Butlletí 340 - Carmen Llasat: "Ens cal desenvolupar una cultura del risc”

12-12-2017 al 08-01-2018

Fes clic aquí si tens problemes per visualitzar la plana Twitter Facebook YouTube

 

Butlletí 340 - Carmen Llasat: "Ens cal desenvolupar una cultura del risc”

 
  12-12-2017 al 08-01-2018  
 

REFLEXIÓ   |   NOTÍCIES   |   RECURSOS   |   BONES PRÀCTIQUES   |   ESPECIALS  
AGENDA

 
Reflexió
 

Entrevista

 
 

“Els equips de govern locals han de saber com pot afectar el canvi climàtic al seu municipi. Ens cal desenvolupar una cultura del risc”

07/01/2018

 
 

Maria del Carmen Llasat és professora del Departament de Física Aplicada de la UB, on dirigeix el Grup d’Anàlisi de Situacions Meteorològiques Adverses (GAMA). Doctorada en Ciències Físiques, la seva investigació es va centrar inicialment en la millora del coneixement i prevenció de les inundacions en un marc de col·laboració interdisciplinària, i es va ampliar a altres riscos naturals. Ha participat en una vuitantena de projectes de recerca i és coautora del capítol sobre riscos d’origen climàtic del Tercer Informe sobre el Canvi Climàtic a Catalunya.

 

 

 

Opinions

 
 

Accés a les dades de comptadors digitals: un pas necessari cap a la transició energètica

07/01/2018
Pep Salas

Quan parlem de transició energètica sovint pensem en eficiència energètica o amb energies renovables. Però hi ha un aspecte clau que no pot passar per desapercebut: l’accés i l’ús de les dades vinculades a tota la cadena del sector energètic.

Concretament, els comptadors digitals del sector residencial obren la porta a la transformació del sector elèctric. Però, serà així a l’Estat espanyol

Microplásticos en el mar: ¿posible vector de enfermedades?

 

07/01/2018
Eva van den Berg

Sabemos desde hace tiempo que los residuos plásticos van fragmentándose una y otra vez hasta constituir esa amalgama de micro partículas que se ha convertido en un problema ambiental de primer orden tanto en la tierra como en los océanos.

Es posible que en el futuro las masas de microplásticos acumuladas en el océano promuevan la propagación de enfermedades».

 
Notícies
 

El sistema elèctric espanyol dispara les seves emissions un 18% el 2017 fins a les 74,8 milions de tones de CO2

07/01/2018

Espanya ha fet un pas enrere en la lluita contra el canvi climàtic i en la descarbonització de la seva economia. La font de generació elèctrica que més emet són les centrals tèrmiques, que han estat les culpables d'emetre gairebé el 60% del total de les 74,8 milions de tones equivalents de CO2. Aquesta tecnologia emet gairebé 1.000 grams de CO2 per kWh generat, molt per sobre de la resta. 

Sant Cugat posa en marxa un pla per millorar la qualitat de l’aire i potenciar la mobilitat sostenible

 

04/01/2018

Entre les mesures previstes, a partir de l’1 de gener s’implantaran restriccions de trànsit al centre en episodis d’alta contaminació. El pla incorpora set grans accions per garantir un aire més net, entre les quals destaca l’aposta per fomentar una mobilitat més sostenible i reduir la contaminació dels vehicles de motor de combustió. 

 
 

Es constitueix el grup de compra agregada d'energia de Montcada i Reixac

04/01/2018

El grup de compra agregada d'energia de Montcada i Reixac ha començat a donar les primeres passes. Una vintena de responsables d'empreses, botigues i associacions de comerciants del municipi van signar el document de constitució del col·lectiu en el marc d'una reunió informativa que es va fer a la Casa de la Vila.

El pasturisme, nova modalitat de turisme sostenible i vivencial a les comarques gironines

03/01/2018

L'estudi «El pasturisme: un producte turístic nou per a les comarques gironines? Anàlisi de recursos i propostes de futur», vol avaluar la viabilitat de la implantació del pasturisme com un producte de turisme vivencial innovador a les comarques gironines. El treball ha estat realitzat per les doctores en geografia i medi ambient, Neus Monllor i Emma Soy.

 
 

Riudecanyes implantarà una nova taxa de residus que qui participa i més recicla, paga menys

03/01/2018

Riudecanyes va ser un dels primers municipis a Catalunya en implantar la recollida selectiva porta a porta l'any 2000. I ara fa tres anys que es va implantar la recollida porta a porta amb cubells amb xip per tal de poder determinar quins veïns participen i quins no ho fan i, indirectament, millorar els hàbits de separació a les llars.

Augmenten les emissions de CO2 a Catalunya després d'un període de descens

28/12/2017

L’últim informe de progrés dels objectius de reducció d’emissions de gasos amb efecte d’hivernacle (GEH) de l’Oficina Catalana del Canvi Climàtic (OCCC), corresponent a les dades de l’any 2015, assenyala que les emissions han sofert un lleuger augment del 0,8%, amb un increment de 0,3 milions de tones en relació al 2014.
 

 
 

El procés de participació de l'aigua reuneix un centenar d'aportacions a Ripollet

 

27/12/2017

L'Ajuntament de Ripollet , amb la col·laboració d'Entorna3 Projectes socioambientals, va posar en marxa, al setembre, la campanya "Aigua, font de drets!", amb l'objectiu de donar a conèixer diferents punts de vista d'experts i experiències similars sobre la municipalització del servei d'aigua, resoldre dubtes a la ciutadania i recollir les suggeriments de veïns i veïnes.

Els ciutadans de Santa Eulàlia aposten pel sistema porta a porta com a model de recollida d’escombraries

27/12/2017

S’han donat a conèixer els resultats del procés participatiu per decidir quin és el millor model de recollida d’escombraries per Santa Eulàlia, dut a terme del 25 de novembre al 5 de desembre. Tenint en compte que van votar 554 persones, els resultats suposen que un 78% del vots són favorables al sistema de recollida porta a porta, un 21% al sistema de contenidors i 1% en blanc.

 
 

Les plantes aquàtiques ajuden a millorar la qualitat de l’aigua dels nostres rius

 

23/12/2017

Aquest comportament és molt important en els rius de la conca del Besòs –i, per extensió, de la zona Mediterrània-, on l’aigua depurada suposa una gran part del cabal total circulant. Tot i que totes les plantes estudiades aconsegueixen reduir aquests elements, el Phragmites (Canyís) és una de les espècies que ha donat millors resultats, amb una eliminació del nitrogen existent en un 40%.

Científics alerten de la ràpida degradació dels ecosistemes marins i la seva greu repercussió per al planeta

22/12/2017

Un llibre editat per Sergio Rossi, de l'ICTA-UAB, amb Andrea Gori (Facultat de Biologia UB), Lorenzo Bramanti (CNRS), i Covadonga Orejas (IEO) posa de manifest que en els darrers 20-30 anys l'acció humana està provocant canvis dràstics i molt accelerats en els ecosistemes marins, alterant la seva capacitat natural per absorbir els creixents nivells de CO2 a l'atmosfera.

 
 

La mobilitat sostenible i el canvi climàtic copen els sisens Premis Ciències Ambientals de l’ACCA i el COAMB

20/12/2017

L’Associació Catalana de Ciències Ambientals (ACCA) i el Col·legi d’Ambientòlegs de Catalunya (COAMB) van lliurar aquest 14 de desembre, els sisens Premis Ciències Ambientals. iu d’aquests guardons és reconèixer la iniciativa de les empreses en el sector del medi ambient, les actuacions dutes a terme per comunicar els reptes de la sostenibilitat a Catalunya, la trajectòria dels estudis de Ciències Ambientals, així com la recerca interdisciplinària.

Granollers recicla un 65% més de vidre que fa un any

 

18/12/2017

La ciutat obté el màxim índex de reciclatge per habitant el mes de novembre i guanya el premi El Contenidor d’Or, que concedeix Ecovidrio.El municipi s’ha col·locat en primera posició amb un augment del  65 % de  la taxa de recollida de vidre. En reconeixement al compromís de tots els veïns de Granollers amb el reciclatge del vidre, el dijous 14 de desembre s’ha instal·lat El Contenidor d’Or a la plaça Josep Barangé, on lluirà durant tot el mes de desembre, fins que es proclami un nou guanyador mensual.

 
 

El Banc Mundial destina 3.800 milions a les ciutats per lluitar contra el canvi climàtic

17/12/2017

El Banc Mundial invertirà 3.800 milions d'euros per proporcionar assistència tècnica i financera a 150 ciutats que tinguin "programes agressius d'acció climàtica".

Deu indústries de Manlleu participen en un programa pilot de millora energètica

15/12/2017

El programa pilot d’estalvi i eficiència energètica a la indústria de Manlleu va començar el passat mes de juny i pretén reduir costos energètics i incrementar l’eficiència de la gestió energètica empresarial.

 
 

La recollida de residus en regions turístiques i grans esdeveniments, a debat al 2n Fòrum wasteinprogress

 

15/12/2017

El Palau de Fires de Girona acollirà la segona edició del Fòrum Internacional de Gestió de Residus, #wasteinprogess, del 21 al 23 de febrer del 2018.

Terrassa s'incorpora al projecte Recooperem per fomentar l'aprofitament alimentari a les escoles

15/12/2017

Quatre escoles i PRODIS se sumen a l'iniciativa del Consell Comarcal i el Consorci per a la Gestió de Residus, que dóna cobertura a famílies en situació vulnerable i evita el malbaratament alimentari.

 
 

El mosquit de la febre groga, trobat a Canàries

 

13/12/2017
És capaç de transmetre malalties com el Zika, Dengue i Chikungunya.


Així ho comunica la Conselleria de Sanitat del Govern de Canàries a través d'un comunicat oficial emès el passat dimarts 12 de desembre, després de trobar alguns exemplars d'aquesta espècie de mosquit a l'illa de Fuerteventura. Es tracta de troballes puntuals i de moment no es té constància que l'espècie s'hagi establert segons comunica Sanitat.

Instal·len a Pujalt el primer aerogenerador de l’Estat finançat pels ciutadans

12/12/2017
El molí de vent serà de propietat compartida i generarà l’energia equivalent al consum d’unes 2.000 famílies

Es tracta del projecte ’Viure de l’aire del cel’, impulsat per la societat Eolpop, i que a dia d’avui compta amb el suport de 380 persones, tot i que l’objectiu és arribar a les 500 per poder cobrir totalment el cost de la iniciativa, valorada en poc més de 3 milions d’euros.

 
 

Més Notícies

 
 

Agricultura

 
 

Nules posa en marxa un projecte d’horts inclusius

 
 

Economia

 
 

Vilafranca obté el certificat Biosphére de turisme sostenible

Els polígons del Bages centren la seva quarta trobada en l'economia circular

 
 

Aigua

 
 

Girona vol municipalitzar l'aigua

Una cinquantena de persones participa en la jornada de neteja i sembra a la llera del riu Cardener

 
 

Olesa aposta pel Camí del Riu, dins el projecte de Vies Blaves, com a motor econòmic i de benestar del municipi

Lleida impulsa el I Fòrum sobre l’Aigua

 
 

Badalona se suma a la campanya “STOP tovalloletes al vàter”

 
 

Biodiversitat

 
 

Girona substituirà els arbres d'espècies exòtiques invasores per exemplars d'espècies autòctones

 
 

Contaminació

 
 

Terrassa presenta un estudi sonomètric dut a terme amb la plataforma Sentilo

 
 

Educació ambiental

 
 

S’impulsen activitats d’educació ambiental a les escoles del Vendrell

 
 

Energia

 
 

L’Alcúdia augmentarà la producció d’energia renovable en 18.000 kWh i reduirà les emissions

Tàrrega renova l'enllumenat amb bombetes LED per estalviar energia

 
 

Es canviaran més de 1.500 lluminàries a Santa Perpètua de Mogoda per estalviar energia

Clou la segona edició del programa d'eficiència energètica a Santa Perpètua de Mogoda

 
 

Mobilitat

 
 

Rubí comptarà amb un grup local de Som Mobilitat per facilitar l'ús de vehicles elèctrics de forma compartida

Badalona incorpora quinze bicicletes elèctriques per als desplaçaments de feina del personal de l’Ajuntament

 
 

Girona i la Generalitat fomentaran la implementació de bones pràctiques de mobilitat sostenible en escoles i instituts catalans

Santa Coloma de Gramenet aprova el Pla de Mobilitat per guanyar en carrers més segurs i en qualitat de l’aire

 
 

Parets del Vallès disposa d'un nou vehicle elèctric destinat a la brigada

La Paeria impulsa l’actualització del Pla de Mobilitat Urbana, que aposta per la seguretat viària i la mobilitat sostenible

 
 

Parcs naturals/Paisatge

 
 

10 empreses del Parc Natural del Montseny renoven la certificació de Turisme Sostenible

 
 

Reciclatge/Residus

 
 

La recollida selectiva de residus porta a porta de l’Eix Comercial de Lleida rep un notable alt de valoració per part dels usuaris

Molins de Rei posa en marxa la campanya contra el malbaratament alimentari

 
 

La Diputació de València col·labora en donar resposta a la problemàtica de la retirada i reciclatge dels residus voluminosos

Els informadors ambientals visitaran els domicilis del casc antic de Sarrià per informar sobre la recollida de residus selectiva porta a porta

 
 

Bona acollida veïnal de la recollida porta a porta a Riudellots

Impuls al reciclatge de vidre entre els establiments hostalers de Molins de Rei

 
 

Els voluntaris recullen 320 quilos de residus en la jornada de neteja de l'entorn a Sant Vicenç de Montalt

Santa Perpètua ha de millorar la recollida selectiva

 
 

Masquefa adjudica el nou contracte per la recollida d’escombraries

La Llagosta instal·la cinc contenidors d'escombraries adaptats per a persones amb mobilitat reduïda

 
 

El Maresme celebra la campanya 'Recicla i guanyaràs'

Recollida selectiva amb xip en bars i comerços del Vallès Occidental

 
 

Smart cities/Planificació urbana

 
 

La Diputació de Barcelona lliura a la Garriga l’Informe dels espais lliures per a la planificació urbanística

 
Recursos
 

Ethical Time. La primera aplicació de moda sostenible


L’aplicació Ethical Time vol crear un pont entre consumidors conscienciats i empreses que ofereixen moda sostenible i que sovint no tenen accés a grans campanyes de màrqueting. El criteri bàsic per aparèixer a la aplicació és ser una marca que fabrica sota unes condicions dignes de treball, a això s’afegeix que sigui de producció local, o de teixits ecològics. El projecte està pendent d’aconseguir els 20.000 euros de finançament a la plataforma Verkami.

Supporting access to land for farmers in Europe. Experiences and potential of local authorities.

La publicació recull un complet anàlisis sobre com les autoritats municipals, consorcis, diputacions, etc. poden facilitar l'accés a la terra. Hi trobareu anàlisis detallats sobre l'estat de la qüestió als diversos països que han participat de l'informe (França, Bèlgica, Romania, Itàlia i Catalunya), així com un ampli apartat descrivint múltiples casos pràctics on autoritats locals han utilitzat eines ben diverses, entre elles acords de custòdia del territori, per afrontar el problema de l'accés a la terra.

 
 

El calendari del Delta del Llobregat dedica l'any 2018 als fruits i llavors


El tradicional calendari del delta del Llobregat dedica l’any 2018 als fruits i llavors del delta. El calendari té com a objectius desvetllar l’interès públic sobre la importància dels valors naturals del delta i estimular-ne la valoració social i conservació, tot llegant-nos una col·lecció d’imatges excel·lents que demostren que el delta continua sent una font inesgotable de bellesa, propera i accessible.

ENERINTOOL, per connectar inversors i promotors de projectes d'energia sostenible

ENERINTOOL tracta de reduir barreres entre els promotors de projectes d'energia i els seus possibles finançadors. Mitjançant l'ús de l'eina es facilita la connexió entre agents i s'ofereix assessorament en les solucions tècniques i de finançament per a projectes d'energia sostenible. Es tracta d'una eina en línia, dirigida tant a promotors com a inversors, amb un disseny intuïtiu i de fàcil maneig. 

 
 

Més Recursos

 
 

Quant saps dels sistemes de recollida de residus a Barcelona?

36 consells per un Nadal més Sostenible

 
 

Campanya Orgànica 2017: Si hi va, bé. Si no hi va, no ve

 
Bones Pràctiques
 

Els ens locals estalvien 266 mil tones de CO2 amb el contracte elèctric de l'ACM



El nou contracte de subministrament elèctric que s’ofereix als ens locals catalans a través de la Central de Compres de l'Associació Catalana de Municipis permet un estalvi no només econòmic, sinó també estalvi energètic i reducció d’emissions.

Badalona instal·la una planta fotovoltaica en l’edifici del Mercat la Salut que produirà el 30% de l’energia consumida en les dependències municipals

Amb una potència de 40 kW en règim d’autoconsum és la primera d’aquestes característiques que executa el consistori. L’estalvi energètic previst se situa en els 8.000 euros anuals.

 
 

Com millorar el reciclatge de residus, l’encàrrec per al Consell d’Infants 2017-2018 de Sant Cugat del Vallès

La sala de plens de l’Ajuntament de Sant Cugat del Vallès ha acollit la sessió de constitució del Consell d’Infants 2017-2018. En la primera trobada del curs s'ha acordat que estudiïn mesures per millorar el reciclatge de residus.

Sant Sadurní posa en funcionament el primer punt de càrrega de vehicles elèctrics públic i gratuït de l'Alt Penedès

S'ha posat en funcionament a Sant Sadurní d'Anoia el primer punt de càrrega de vehicles elèctrics, públic i gratuït, de l'Alt Penedès.

 
 

Reconeixement als ecocentres de Menorca


La Conselleria de Medi Ambient de les Illes Balears reconeix els centres escolars de l’illa de Menorca del passat curs 2016-2017. Enguany s’han entregat nou certificats i cinc guardons, un dels quals per primera vegada.

Es posen en marxa actuacions d’eficiència energètica a la Piscina Municipal del Centre de Badalona

L'estalvi previst és superior al 40% del consum de gas natural. A més de millorar la temperatura de l’aigua calenta sanitària i la temperatura del vas de la piscina també es millora la qualitat de l’aire a l’interior del recinte.

 
 

Comença a rodar el BiciBus, el primer sistema portabicicletes a autobusos públics

 
 

El BiciBus començarà a rodar a la línia Girona - Sant Feliu de Guíxols i s'Agaró, i servirà per comprovar l'operativitat i la seguretat del sistema, així com el protocol d'ús del portabicicletes, per tal de detectar possibles problemes, solucionar-los i proposar millores.

 
 

Més Bones Pràctiques

 
 

Les institucions uneixen esforços per aconseguir unes Falles més sostenibles a València

Sant Cugat del Vallès estrena una pantalla acústica per a espectacles a l’aire lliure

 
 

S'inaugura el monument d'agraïment al voluntariat Ambiental a Sant Sadurní d'Anoia

Inaugurat el nou espai de reparació de la deixalleria de Palau-Solità i Plegamans

 
 

El Mercat Medieval de Vic manté els gots reutilitzables per reduir l'impacte ambiental dels envasos d'un sol ús

 
 

La Dada

 
 

L'AMB redueix un 11% les emissions de gasos d'efecte hivernacle

 
 

L'AMB va reduir un 11% les seves emissions de gasos amb efecte d'hivernacle el 2015 respecte l'any base 2011, superant amb escreix l'objectiu de reducció del 10% que es va establir l'any 2010.

 
Especials
 

EWWR2017 Setmana Europea de la Prevenció de Residus

 
 

Amb aquest especial, Sostenible.cat ha volgut difondre les accions del món local i altres activitats que es porten a terme en el marc de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, celebrada el novembre passat.

 
Agenda
 

25/10/2017

Exposició: Després de la fi del món

15/01/2018

Curs ONLINE Introducció ambientalització esdeveniments

 
 

17/01/2018

I Congrés Català de Dret Ambiental

25/01/2018

Convenció de Barcelona + Sostenible 2018

 
 

25/01/2018

Taula Rodona: ”L’alimentació en un món d’oligopolis: estratègies de futur”

 
 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Butlletins publicats

 

Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat
Comte d'Urgell, 187
08036 Barcelona

 
     

Twitter Facebook YouTube