"Un món de deixalles"

14/11/2024 - 17:13

Dimecres 13 de novembre surt a la venda Un món de deixalles, d’Oliver Franklin-Wallis, un assaig necessari, exhaustiu i fascinant sobre la gestió global dels nostres residus, que analitza amb rigor i de forma amena tot l’arc de malbaratament. Surt, oportunament, just abans de l’inici de la Setmana Europea de Prevenció de Residus (16-24 de novembre). 

Pel seu compromís amb el medi ambient i per totes les veritats globals i personals que destapa, creiem que és un llibre que de ben segur que us pot ser d’interès, i per això volem posar-nos a disposició en la col·laboració en la difusió del llibre o en l’organització d’alguna activitat, si ho veieu pertinent, que vinculi el llibre i la vostra entitat.

La generació desaforada de deixalles humanes és la gran amenaça soterrada que plana sobre el nostre futur. Per adonar-se d’això i no caure en negacionismes de borinot ni paranoies apocalíptiques, calen dades i molta investigació a peu d’abocador, de mercat i de fàbrica. Un món de deixalles, d’Oliver Franklin-Wallis, té tot això i una cosa encara més difícil de trobar: la capacitat de narrar-nos-ho sense que ens maregem pel cabal d’informació desplegada ni ens desesperem davant de tantes revelacions indignants. Entre els millors llibres de l’any segons The Guardian i New Yorker, finalista del premi Wainwright de literatura i medi ambient; una investigació aclamada al Regne Unit i als Estats Units que arriba en català gràcies a Monod i Comanegra. Aquest llançament coincideix amb la Setmana Europea de Prevenció de Residus.

En els viatges que fa Oliver Franklin-Wallis resseguint l’impacte global dels nostres residus ens va quedant clar que, per a les grans marques, malbaratar és una ganga, i que la xarxa per ocultar, als ulls del consumidor, l’impacte ambiental dels seus productes és alarmantment bruta i opaca. Marques de moda que cremen milions de quilos de roba cada any sense que passin per botiga; el gegant tecnològic que cada vegada que treu un model nou envia tota la producció del model anterior a trinxar en secret a l’altra punta del món; grans productors agrícoles que destrueixen completament les seves pròpies collites quan són «massa bones» (és a dir, quan els obligaria a abaixar massa els preus); o fabricants de plàstics presumptament biodegradables que negocien models d’etiquetatge enganyosos.

Oliver Franklin-Wallis (1989) és un jove periodista d’investigació guardonat (Freelance Writing Awards, Young Journalist Awards, British Society Of Magazine Editors, Drum Awards) que escriu regularment a les revistes GQ, Wired, The Guardian, The New York Times, The Times Magazine i The Sunday Times Magazine, entre d’altres. Després de molts anys d’investigació i viatges perseguint la brossa que mou el món, aquest és el seu primer llibre.

Traducció d’Ariadna Pous

 


 

Categories: 

Relacionats

Article

En el marc de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus 2024, l'Agència de Residus de Catalunya comparteix els següents casos pràctics i eines per sensibilitzar sobre la prevenció del malbaratament alimentari.

Article

Quatre municipis protagonitzen documentals per conscienciar de la reducció de plàstics.

Article

Butlletí