S’implementa l’ús d’energies renovables als equipaments municipals i el baix consum en l’enllumenat públic
L'Ajuntament de Viladecavalls continua estenent el programa Viladecavalls Clima, un projecte dirigit a promoure un conjunt de mesures de caràcter mediambiental. Entre aquestes, al llarg de l’últim trimestre del 2023, s’han conclòs diverses actuacions amb un important impacte sobre la despesa energètica del nostre municipi.
Concretament, s’han posat en marxa dues noves plantes fotovoltaiques en equipaments: una d’elles, de 55 kW, a l’Escola Municipal de Música Pau Casals, la qual permet generar 80.550 kWh anuals i estalviar la producció de 37,7 tones de CO₂ i 12.000 euros a l’any; d’altra banda, les plaques de 17 kW instal·lades a la Llar d’Infants Municipal Roc Blanc, les quals, amb una producció de 23.200 kWh l’any, eviten produir 11,13 tones de CO₂ i suposen un estalvi de 3.480 euros anuals. Aquests treballs inclouen la pròxima execució d’una tercera planta, de 36 kW, al Centre Cívic Paco Cano durant el primer trimestre del 2024, amb una estimació de generació de 59.200 kWh i d’estalvi anual de 27,82 tones de CO₂ i 5.140 euros.
MÉS DE 868 TONES DE CO2 ESTALVIADES A L’ANY AMB EL PROJECTE VILADECAVALLS CLIMA
Paral·lelament, s’hi suma la substitució de calderes de gas per calderes de biomassa en diversos equipaments municipals, com la que es preveu instal·lar durant el primer semestre del 2024 per a donar servei a l’Escola Roc Blanc i al Centre Cívic Paco Cano, amb un estalvi de 56,7 tones de CO₂ i 55.800 euros anuals. A més, també s’espera un estalvi addicional de 38,62 tones de CO₂ i 4.850 euros anuals amb la caldera que se situarà a la Zona Esportiva Municipal del Nucli Urbà. Aquests treballs aniran acompanyats de la redacció i el procés d’aprovació dels projectes d’instal·lació d’una caldera de biomassa a la Zona Esportiva Can Trias; de plaques fotovoltaiques a l’Escola Rosella i al futur espai d’arts escèniques, i de pèrgoles fotovoltaiques vinculades a punts de recàrrega de vehicles elèctrics a l’aparcament del carrer Orenetes.
Totes aquestes accions s’emmarquen en el Pla de Transició Energètica municipal i s’afegeixen a les instal·lacions ja existents, com la caldera de biomassa de l’escola de música i l’Escola Rosella i les cobertes fotovoltaiques de l’ajuntament, la biblioteca, el Centre Cívic de Can Corbera i la piscina municipal.
Millores en l’enllumenat públic
Ha finalitzat la tercera fase del canvi massiu de l’enllumenat públic, que ha suposat la renovació de 1.236 punts de llum amb tecnologia de LED. Aquesta acció ha suposat un estalvi de 244 tones de CO2, així com de 507.000 kWh i 76.000 euros anuals. Durant el primer semestre del 2024 es farà una segona actuació per a millorar els sistemes elèctrics en quadres de govern i cablejat.