecosocial i postcreixement. Les associacions Research and Degrowth International, Dark Matter Labs i la Universitat de Girona aplicaran les seves investigacions a la ciutat per tal que esdevingui més resilient i adaptada al canvi climàtic a mig i llarg termini.​

Notícia

València inicia la seua Capitalitat Verda amb l'objectiu de liderar el futur de la sostenibilitat a Europa

Article

Aigües de Reus ha publicat la licitació per a l’adquisició de sis nous vehicles elèctrics, amb la qual cosa assolirà l’electrificació del 85,2% de la seva flota de vehicles. Una inversió que cal emmarcar en les polítiques ambientals que l’empresa impulsa rere la consolidació de la transició energètica i una gestió més eficient del cicle integral de l’aigua.

Butlletí