Sant Cugat del Vallès aposta per la biodiversitat i la ciutat saludable amb unes jornades per reflexionar-hi

L'Ajuntament les ha previst entre el 23 de març al 7 de maig

Font: Cugat Media

16/03/2022 - 22:18

Avançar cap a una ciutat més saludable. Aquest és l'objectiu de l'Ajuntament de Sant Cugat del Vallès a l'hora d'organitzar les jornades Biodiversitat i Ciutat Saludable, que reflexionaran sobre la importància d’impulsar accions que afavoreixin la biodiversitat o la renaturalització de les ciutats.

De la mateixa manera, es pretén explicar les iniciatives que s’estan duent a terme en la gestió de les zones verdes i forestals de Sant Cugat. Les jornades tindran lloc del 23 de març al 7 de maig amb taules rodones, ponències i visites presencials.A l'hora de presentar les jornades, el regidor de Serveis Urbans, Mobilitat i Transports, José Gallardo, ha destacat que l'aposta es fa "davant la situació d’emergència climàtica que vivim". "Treballem per gestionar i adaptar millor el nostre entorn verd i, d’aquesta manera, aconseguir fer una ciutat encara més saludable", ha afegit la regidora de Sostenibilitat i comissionada per l’emergència climàtica, Alba Gordó.

La programació estarà dividida en quatre grans blocs:

Gestió sostenible dels espais verds: S’oferirà una xerrada-debat sobre la implementació de la renaturalització i el foment de la biodiversitat en la gestió ecològica dels espais verds (23 març a les 18 h al Teatre de La Unió). A càrrec de Mònica Bedós, consultora en gestió Integrada de plagues en parcs i jardins d’Adalia Gestió i Núria Pérez, tècnica del servei de parcs i jardins de l’Ajuntament. També hi haurà una visita taller al Parc de can Mates per contribuir a millorar i conservar la fauna urbana de Sant Cugat (26 de març de 10 a 13 h).

Ciutat saludable i infraestructura verda: Ponència amb la presentació dels primers resultats de l’estudi sobre la relació de l’arbrat de Sant Cugat i la qualitat de l’aire (30 març a les 18 h al Teatre de La Unió). A càrrec d’Enrique Figueroa, catedràtic d’ecologia vegetal de la Universitat de Sevilla i Eloi Jubillà, arquitecte i membre del grup de treball 'Entorn urbà i salut' de la Diputació de Barcelona i coordinador del postgrau 'Urbanisme i salut'.

La problemàtica de les espècies exòtiques invasores: Ponència on es donarà a conèixer les principals espècies exòtiques invasores presents a Sant Cugat i com afecten els ecosistemes i la biodiversitat (27 d’abril a les 18 h al Teatre de La Unió). A càrrec d’Enric Ortega, tècnic de gestió i benestar animal de l’Ajuntament de Sant Cugat i Pol Manjón, tècnic de salut pública de l’Ajuntament de Sant Cugat. També hi haurà una visita-Taller a l’Estanyol de la Guinardera (costat Via Augusta) per explicar el projecte de renaturalització que s’hi ha dut a terme (dissabte 30 d’abril de 10 a 13 h).

Gestió forestal multifuncional i canvi climàtic: Xerrada sobre els beneficis del bosc i el mosaic agrari, sobre els objectius de la gestió forestal per adaptar-se al canvi climàtic i sobre com podem evitar un incendi de 6a generació (4 maig a les 18 h al Teatre de La Unió). A càrrec de Guillem Canaleta, tècnic de la Fundació Pau Costa, entitat global sense ànim de lucre que posa el focus en la prevenció i la gestió d’incendis forestals i un representant del Grup de Recolzament d’Actuacions Forestals (GRAF) - Direcció general de prevenció, extinció d’incendis i salvaments, de la Generalitat de Catalunya. També hi haurà una visita-taller a la masia de can Monmany per explicar el projecte de gestió forestal LIFE CLIMARK (7 de maig de 10 a 13 h).

Les jornades Biodiversitat i Ciutat Saludable formen part de les activitats temàtiques que l’Ajuntament està impulsant per a cada un dels sis eixos de la declaració d’Emergència Climàtica de Sant Cugat. Totes les activitats són gratuïtes, però amb les places limitades. Per tant, es recomana inscriure-s'hi prèviament.


 

Municipis: 
Vallès OccidentalSant Cugat del Vallès

Relacionats

Article

L’Ajuntament de Cubelles i la Diputació de Barcelona impulsen l'estudi. El projecte analitzarà l’oferta ecoturística actual i proposarà accions concretes per atraure ornitòlegs i persones sensibles als ecosistemes protegits.

Article

Crear un element innovador modular, temporal i sostenible que permeti generar zones d’ombres a l’espai públic, allà on no sigui possible plantar-hi arbres. Aquest va ser el repte que l'Ajuntament de Barcelona va llançar l’any passat, i que avui ja comença a ser una realitat. Els tres projectes guanyadors del repte s’han materialitzat en tres grans prototips que ja comencen a fer ombra al carrer.

Article

L’Associació Propietats per a la Conservació de la Natura promou la participació activa de les persones propietàries de finques privades en la conservació dels valors naturals i de la biodiversitat que hi són presents en elles.

Butlletí