octubre 2020

Notícia

Mataró Bus va incorporar el passat estiu tres nous autobusos híbrids per renovar la seva flota. Aquesta incorporació rebaixa l’edat mitjana dels vehicles, augmenta la fiabilitat de la flota (29 vehicles) i representa millores en la sostenibilitat mediambiental, l’accessibilitat i la seguretat als vehicles. Aquestes tres noves incorporacions suposen que el 44% de la flota en servei es fa amb vehicles híbrids.

Notícia

L'Ajuntament de Cubelles i la Mancomunitat Penedès - Garraf acorden la implantació del nou sistema de recollida de la brossa per a finals del 2021. L'entesa, que també inclou les obres de remodelació de la deixalleria per al primer trimestre de l'any vinent, recull la combinació del porta a porta amb contenidors de targetes intel·ligents

Notícia

Les restriccions entraran en vigor aquest cap de setmana per aturar els problemes provocats per la sobreafluència de visitants en aquests parcs. Dotacions dels Mossos d’Esquadra, dels Agents Rurals i de personal dels parcs impediran l’accés dels vehicles quan els aparcaments dels parcs estiguin plens.

Notícia

Diversos ajuntaments com els de Santa Coloma de Gramenet, Tarragona, Vic, Sabadell o Reus, entre d'altres s'han sumat a la campanya solidària "Recicla vidre per elles" de Ecovidrio, l'entitat sense ànim de lucre encarregada de el reciclatge d'envasos de vidre a Espanya.

Reportatge
La contaminació per ozó troposfèric afecta principalment a les zones rurals, tant a la salut de les persones com dels ecosistemes

Aquest estiu, la Generalitat ha emès sis alertes de superació dels llindars de contaminació per ozó troposfèric en el territori català. És una xifra molt més tranquilitzadora que la de l’any anterior, on es va arribar a les 116 alertes. Tot i això, el problema d’arrel segueix intacte: l’ozó continua sent un dels principals gasos contaminants a l’estat espanyol, provocant les mateixes morts que els accidents de cotxe. Mentre països com França han començat a prendre mesures efectives per limitar la formació d’aquest gas durant els episodis de màxima concentració, l’actuació a Catalunya es limita a la informació als ciutadans.

Entrevista

Xavier Basagaña és investigador d’ISGlobal i coordinador de CitieS-Health, un projecte de ciència ciutadana sobre qüestions de salut en entorns urbans, en concret avui parlem amb ell de la relació entre contaminació atmosfèrica i la salut mental. I és que més de 300 persones a Barcelona mesuraran com la contaminació atmosfèrica afecta el seu nivell d'estrès, qualitat de la son i l'atenció. Els resultats que s'obtinguin es creuaran amb mapes de contaminació, soroll i espais verds i blaus per estimar a quanta contaminació està exposada la ciutadania i els seus efectes en la salut mental.

Reportatge
Educació a l’aire lliure a Sao Paulo. Crèdit: Revista brasileira de Ed Física / BBC.

Educació a l’aire lliure a Sao Paulo. Crèdit: Revista brasileira de Ed Física / BBC.

Al llarg de la història, les pandèmies són un dels pocs exemples on la societat s’ha decidit per educar a l’aire lliure i la intenció en aquests casos sempre ha estat la de disminuir el contagi. La millora està demostrada, ja que cada cop més estudis apunten que els llocs ventilats o oberts són els espais on hi ha menys probabilitat d’encomanar la malaltia. Però per què és aquest l’únic escenari on ens plantegem una educació a l’exterior? No haurien d’estar les escoles més en contacte amb la natura, en general, i per molts altres motius?

Notícia
60 ens públics rebran subvenció per a la instal·lació de plaques solars per valor de 800.000 €

La Diputació de Barcelona ha aprovat en Junta de Govern les subvencions per a 60 instal·lacions de plaques solars fotovoltaiques d’autoconsum presentades per municipis de la demarcació, amb un import global de 800.000 euros a executar durant dos anys. La Junta de Govern també ha aprovat la concessió de subvencions a un total de 22 entitats ambientals per un import de 70.000 euros.  

Entrevista

El Govern espanyol ha decidit no ampliar la moratòria dels talls de subministrament bàsics com la llum, l’aigua i el gas, més enllà d’aquest dijous, 1 d’octubre. La mesura es va posar en marxa el mes de març a causa de la pandèmia del coronavirus. La portaveu de l’Aliança contra la Pobresa Energètica, Maria Campuzano, ha valorat com pot afectar aquesta decisió del govern de Pedro Sánchez a les famílies més vulnerables.