Un nou sistema d'indicadors promou la gestió sostenible de les platges de la Costa Daurada i les Terres de l'Ebre

25/11/2021 - 09:00

El Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona presenta un llistat d’indicadors i de bones pràctiques, que posa a disposició dels municipis

Un nou sistema d’indicadors promou la gestió sostenible de les platges de la Costa Daurada i les Terres de l’Ebre. Es tracta d’un total de 34 paràmetres, orientats a guiar i monitorar la gestió de les platges amb criteris sostenibles, alhora que fomenta la diversificació d’usos per a un públic eminentment familiar. El Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona ha liderat la creació d’aquest mètode, en el marc de l’operació Platja Innovadora del Projecte d’especialització i competitivitat territorial TurisTIC en Família, i en el qual han participat activament agents públics i privats que intervenen en la gestió del litoral.

La presentació dels indicadors ha tingut lloc aquest dijous al Castell de Vila-seca, en un acte al qual ha participat la vicepresidenta del Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona, Camí Mendoza, i l’alcalde de Vila-seca, Pere Segura. Durant l’acte, s’ha posat de relleu que és una eina que es posa a disposició dels municipis per afavorir una gestió integral de les platges que possibiliti la diversificació d’usos i el manteniment de les funcions pròpies de l’ecosistema. De fet, el sistema també inclou una proposta de parametrització dels indicadors que en faciliti la seva mesura i seguiment, així com 50 bones pràctiques que contribueixen a impulsar els canvis desitjats en els indicadors establerts. L’aplicació d’aquest sistema a les Terres de l’Ebre ha estat reconegut recentment com una de les cent millors pràctiques en sostenibilitat a nivell mundial per l’organització Green Destinations.

Els indicadors es divideixen en dos grans àmbits: platja sostenible i platja familiar i inclusiva. El llistat abasta aspectes diversos com la protecció del litoral i de les espècies que hi habiten o el foment de les activitats adaptades a la diversitat funcional i sensorial o a la desestacionalització del turisme. (Al final de la nota de premsa trobareu el llistat complet). El procés de disseny del sistema d’indicadors ha inclòs una primera fase de revisió dels sistemes d’indicadors de gestió de platges existents, tant a escala local com internacional. La segona fase ha inclòs un procés participatiu amb agents públics i privats de les Terres de l’Ebre i de la Costa Daurada implicats en la gestió de les platges i les activitats que s’hi ofereixen. Aquesta consulta s’ha centrat en explorar els aspectes, criteris i indicadors rellevants. Finalment, en una tercera fase s’ha portat a terme un treball d’estructuració i síntesi de les aportacions recollides durant el procés orientat al disseny del sistema d’indicadors.

Addicionalment, s’han identificat 50 bones pràctiques complementàries als indicadors. Així, es detallen pràctiques relacionades amb la formació dels equips tècnics i dels operadors turístics i dinamitzadors d’activitats; activitats de sensibilització i campanyes de voluntariat; col·locació de panells informatius divulgatius dels hàbitats i espècies d’interès; protecció d’espais costaners marins; creació d’activitats conjuntes per a famílies, així com l’elaboració d’un catàleg d’experiències i activitats adaptades per a persones amb diversitat funcional i/o sensorial, entre d’altres.

Indicadors:

Àmbit: Platja sostenible:

Desenvolupa funcions de regulació i protecció del litoral.

1   Presència de praderies d'algues fanerògames (corretjola, posidònia oceànica, etc.) en la part submergida.

2   Proporció de superfície submergida amb praderies d'algues fanerògames (corretjola, posidònia oceànica, etc.).

3   Proporció de persones usuàries de les platges que coneixen la funció de protecció i regulació de les praderies d'algues, valorant-la com a necessària per al manteniment de les  platges.

4   Proporció de superfície de platja amb pràctica de restauració basada en el manteniment de les restes vegetals provinents de la mar i la distribució de restes d'algues a la sorra.

5   Superfície de sorra de la part emergida. Extensió

6   Proporció de persones usuàries de les platges que coneixen la funció de protecció de les restes vegetals i d’algues a la part emergida, valorant-la com a necessària per al manteniment de les platges.

Constitueix diversitat d’hàbitats i manté la diversitat d’espècies.

7   Proporció de superfície de platja amb vegetació psammòfila.

8   Presència d'espècies d'especial interès. Presència

9   Proporció de persones usuàries de les platges que coneixen i valoren la presència d'hàbitats i espècies d'especial interès.

Mitiga el canvi climàtic.

10  Capacitat d'absorció de gasos d'efecte hivernacle. Capacitat

11  Petjada de carboni del usos i manteniment de les platges.

12  Proporció de persones usuàries de les platges que consideren urgent reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle  associades als usos de les platges.

Manté un paisatge submarí divers.

13   Grau de terbolesa de l'aigua. Visibilitat

14   Diversitat en les praderies d'algues fanerògames. Riquesa

15   Proporció de persones usuàries de les platges que consideren que el paisatge submarí és de qualitat.

 Proveeix recursos d’aprofitament local.

16   Diversitat de petxines i mol·luscs en la part emergida.

17   Proporció de persones usuàries de les platges que reconeixen la funció de proveïment de recursos d’aprofitament de les platges.

Àmbit: Platja familiar i inclusiva

Fomenta la diversitat d’experiències i activitats orientades a les famílies al llarg de l’any.

18   Diversitat d’experiències i activitats en l'entorn platja més enllà de la temporada d’estiu.

19   Participació de les famílies en les experiències i activitats en l'entorn platja més enllà de la temporada d’estiu.

20   Satisfacció de les famílies amb la diversitat d'experiències i activitats en l'entorn platja més enllà de la temporada d’estiu.

Ofereix experiències i activitats que es puguin gaudir en família (junts).

21   Proporció d'activitats i experiències en l’entorn platja que estan orientades al seu gaudi en família.

22   Participació en experiències i activitats en l'entorn platja orientades al seu gaudi en família.

23   Satisfacció de les famílies amb les experiències i activitats gaudides en família en l'entorn platja.

Ofereix experiències i activitats adaptades a la diversitat funcional i sensorial.

24    Proporció d'experiències i activitats en l'entorn platja que estan adaptades a la diversitat funcional i/o sensorial.

25    Participació de persones amb diversitat funcional i/o sensorial en experiències i activitats en l'entorn platja adaptades.

26    Satisfacció de les persones amb diversitat funcional i/o sensorial amb les experiències i

Ofereix en el lloc de l'allotjament experiències i activitats orientades a les famílies.

27    Proporció d'allotjaments que ofereixen propostes d'experiències i activitats.

28    Participació de famílies en les experiències i activitats ofertes en el lloc de l'allotjament.

29    Satisfacció de les famílies amb les experiències i activitats realitzades en el lloc de l'allotjament.

Ofereix experiències i activitats en l’entorn platja amb animacions infantils contextualitzades localment.

30     Proporció d'experiències i activitats infantils en l’entorn platja amb animacions contextualitzades.

31     Participació d’infants en experiències i activitats amb animacions contextualitzades en l’entorn platja.

32     Satisfacció dels infants amb les experiències i activitats amb animacions contextualitzades en l’entorn platja.

Ofereix propostes gastronòmiques amb valor afegit que estan adaptades als infants.

33     Proporció d'operadors gastronòmics amb propostes amb valor afegit adaptades als infants.

34     Satisfacció de les famílies amb les propostes gastronòmiques amb valor afegit i adaptades als infants.

 

PECT TurisTIC en Família

El PECT TurisTIC en família és un projecte de recerca i innovació que ha de marcar un abans i un després en el turisme de la Costa Daurada i les Terres de l’Ebre, un punt i a part en la seva definició i gestió com a destinacions turístiques familiars. D’aquesta manera, la Costa Daurada i les Terres de l’Ebre es converteixen en un observatori i laboratori europeu de referència en tecnologies i tendències en turisme familiar. PECT significa “Projecte d’Especialització i Competitivitat Territorial”.

El PECT TurisTIC en família és una iniciativa d’intervenció coordinada liderada per la Diputació de Tarragona. Els socis beneficiaris són set: Diputació de Tarragona (que coordina el projecte), Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona (Costa Daurada i Terres de l’Ebre), Universitat Rovira i Virgili (Grup de recerca en nutrició funcional, oxidació i malaltia cardiovascular -NFOC Salut-), Eurecat (Departament d’innovació turística), Ajuntament de Montblanc, Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES) i el Clúster de l’equipament de la llar i el contract CENFIM.

El PECT TurisTIC en família és cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de la Unió Europea, en el marc del Programa operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020. Objectiu d’inversió en creixement i ocupació.


 

Etiquetes: 

Relacionats

Article

L’Ajuntament d’Olot i DinàmiG impulsen una campanya d’assessorament en matèria de sostenibilitat i foment del consum responsable al comerç d’Olot. Es tracta d’un projecte que vol aconseguir que el sector implementi mesures de reutilització d’envasos i bosses, i establir bones pràctiques amb la creació d’una Guia de Sostenibilitat, Economia Circular i Consum Responsable d’Olot.

Article

Un refugi climàtic a Llorenç del Penedès i el projecte Gastrocaça de Roquetes reben el Premi Iniciativa Medi Ambient 2024 de la Diputació de Tarragona

Article

El Pla local de prevenció de residus de Mataró 2023-2030 inclou 16 actuacions contra el malbaratament alimentari, els productes d’un sol ús i per impulsar el residu zero, entre altres línies de treball. Les primeres accions ja estan en marxa, com promoure l’ús de bolquers reutilitzables a les escoles bressol municipals o normalitzar el fet d’anar a la compra amb recipients i bosses reutilitzables.

Butlletí