S’instal·la una nova pantalla informativa sobre l'ozó a Vic

29/06/2019 - 08:00

La pantalla informa del pronòstic dels nivells d’ozó troposfèric i també de les diverses campanyes de ciutat.

Una pantalla informativa a la plaça de l’Estació mostrarà dels nivells d’ozó troposfèric i difondrà també les diverses campanyes informatives que es portin a terme a la ciutat.

La instal·lació de la pantalla ha coincidit amb la posada en marxa de la campanya de vigilància dels nivells d’ozó troposfèric a l’aire ambient. Durant la campanya, que s’allarga fins el 15 de setembre, el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya mesura l’ozó hora a hora i s’intensifica el seguiment habitual dels nivells de contaminació atmosfèrica que ha de permetre, en el supòsit que se superin determinats nivells, transmetre aquesta informació a diferents entitats a fi que es pugui informar a la població sobre quines activitats, amb caràcter preventiu, caldria evitar.

Durant aquest període, el Departament de Territori i Sostenibilitat informa del pronòstic dels nivells d’ozó per el dia en curs i per l’endemà i l’Ajuntament de Vic difon aquesta informació a la ciutadania mitjançant el web, les xarxes socials, correus electrònics i també el nou panell informatiu de la plaça de l’Estació i amb la finalitat que arribi a tota la població, especialment als col·lectius i entitats sensibles del municipi perquè rebin la informació d’autoprotecció.

 

Què és l’ozó troposfèric i quins efectes té sobre la salut de les persones?

L’ozó troposfèric és un contaminant secundari, no és emès per cap font, sinó que és produït per la reacció entre la llum solar i el diòxid de nitrogen i els hidrocarburs emesos pel trànsit i algunes indústries. Els nivells màxims d’ozó es produeixen en hores de màxima radiació i els efectes de l’ozó sobre la salut de les persones són tos, irritacions a la faringe, el coll i els ulls, i dificultats respiratòries com la gola seca. També pot tenir efectes corrosius sobre la vegetació.

 

Què passa quan se superen els llindars d’informació i d’alerta?

El llindar d’informació a la població està fixat en els 180 µg/m3 en una hora, i el llindar d’alerta a la població es dona quan s’arriba als 240 µg/m3 en una hora.

Quan se superen els llindars d’informació, no s’ha d’interpretar com un risc per la població en general sinó pels grups de les persones més vulnerables que han de reduir l’exercici físic intens especialment a l’exterior, i, en el cas de superar els llindars d’alerta la població general ha de reduir l’exercici físic intens, especialment a l’exterior, i la població més vulnerable l’ha d’evitar.


 

Categories: 
Municipis: 
OsonaVic

Relacionats

Article

Dues estacions de qualitat de l’aire de Barcelona i una de Vic s’integren en el projecte europeu WatchPlant.

Article

49 equips participants i gairebé 20.000 € recaptats per entitats ambientals a la 6a edició de la cursa de plogging per excel·lència a Catalunya. Gràcies als participants s'ha alliberat una tona de deixalles a l’espai natural d’Osona pel que han passat.

Entrevista
Jaume Targa és director de la consultora 4sfera Innova.

Ens explica, durant la conversa amb Sostenible.cat, com la majoria de ciutats de Catalunya i Espanya superen els llindars de contaminació ambientals fixats per les directives europees.

Butlletí