Salou llança la campanya 'Mou-te pel residu zero!

Font: Ajuntament de Salou

16/04/2021 - 07:34

La campanya 'Mou-te pel residu zero!' és una iniciativa per promoure la reducció de residus en el procés de compra al comerç local, a través de jocs i reptes per a la ciutadania. La campanya s’inicia aquest proper dijous, 15 d’abril, als establiments comercials de la capital del turisme de la Costa Daurada. Es pot participar a través de l’app Go Zero Waste o també emprant un tríptic que es podrà trobar en botigues i a l’Ajuntament.

L’Ajuntament de Salou impulsa des d'aquest 15 d’abril, la campanya “Mou-te pel residu zero!”, una iniciativa que té el doble objectiu de promoure la reducció de residus en l’àmbit del comerç local salouenc, a través de la gamificació inclusiva, (joc per a totes les edats i motivacions) amb l’assoliment de fins a 30 reptes diferents que la ciutadania podrà afrontar quan vagi a comprar o en el seu dia a dia. I, per altra banda, la promoció de l’activitat comercial, tenint en compte la consciència ambiental.

Hi ha dues maneres de participar en la campanya, a través de l’app Go Zero Waste o també emprant un tríptic que es podrà localitzar als establiments participants i al propi Ajuntament. D’aquesta manera, es durà a terme una iniciativa lúdica que enfortirà, al mateix temps, la col·laboració entre veïns i veïnes i teixit comercial, amb reptes adaptats al municipi.

Cal dir que els consumidors i consumidores podran optar a diferents premis. Aquests seran productes que contribueixin a la reducció de residus, com ara bosses reutilitzables de roba i carrets de la compra; o bé recompenses com entrades per participar en activitats dins del municipi relacionades amb l’oci i l’entreteniment familiar i sostenible. A cada usuari o usuària se li proposaran 30 reptes que podrà superar, progressivament. Aquests s’agrupen en tres nivells: inicial, intermedi i avançat. 

L’alcalde Pere Granados ha manifestat que “cada cop són més les persones que, conscients i preocupades per la quantitat de residus que generem a la nostra societat i el greu impacte que suposen pel planeta, decideixen donar les primeres passes per reduir els residus dins i fora de casa”. L’alcalde ha remarcat que “durant aquesta pandèmia, treballem de forma conjunta per impulsar i reactivar l’economia del municipi”, ja que, segons ell, “és el millor sistema d’èxit” el fet que “les entitats i les associacions treballin de la mà de l’Ajuntament”.

Així mateix, ha recordat que la campanya “Mou-te pel residu zero!” té molt a veure amb un dels objectius que s’ha marcat el Govern municipal, de “convertir-nos en un municipi absolutament sostenible”.

L’alcalde ha posat en valor la sensibilitat de les persones cap al medi ambient i de l’impuls de les sinergies que contribueixin a lluitar contra el canvi climàtic, un dels objectius de la campanya que s’ha presentat avui, juntament amb la transformació digital del comerç local, la fidelització de la clientela, potenciar hàbits saludables i una mobilitat sostenible.

Per la seva banda, el regidor de Dinamització Econòmica, Hèctor Maiquez ha explicat que “d’una banda, volem fomentar hàbits sostenibles com la compra a granel o el reciclatge, i, de l’altra, implicar-hi els establiments que ens poden ajudar: fruiteries i verduleries, carnisseries, peixateries, les parades del mercat, les ferreteries i les bugaderies”. El regidor ha destacat el compliment d’un dels objectius que té el programa DTI, Destinació Turística Intel·ligent, relacionat amb l’agenda 2030.

El regidor de Medi Ambient, Dani López, ha explicat que “amb aquesta campanya volem reduir al màxim els residus que generem i seguir la norma ampliada de les famoses tres “R”, és a dir, reduir, reutilitzar i reciclar, fomentant, així, l'economia circular”. Per això, “fomentarem que els salouencs i les salouenques facin les seves compres en els petits establiments de proximitat, que són l’eix essencial del consum més responsable i sostenible, per tal de no generar residus, i reduir, especialment, el plàstic d'un sol ús”. “Es tracta de petits canvis que es poden anar incorporant en el nostre dia a dia”, ha indicat el regidor, “especialment, en les nostres compres”, a través de l’adquisició de productes a doll i aprofitant la gamificació per atreure la ciutadania i els més joves.

En relació a la reducció del consum de plàstic d'un sol ús, López ha posat en valor, també, les accions de neteja del medi natural en col·laboració amb l’Associació Good Karma.

Per acabar, ha volgut remarcar que “una vegada més, es demostra el compromís que Salou té amb el compliment dels ODS de l'Agenda 2030, en aquest cas concret, amb el número 12, 'Producció i consum responsable', i el número 13, 'Acció pel clima'".

Per la seva banda, Martí Morató, cofundador de l’empresa Go Zero Waste ha explicat quin el funcionament de l’app.

Les passes que cal seguir són les següents: 

- Cal seleccionar com participar-hi. Es pot fer a través de l'app Go Zero Waste o utilitzant el tríptic que es pot trobar als establiments participants.

- Cal activar els reptes. Si es selecciona participar a través de l'app, un cop descarregada, cal registrar-se com a usuari o usuària i activar la campanya de Salou a l'apartat de reptes, i ja es pot començar a jugar. Existeixen reptes de diferents nivells i per a totes les edats.

- Superant reptes s'acumulen els punts i s'accedeix a diferents tipus de premis.

Més info a: https://moutepelzero.cat/salou/


 

Categories: 

Relacionats

Article

La Fundació Solidança ha estat guardonada amb la Creu de Sant Jordi 2024, un dels màxims guardons que atorga la Generalitat de Catalunya.

Article

L'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet ha habilitat en els darrers anys una trentena de punts de recollida d'oli usat, a tots els barris, amb contenidors especials per dipositar-lo. L'oli d'origen domèstic és un residu molt contaminant i el seu reciclatge comporta importants beneficis mediambientals.

Article

El Pla local de prevenció de residus de Mataró 2023-2030 inclou 16 actuacions contra el malbaratament alimentari, els productes d’un sol ús i per impulsar el residu zero, entre altres línies de treball. Les primeres accions ja estan en marxa, com promoure l’ús de bolquers reutilitzables a les escoles bressol municipals o normalitzar el fet d’anar a la compra amb recipients i bosses reutilitzables.

Butlletí