Andorra presenta un primer estudi diagnòstic del malbaratament alimentari del país

Font: Govern d'Andorra

27/11/2024 - 09:31

L’estudi estipula que a Andorra es generen actualment 92 kg/habitant equivalent/any de residu alimentari.

El ministre de Medi Ambient, Agricultura i Ramaderia, Guillem Casal, ha inaugurat la taula rodona sobre malbaratament alimentari que ha impulsat el Govern en el marc dels actes de celebració de la Setmana Europea de Prevenció de Residus. La taula ha reunit diversos actors implicats en la cadena alimentària i en la gestió dels residus per parlar de les diferents accions que s’estan duent a terme per lluitar contra el malbaratament alimentari.

En aquest espai, s’han presentat, per primera vegada, les conclusions de l’estudi diagnòstic del malbaratament alimentari al país. El ministre ha ressaltat que “aquesta és una primera fotografia que ens ajuda a saber quin és el grau de malbaratament que tenim al país i també establim per primera vegada una metodologia de càlcul fins ara inexistent al país”. En aquest sentit, ha recordat que un dels objectius que estableix la Llei d’economia circular (LEC) i l’Estratègia nacional d’economia circular (ENEC) és el de reduir el malbaratament alimentari un 50% amb l’horitzó 2030. Aquest objectiu està alineat amb l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible (ODS) 12.3.

L’estudi estipula que a Andorra es generen actualment 92 kg/habitant equivalent/any de residu alimentari. Comparant aquestes dades amb la d’altres països s’observa que la dada obtinguda en el present estudi s’emmarca entre els valors comuns calculats en els països propers, com ara els 131 kg/hab/any de mitjana a la UE, els 90 kg/hab/any d’Espanya, i els 129 kg/hab/any de França.

Les dades fan referència a l’any 2022 i el càlcul dels residus alimentaris s’ha obtingut a partir de dades de les caracteritzacions de residus, de la recollida de la fracció orgànica, dels residus carnis, dels olis vegetals usats i d’aliments caducats.

Entrant al detall, en relació amb el malbaratament alimentari, és a dir, aliments que podrien haver estat consumits i que s’han llençat a la brossa, cal dir que es generen 18 kg/habitant equivalent/any, aquesta xifra correspon al 20% dels residus alimentaris calculats anteriorment. Aquesta dada s’ha obtingut a partir de l’extrapolació de les dades de les caracteritzacions realitzades.

La nova metodologia de càlcul és una eina de treball que permetrà anar millorant la qualitat de les dades disponibles i permetrà tenir un càlcul més ajustat”, ha explicat el ministre, qui ha apuntat que el Govern continuarà desplegant la llei i l’estratègia per arribar als objectius marcats de reducció del 50%.

 


 

Municipis: 
Categories: 

Relacionats

Article

En el marc de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus 2024, l'Agència de Residus de Catalunya comparteix els següents casos pràctics i eines per sensibilitzar sobre la prevenció del malbaratament alimentari.

Notícia

La Setmana Europea de la Prevenció de Residus inclou enguany prop d'un miler d'activitats a tot Catalunya. El tret de sortida s'ha donat aquest dissabte, 16 de novembre, al Mercat de Sant Antoni de Barcelona, el primer “Enrenou d’Aliments” un concurs on alumnes de quatre escoles d’hostaleria i restauració han competit per fer la millor recepta utilitzant aliments espigolats i amb el mínim residu possible.

Butlletí