Premis Ciutat de Barcelona 2019

Font: Ajuntament de Barcelona

19/03/2020 - 17:50

S’han donat a conèixer els guardonats de l’edició 2019 dels Premis Ciutat de Barcelona. premis que atorga l’Ajuntament de Barcelona.Aquests premis són un reconeixement a la creació, la investigació i la producció realitzades a Barcelona per creadors o col·lectius que hi treballen o per institucions i organitzacions barcelonines que les promouen o les produeixen.

Enguany, els guardonats en les diferents categories són:

-Ciències ambientals i de la Terra:

El treball d’investigació científica Upper-plate rigidity determines depth-varying rupture behaviour of megathrust earthquakes, dels autors Valentí Sallarès i César R. Ranero, de l’Institut de Ciències del Mar de Barcelona (CSIC) i ICREA, publicat a la revista Nature el 2019.

El jurat fa una menció especial al treball “Effectiveness of commercial face masks to reduce personal PM exposure” del grup EGAR, perquè visualitza l’esforç científic creixent per vetllar per la qualitat de l’aire a la ciutat de Barcelona.

-Ciències de la vida:

El treball d’investigació Patient-specific IPSC-derived astrocytes contribute to non-cell autonomous neurodegeneration in Parkinson’s  disease, liderat per Antonella Consiglio i Ángel Raya, publicat a la revista Cell Stem Reports.

-Ciències experimentals i tecnologia:

El Doctor Juan Carlos Morales, investigador de l’Institut de Ciències de l’Espai del CSIC i de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC), pel descobriment d’un planeta gegant i gasós al voltant d’una estrella de massa petita (GJ 3512).

-Educació:

L’exposició “Antoni Benaiges, el mestre que va prometre el mar”, organitzada pel Museu Marítim de Barcelona i Memorial Democràtic.

-Arquitectura i urbanisme:

Anna Noguera i Javier Fernández, pel Centre Esportiu Municipal del Turó de la Peira.

-Mitjans de comunicació:

La cobertura de betevé de les mobilitzacions a Barcelona arran de la sentència del judici del procés

-Premi Agustí Duran i Sanpere d’Història de Barcelona:

Ximena Illanes Zubieta pel llibre En manos de otros. Infancia y abandono en la Barcelona del siglo XV, Ediciones Universidad Católica de Chile, Santiago de Chile, 2019.

-Cultura popular i comunitària:

L’associació Carabutsí, per preservar, valorar i dinamitzar la memòria gitana en perspectiva de gènere i acció intercultural. El Jurat vol efectuar una menció especial a Josep Fornés Garcia per l’activisme cultural, especialment vinculat a la ciutat de Barcelona, i per ser capaç de generar processos, xarxes i aportar una mirada crítica des del rigor acadèmic.

-Teatre:

Silvia Delagneau i Max Glaenzel, per l’escenografia i el vestuari de l’espectacle Europa Bull, per la seva incidència en el dispositiu dramatúrgic i per la ironia i la qualitat de la proposta estètica, així com per la seva mirada, el seu compromís amb la creació i la seva aposta per hibridar llenguatges en col·laboració.

-Disseny:

Sara González de Ubieta, pel seu treball innovador sobre disseny de calçat, recollit a la publicació Pràctica. El jurat també atorga una menció especial a la fira de publicacions independents Gutter Fest, per la seva capacitat col·lectiva de visibilitzar la comunitat de les arts gràfiques autogestionades de Barcelona.

-Traducció en llengua catalana:

Arnau Barios, per la traducció de l’obra Eugeni Oneguin, d’Aleksandr Puixkin.

-Assaig, ciències socials i humanitats:

Marta Marín-Dòmine, pel llibre Fugir era el més bell que teníem. El jurat vol fer també una menció especial a l’obra Sempre han parlat per nosaltres, de Najat El Hachmi, per la seva reflexió personal sobre un debat d’actualitat dins dels feminismes.

-Circ:

A la companyia Baró d'Evel per l’espectacle Falaise.

-Audiovisuals:

Dones Visuals, per les seves iniciatives en el suport i la visualització del treball de les cineastes i pel seu compromís en la transformació dels imaginaris androcèntrics.

-Arts visuals:

Kao Malo Vode Na Dlanu (Com una mica d'aigua al palmell de la mà), un projecte de Mireia Sallarès sobre I’amor a Sèrbia.

-Dansa:

A l’obra Set of Sets, dels coreògrafs Guy Nader i Maria Campos.

-Literatura en llengua catalana:

A l’obra Serem Atlàntida, de Joan Benesiu, d’Edicions del Periscopi, per una creació narrativa d’una gran ambició literària.

-Literatura en llengua castellana:

Mateo García Elizondo, per la seva obra Una cita con la Lady, per una prosa brillant que construeix,  sense metàfores, la vida interior d’un personatge marginal i recupera de forma insòlita el motiu clàssic de la bona mort.

-Música:

Chicuelo i Marco Mezquida, pel seu disc No hay dos sin tres.

Trobareu tota la informació sobre els Premis Ciutat de Barcelona en aquest enllaç.


 

Categories: 

Relacionats

Article

El projecte Natura és Cultura consisteix en una intervenció artística en l'entorn natural, adreçada a persones que conviuen amb trastorns mentals, que té lloc en dues ubicacions de Catalunya: al bosc de la Torre dels Soldats d'Avinyó i a la finca del Viver d'Argentona.

Article

L’Ajuntament de Sant Cugat del Vallès organitza un cicle de documentals i debats sobre emergència climàtica i alimentació. L’objectiu és  donar a conèixer les seves causes i conseqüències i donar eines per lluitar-hi.

Article

Recentment s'ha posat en marxa l’hort del Mercat de la Vall d'Hebron - Teixonera, un projecte municipal gestionat per la cooperativa Tarpuna.

Butlletí