Trenta noves escoles de Barcelona rebran assessorament aquest curs per oferir menús més sans i sostenibles

Font: Ajuntament de Barcelona

26/01/2021 - 11:11

Trenta centres educatius s’uniran aquest curs escolar al projecte “Menjadors escolars més sans i sostenibles” amb l’objectiu de millorar la salut dels infants amb dietes més saludables, equilibrades i de proximitat. El projecte, supervisat per l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB), ha funcionat durant un any com a prova pilot en sis escoles de la ciutat.

La prova pilot en 6 centres educatius de la ciutat ha servit per corregir una tendència que s’havia detectat a la majoria de centres educatius. En general, cap escola complia la freqüència mensual recomanada de consum d’un màxim de 6 racions de carn i un mínim de 6 racions de proteïna vegetal en el segon plat. I gairebé 7 de cada 10 escoles no oferien cap proteïna vegetal com a segon plat, i 3 de cada 10 no n’oferien cap dia de la setmana.

Les trenta escoles que s’incorporen al projecte “Menjadors escolars més sans i sostenibles” rebran l’acompanyament de l’ASPB per revisar i millorar progressivament els menús amb més proteïna vegetal i menys carn vermella i processada. Es preveu que la resta dels centres ho facin durant el curs 2021-2022.

Aquesta és una de les mesures previstes en la Declaració d’emergència climàtica a la ciutat i forma part de l’agenda marcada en la designació de Barcelona, aquest 2021, com a capital mundial de l’alimentació sostenible, que demana fomentar polítiques públiques dirigides a construir un model alimentari més sa, més just i més respectuós amb el medi ambient.
 

Els hàbits alimentaris 

Cal recordar que les enquestes de l’ASPB mostren que l’alimentació dels infants i adolescents es pot millorar. El 78% dels infants de 3 i 4 anys i el 42% dels adolescents i joves de 13 a 19 anys mengen carn tres o més vegades a la setmana, la qual cosa es considera un consum excessiu.

A més, el 43% dels infants de 8 i 9 anys prenen brioixeria i el 80% dels adolescents prenen refrescs per sobre de la freqüència recomanada, més de tres vegades al mes; un 80% no menja la quantitat de fruita i verdura recomanada, cinc peces diàries.


 

Relacionats

Article

L’AMB engega un projecte en tres municipis metropolitans

Article

Alimentem Collserola! el projecte de Transició Agroecològica impulsat pel Consorci del Parc Natural de Collserola dinamitzat per la cooperativa Arran de terra, ha iniciat el programa "Agroecologia escolar a Collserola: responem a l'emergència climàtica!" en col·laboració amb la cooperativa l'Ortiga. Aquesta iniciativa pretén apropar als centres educatius la realitat agrària de la Serra de Collserola.​

Article

El projecte SOULFOOD recull l’experiència de productors agrícoles locals per tal de desenvolupar solucions digitals per lluitar contra el malbaratament alimentari.​

Butlletí