Prova pilot a Olot per millorar l'eficiència energètica d'habitatges de famílies vulnerables

Font: Món Planeta

20/08/2020 - 11:11

Olot impulsa una prova pilot per millorar l'eficiència energètica d'habitatges on hi viuen famílies vulnerables i ajudar-los amb les reformes. El programa, que està dotat amb 90.000 euros, forma part del projecte HolaDomus i preveu arribar a una quinzena de llars. Un cop seleccionades les famílies, que poden ser propietàries o llogaters de l'habitatge, s'estudiarà les millores a fer i se subvencionarà entre el 50% i el 75% del cost dels treballs.

El programa, a més, també inclou el seguiment clínic per monitoritzar la seva salut i benestar que anirà a càrrec de professionals de l'hospital d'Olot. El ple municipal d'aquest dijous ha aprovat la documentació i els convenis del programa que començarà el darrer trimestre de l'any.

Reduir el nombre de famílies vulnerables que pateixen pobresa energètica i dotar de solucions i eines per millorar l'eficiència energètica dels seus habitatges són els principals objectius del programa que impulsa l'Ajuntament d'Olot, juntament amb l'hospital de la ciutat i la Fundació Europace. Es tracta d'una prova pilot que s'emmarca en el projecte HolaDomus que s'està desenvolupant des del 2019. "El que es vol no és només a ajudar a les famílies que surtin de la situació de vulnerabilitat sinó analitzar com evolucionen els indicadors de confort energètic i de salut", ha assenyalat el regidor d'Habitatge, Jordi Güell. En aquest sentit, ha explicat que no hi ha estudis que relacionin l'eficiència energètica i la salut de les persones però que és evident que mancances com ara humitats poden ocasionar malalties respiratòries o al·lèrgies. Professionals de l'hospital d'Olot s'encarregaran de monitoritzar les famílies que participin en l'estudi i, al cap d'un any i mig, es veurà en quins àmbits han millorat després de les reformes. Es farà un protocol clínic i un estudi mèdic amb totes les dades recollides. Des del Consorci d'Acció Social de la Garrotxa també es farà un seguiment i s'estudiarà cas per cas per millorar la la inserció de les persones perquè deixin de ser vulnerables.

El programa pilot HolaDomus, inscrit en el projecte europeu Europace, va començar a desplegar-se a finals del 2019. Fins al febrer d'enguany havia rebut una setantena de consultes de propietaris propietaris interessats en millorar l'eficiència energètica de les llars, reduir les factures de serveis bàsics i lluitar contra el canvi climàtic per reduir les emissions de CO2. I es van tramitar catorze projectes de rehabilitació. El programa també ofereix assessorament per trobar el finançament més adequat.


 

Categories: 

Relacionats

Article

29 habitatges del barri de Montolivet ja funcionen amb l’energia que genera la instal·lació. Situada al teulat de les antigues escoles de Sant Pere Màrtir i a l’Escola Bressol Municipal, té una potència de 30 kW. L’Ajuntament d’Olot participa com un soci més de la comunitat energètica de Montolivet, que entra a formar part d’una prova pilot de digitalització de la Generalitat.

Article

Santa Coloma de Gramenet compta amb una nova promoció d’habitatge públic sostenible al barri de Fondo. L’edifici, desenvolupat per l’Institut Català del Sòl (INCASOL) i amb l’assessorament de l’Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC) en el marc del projecte europeu syn.ikia, compta amb 38 habitatges de lloguer assequible, dissenyats amb criteris d’energia positiva, és a dir, capaços de generar més energia de la que consumeixen.

Article

Els integrants de la Comunitat Energètica Municipal de Sitges ja han començat a rebre l'energia fotovoltaica dels edificis municipals.

Butlletí