Tens un e-mail: Què és el canvi climàtic?

SOSTENIBLE
15/04/2008 - 00:00
"Suarem!" es alhora una novel·la epistolar i un assaig científic que dóna sencilles respostes sobre com ens afectarà l'escalfament global

Una metgessa, un funcionari català a Brussel·les, un hoteler, un activista africà que viu a Mali, un fuster, una periodista... aquests són només alguns dels personatges de "Suarem! El clima que ens espera" (Ed. Mina), un llibre que pot ser llegit com una novel·la però que alhora -i sense oblidar el rigor científic- dóna resposta a la pregunta "de què va exactament el canvi climàtic?".

"'Suarem!' és una novel·la científica sobre el canvi climàtic, però sobretot és un llibre sobre les inquietuds de les persones sobre aquest fenòmen", explica el socioecòleg Ramon Folch, coordinador d'aquesta obra coral escrita per diversos membres de l'equip tècnic d'ERF, encapçalats per Oriol Lladó i Lídia Hervàs.

El llibre s'adreça al públic en general, a "tots aquells que creuen que el canvi climàtic és un problema però encara no l'han internalitzat com un problema propi", assegura Folch. En aquest sentit, Oriol Lladó explica que els autors del llibre han fet l'esforç de posar-se "en la pell d'una persona que no en sap res sobre el canvi climàtic".

Trama epistolar
El fil del relat discorre a través d'un intercanvi de correus electrònics entre els diferents personatges de la novel·la, intercanviant preguntes i respostes al voltant del canvi climàtic. Aprofitant aquest recurs narratiu, els "documents adjunts" dels correus serveixen perquè els lectors puguin aprofundir en els temes tractats.

D'aquesta manera, "Suarem!", ofereix de forma amena un missatge "rigorós i acadèmic" sobre què és el canvi climàtic, com ens afectarà i què hi podem fer des d'ara mateix, fugint en tot moment de l'alarmisme -i efectisme- de moltes de les notícies que arriben a la societat des dels mitjans de comunicació.

Relacionats

Article
Article


El futur del nostre planeta està en joc. Estem enmig d'una emergència climàtica i la finestra per actuar s'està tancant ràpidament. L'Informe sobre la bretxa d'emissions del Programa de Medi Ambient de les Nacions Unides de 2024 destaca les opcions difícils a què ens enfrontem: limitar l'escalfament global a 1,5 °C, lluitar per adaptar-se a 2 °C o afrontar conseqüències catastròfiques a 2,6 °C o més.

Butlletí