Font: Generalitat de Catalunya
El Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori destina 21.744.599 milions d’euros a ajuts per a la descarbonització de flotes de transport de viatgers i mercaderies per carretera. Hi poden optar grans empreses, PIMES o autònoms. Els ajuts provenen dels fons Next Generation de la Unió Europea i estan emmarcats en el Pla de recuperació, transformació i resiliència.
Finalitat dels ajuts
L’objectiu de la convocatòria és descarbonitzar el transport professional, a partir de la renovació de les flotes de vehicles pesants i l’impuls de la tecnologia elèctrica o d’hidrogen. Els ajuts, en aquest sentit, van destinats a l’adquisició de nous vehicles de gas, híbrids elèctrics, elèctrics purs o d’hidrogen, a més del desballestament de vehicles antics.
La convocatòria també preveu partides per al retrofit, és a dir, per a la transformació de motors dièsel o benzina en motors d’electricitat, hidrogen o gas. A banda, també hi ha ajuts per a la instal·lació d’infraestructures de recàrrega per a vehicles pesants i per a l’adquisició de semiremolcs per a autopistes ferroviàries.
Els taxis, les furgonetes per al transport de fins a 8 viatgers i les empreses de titularitat pública en queden fora perquè es beneficien d’altres subvencions.
Terminis
El Diari oficial de la Generalitat, el DOGC, ha fet pública la convocatòria aquest dilluns 14 de març. Les sol·licituds es poden fer a partir d’aquest dimarts a les 09:00 hores a través d’aquest enllaç, on hi ha la informació detallada i l’accés als tràmits.
Les sol·licituds s’aniran resolent a mesura que es vagin presentant i els ajuts s’atorgaran fins a esgotar la partida econòmica. En cas que la partida encara no s’hagi acabat, la data límit per a les sol·licituds serà el 30/04/2024, excepte en el cas dels ajuts pels semiremolcs, que serà el 31/12/23.