Uns 200.000 alumnes han participat al programa Apropa’t al delta de l’Ajuntament del Prat

Amb més de 30 anys d’història és un de les primeres iniciatives d’educació ambiental de Catalunya
08/11/2019 - 08:00

Les visites escolars als Espais Naturals del riu Llobregat es reprendran al llarg d’aquest mes d’octubre. Amb això arrenca també una nova edició del programa Apropa’t al Delta de l’Ajuntament del Prat, un dels primers a Catalunya d’educació ambiental, amb més de 30 anys d’història i pel qual han passat fins ara més de 200.000 alumnes d’arreu de Catalunya.

L’any 1987, el municipi va iniciar les visites al delta amb la voluntat de donar a conèixer la rica biodiversitat del territori i de transmetre a infants i joves la necessitat de preservar-lo. Els Espais Naturals del delta, que alberguen un dels aiguamolls més importants del país, conformen una de les zones més destacades de Catalunya pel que fa a educació ambiental i recerca. Es tracta d’un entorn natural únic, en un àmbit metropolità a la zona Mediterrània, al costat de camps de conreu i envoltat de grans infraestructures com l’aeroport.

En el conjunt dels Espais Naturals del delta del Llobregat, amb 460 hectàrees dins del territori municipal de Prat de Llobregat que representen un 14% de la seva superfície total, s’hi troben més de 350 espècies d’aus i 20 hàbitats naturals d’interès europeu. El Consell de les Comunitats Europees també ha declarat els espais naturals com a Zona d’Especial Protecció per a les Aus i més de 900 hectàrees estan protegides per la Xarxa Natura 2000; d’aquestes, més de la meitat es troben al Prat. Així, el municipi concentra els principals hàbitats naturals del delta del Llobregat, que atresoren una extraordinària riquesa botànica i faunística: aiguamolls (estanys, canyissars i maresmes), pinedes litorals, dunes, conreus de regadiu i de secà,  arbredes de ribera i el tram final del riu Llobregat.

 

Apropa’t al camp

Al programa Apropa’t al delta, s’hi va afegir fa 3 anys Apropa’t al camp, amb la voluntat d’acostar l’alumnat a les tècniques de conreu tradicional i a l’agricultura ecològica. A la finca agrícola de la Marina, de propietat municipal i situada al costat dels Espais Naturals del riu, l’alumnat pot conèixer la història agrícola del Prat i, alhora, experimentar en primera persona les feines de la pagesia tot conreant arròs en una petita parcel·la, un cultiu que històricament havia estat molt importat al municipi.

 

Dues dècades d’escoles verdes

Més de 6 de cada 10 escoles i instituts del Prat de Llobregat, tant públics com privats, formen part de la xarxa "Al Prat, escoles més sostenibles", que fomenta el desenvolupament de programes ambientals específics, la formació i l'assessorament tècnic sobre diverses temàtiques (horts escolars, estalvi energètic, reducció de residus, etc.), i la distribució de materials didàctics de suport, a més d’aportar una línia de subvencions específiques per a programes concrets.

Al Prat, també s’hi troben diversos centres educatius amb una llarga trajectòria en la promoció de la sostenibilitat mediambiental. Ja fa prop de dues dècades que alguns d’ells es van sumar al programa Escoles Verdes. Des dels seus orígens més de 500.000 alumnes han participat en els seus programes d’educació ambiental.


 

Municipis: 
Baix LlobregatEl Prat de Llobregat

Relacionats

Article

Durant els propers diumenges, al Prat, hi trobareu moltíssimes opcions per conèixer els petits tresors naturals que tenim a tocar de casa

Article

Més de 300 alumnes participen en el servei comunitari ambiental durant aquest curs

Article

El III Fòrum Ambiental Escolar del Prat reuneix més de 60 participants. La trobada, la primera després de la pandèmia, té l’objectiu de compartir projectes que es duen a terme als centres escolars de la ciutat.

Butlletí