Malbaratar aliments és de mal gust

04/11/2024 - 19:04

En el marc de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus 2024, l'Agència de Residus de Catalunya comparteix els següents casos pràctics i eines per sensibilitzar sobre la prevenció del malbaratament alimentari.

Cada any, els estats de la UE produeixen més de 58 milions de tones de residus alimentaris, que corresponen a 131 kg per habitant. Aquestes dades són encara més espectaculars si tenim en compte que més de 37 milions de persones no es poden permetre un àpat de qualitat cada dos dies.

A nivell mundial, un terç de tots els aliments produïts per al consum humà es malgasten. Si observem les dades del PNUMA, l'any 2019 s'han produït al voltant de 931 milions de tones de residus alimentaris, que representen el 17% de la producció total d'aliments mundial. Però, en quin moment s'està convertint aquest menjar en residus? La meitat dels residus alimentaris es produeixen a les llars, acompanyat per la restauració (restaurants, càtering) i al detall (supermercats, botigues).

Darrere d'aquesta quantitat de malbaratament alimentari s'amaguen impactes tant econòmics com ambientals. Les dades estimen que per als residus alimentaris produïts anualment a Europa, hi ha un valor de mercat associat de 132.000 milions d'euros. A més, el malbaratament alimentari té conseqüències en termes d'emissions de gasos d'efecte hivernacle relacionades, per exemple, amb l'ús de terres de conreu, recursos d'aigua dolça i fertilitzants per a la producció d'aliments.

La Setmana Europea de la Prevenció de Residus ha decidit unir forces per canviar la manera com produïm, consumim i distribuïm aliments a Europa. Mitjançant accions i iniciatives inspiradores, autoritats públiques, empreses privades, associacions, escoles i ciutadans ens hem de comprometre a repensar la seva relació amb l'alimentació i augmentar la seva conscienciació sobre l'impacte ambiental, econòmic i social dels aliments. 

L'Agència de Residus de Catalunya comparteix els següents casos pràctics i eines per sensibilitzar sobre la prevenció del malbaratament alimentari.

Prevenció del malbaratament alimentari a la UE: reptes actuals i objectius de futur 

Malbaratament alimentari a la UE  

Reduir localment el malbaratament alimentari: un enfocament integral per als municipis 

Estratègies per reduir el malbaratament alimentari a escala local  

#ForkToFarm: Separar els bioresidus per lluitar contra el canvi climàtic  

Bioresidus a la Unió Europea 

 


 

Categories: 

Relacionats

Article

Per promoure el coneixement i la sensibilització sobre la problemàtica del malbaratament alimentari, la Diputació de Barcelona disposa de les maletes pedagògiques "El menjar no es llença".

Butlletí