Aquestes accions s’emmarquen en el #projecte CERES europeu, de promoció de l’economia circular, impulsat per l’Ellen MacArthur Foundation, i amb el suport de l’Agència de Residus de Catalunya i de la Mancomunitat d’Escombraries de l’Urgellet.
El director de l’
Agència de Residus de Catalunya (ARC),
Josep Maria Tost, l’alcalde de la Seu d’Urgell (Alt Urgell),
Albert Batalla, i el president de la Mancomunitat d’Escombraries de l’Urgellet,
Ricard Mateu, han presentat en roda de premsa el #projecteCERES, la primera prova pilot de substitució de les bosses de plàstic d’un sol ús –de caixa i de secció– per bosses compostables a tots els establiments del municipi. La prova està impulsada per l’
Ellen MacArthur Foundation, dins el programa
Circular Economy 100, i pretén millorar el cicle de la matèria orgànica, reduint els materials impropis –bàsicament plàstics– a la fracció recollida selectivament.
Reduir dos milions de bosses
Gràcies al #projecteCERES es preveu evitar a la Seu l’ús de dos milions de bosses de plàstic durant l’any que durarà. Es farà repartint a les famílies bosses reutilitzables on col·locar la fruita i la verdura per pesar-les, i substituint als comerços les bosses de plàstic convencionals per altres de compostables. Unes mesures que aniran acompanyades de punts informatius a botigues i al carrer, on s’informarà els consumidors.
El plàstic d’un sòl ús, problema ambiental
La massiva utilització de bosses de plàstic d’un sol ús genera greus problemes ambientals, en especial als ecosistemes marins. Fer-les servir per a la recollida de la fracció orgànica també acaba contaminant el compost i en compromet la seva qualitat.
Fa gairebé dos anys que els comerços estan cobrant obligatòriament per les bosses de nanses d’un sol ús i se n’està reduint molt el consum. La legislació estatal preveu prohibir-ne la venda l’any 2021 i substituir-les per bosses compostables, menys agressives per al medi ambient.
El #projecteCERES vol aprofitar que els comerços repartiran bosses compostables per promocionar la recollida de l’orgànica. El projecte comporta la coordinació d’empreses fabricants de plàstic compostable, el sector de la distribució i les administracions públiques encarregades de la recollida i reciclatge d’aquesta fracció dels residus municipals.
La Fundació Ellen MacArthur
La Fundació Ellen MacArthur es va crear l’any 2010 amb l'objectiu d'accelerar la transició a l'economia circular. Des de la seva creació, s'ha convertit en un líder de pensament global en posicionar l'economia circular en les agendes de les persones responsables d'empreses, governs i món acadèmic. El model econòmic lineal de "prendre, fer, rebutjar" es basa en disposar de grans quantitats d'energia i altres recursos barats i de fàcil accés, però està arribant ja al límit de la seva capacitat. L'economia circular és una alternativa atractiva i viable que ja han començat a explorar diferents empreses i administracions.