La Diputació de Barcelona ha realitzat el Pla director del verd urbà de Taradell, una eina de planificació i gestió per a la millora de la jardineria pública. El Pla permet conèixer l’estat i les possibilitats dels espais verds existents i la idoneïtat de les espècies segons el model de verd urbà del municipi, alhora que n’estructura la gestió perquè aquesta sigui més eficient. El treball inclou un inventari i diagnosi dels espais verds i de l’arbrat viari així com propostes de gestió i manteniment per la millora de l’estat de la vegetació i dels espais.
D’acord amb el treball, Taradell disposa d’un total de 2.460 arbres, dels quals 1.187 són d’arbrat viari, i de 15,4 ha d’espais verds urbans sent espais de transició amb l’entorn natural la majoria d’ells i la vegetació espontània l’element predominant de la jardineria del municipi.
L’estudi observa que Taradell gestiona activament el seu verd urbà, però analitzant globalment les dades i d’acord amb les observacions de camp es detecta un potencial de millora. En aquest sentit s’han proposat quatre línies encaminades a millorar el verd urbà com són establir un model propi de verd per a la població, concretar criteris per una gestió eficient i sostenible, millora de l’organització del servei, així com propostes específiques per l’arbrat i les zones verdes.
El document desenvolupa cadascuna d’aquestes línies amb descripcions detallades i fa una proposta per cada un dels espais existents, i fa un estudi econòmic de com distribuir les despeses amb diferents escenaris pressupostaris. En definitiva, el Pla descriu les línies d’actuació per assegurar una millora quantitativa i qualitativa dels espais verds així com una major eficiència en la seva gestió.