Rubí promou la compra sense residus

Font: Rubí TV

01/11/2021 - 08:00

Rubí ha engegat una campanya comunicativa per reduir els residus vinculats a la compra domèstica, per tal de conscienciar tant la ciutadania com els comerciants de la importància d'utilitzar envasos retornables i reutilitzables per prevenir els residus plàstics, que en l'última dècada han generat un rellevant impacte ambiental.

La campanya és una reedició de Compra sense residus, del novembre de 2020, i que a més de la imatge gràfica va repartir una bossa de malla a les llars de Rubí. En aquesta segona fase, es posa l'èmfasi en el foment de l'ús d'envasos retornables i reutilitzables, com ara carmanyoles, ampolles de vidre o altres recipients per comprar a granel.

La campanya es dirigeix a persones que fan les seves compres als comerços locals i establiments amb potencial per promoure un consum més responsable i sense residus.

Segons les dades proporcionades per l'Ajuntament de Rubí, cada rubinenc genera 1,2 quilos de residus al dia. Les principals causes d'aquest consum són el sobreempaquetament dels productes, que generen milers de tones d'envasos de plàstic i alumini; i el malbaratament alimentari: a les llars es descarta, de mitjana, el 25% del menjar que es compra, a causa d'una mala planificació de la compra o d'una conservació inadequada.

La cultura d'un sol ús fa que cada any, a Rubí, es llencin 230 tones de roba, 3.000 tones de residus voluminosos i 21.000 tones de resta, de les quals 12.000 es podrien haver aprofitat. 

 

Què puc fer per prevenir residus?

La campanya de l'Ajuntament de Rub´í proporciona alguns consells per a prevenir els residus que generem a l'hora de fer les nostres compres; per exemple, dur la bossa reutilitzable en comptes de demanar la bossa de plàstic, fer servir bosses de malla per a la compra de fruites o llegums a granel o emportar-se la carmanyola.

A Rubí hi ha comerços que ofereixen la possibilitat de comprar amb envasos retornables, establiments que fomenten la reparació, donació o la venda de segona mà d'objectes - també el servei municipal Dimecres, manetes -, i en moltes botigues es poden comprar productes de proximitat. També és important planificar les compres i menús setmanals per evitar el malbaratament alimentari.

Altres consells de la campanya són beure aigua de l'aixeta per evitar els residus que genera l'aigua envasada, embolicar regals aprofitant papers de diari vells, pòsters o mocadors i fer compostatge casolà amb les restes orgàniques. 

 

Catalunya avança en la minimització dels residus

La Unió Europea va aprovar el 2019 la directiva de sobre plàstics d'un sol ús, que obliga els països membres a aplicar un seguit de mesures contra aquest material com ara la prohibició de venda de palletes, coberts, plats, bastonets de cotó i envasos de poliestirè per aliments - una mesura que no entrarà en vigor a Espanya fins a l'1 de gener de 2023 com a part de la Llei de residus i sòls contaminats, pendent de tramitació. L'alternativa a aquests productes són articles similars però fabricats amb paper, cartró o fibres naturals.

A la Unió Europea també han entrat en vigor una sèrie d'obligacions per a compreses, tampons i aplicadors de tampons, tovalloletes humides, filtres de tabac i gots de beguda, prohibint que entrin al canal de distribució, tot i que es poden vendre els que ja s'han adquirit.

El Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, per la seva banda, està treballant en el desenvolupament de dos avantprojectes per minimitzar la producció de residus i impulsar l'economia circular: la Llei d'embalatges de Catalunya, que vol evitar els embalatges excessius i els envasos d'un sol ús que es converteixen en un residu; i la Llei de residus, que regularà la gestió pública de la brossa, que té com a reptes convertir la fracció orgànica en un actiu i que inclourà el desenvolupament de la directiva europea de plàstics.

El regidor de Medi Ambient, Transició Ecològica i Benestar Animal, Andrés Medrano, afirma que "d'aquí a un temps tirarem la vista enrere i ens posarem les mans al cap en veure la quantitat de residus inútils que generàvem", i considera que "és inviable seguir així". Medrano també reconeix que "queda molt camí", però que "el canvi està arribant a base de conscienciació i noves lleis". 


 

Municipis: 
Vallès OccidentalRubí

Relacionats

Article

El Consistori ofereix una gamma completa de paraments de taula reutilitzables adaptats a les dimensions de cada celebració

Article

Els mercats municipals de Sant Joan Despí -mercat de Les Planes i mercat del Centre- participen a la campanya Mercats Sostenibles de la Diputació de Barcelona, que consciencia a les persones usuàries dels mercats sobre la importància de reduir els envasos d’un sol ús.

Article

Les parades del Mercat Municipal proposen accions de millora per reduir l'ús d'envasos de plàstic d’un sol ús.

Butlletí