Butlletí 344 - L’aprofitament alimentari centra la 18ena Assemblea de la Xarxa

20-02-2018 al 05-03-2018

Fes clic aquí si tens problemes per visualitzar la plana Twitter Facebook YouTube

 

Butlletí 344 - L’aprofitament alimentari centra la 18ena Assemblea de la Xarxa

 
  20-02-2018 al 05-03-2018  
 

REFLEXIÓ   |   NOTÍCIES   |   RECURSOS   |   BONES PRÀCTIQUES   |   ESPECIALS  
AGENDA

 
Reflexió
 

Entrevista

 
 

Cristina Sáenz de Pipaón: “Busquem partners industrials que vulguin capturar el CO2 i reduir les emissions de les seves empreses”

04/03/2018

 
 

Fa dos anys un equip d’investigadors de l’Institut Català d’Investigació Química (ICIQ) va trobar una fórmula per separar el CO2 d’altres gasos  i així evitar que s’emeti a l'atmosfera. L’impacte del descobriment ha esta tal que, per primer cop, l’ICIQ ha creat una spin-off per comercialitzar-lo a partir del 2019: Orchestra Scientific. Sostenible ha parlat amb Cristina Sáenz de Pipaón, directora general de la nova empresa.

 
 

Reportatges

 
 

L’aprofitament alimentari centra la 18ena Assemblea de la Xarxa

 
 

Castellar del Vallès ha acollit aquest 1 de març la 18ena Assemblea de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat. Representants i tècnics municipals s’han reunit en aquesta cita anual per valorar la feina feta i abordar junts els reptes del 2018. En aquesta Assemblea s’ha aprovat també la “Declaració de Castellar del Vallès per un cicle sostenible dels aliments. Del Malbaratament a l’Aprofitament”.

 
 

Opinions

 
 

A casa som consumidors conscients

04/03/2018
Ana Villagordo

Només des de la sinceritat i complicitat pròpia i familiar es pot assumir el repte Residu zero casolà. A casa estem conscienciats. Li dediquem temps a pensar com consumir per fer-ho millor. Així gastem menys, omplim menys la casa i generem menys residus. Però, tot i això, continuem generant massa residus i en som conscients.

Yes in My Backyard

27/02/2018
Albert Punsola

ADU és el nom d’una revolució silenciosa que estan experimentant els Estats Units i que cada dia es va estenent a més ciutats d’aquest país. ADU és un acrònim que significa Accessory Dwelling Unit, és a dir, unitat d’habitatge addicional. Es tracta d’una petita construcció totalment equipada per viure-hi i que té la característica de situar-se dintre d’una propietat.

 
Notícies
 

Deu anys del Pacte dels alcaldes

04/03/2018

 
 

L'hemicicle del Parlament Europeu a Brussel·les va acollir la celebració del desè aniversari del Pacte dels Alcaldes pel Clima i l’Energia, que va tenir representació de les Diputacions de Barcelona, Girona, Tarragona i Lleida i ajuntaments com Granollers. La Diputació de Barcelona va ser la primera entitat promotora a Europa d’un Pacte que a hores d’ara agrupa 7.800 municipis, 245 dels quals a Barcelona i més de 650 a Catalunya.

 
 

Neix el primer observatori ciutadà de papallones urbanes

22/02/2018
L'observatori reclutarà un mínim de 40 persones voluntàries a Madrid i Barcelona per monitoritzar espècies

 
 

Sabies que en els jardins de Madrid i Barcelona podem trobar fins a 49 espècies diferents de papallones? Malgrat això, no sabem si les seves poblacions estan en augment, en regressió, o si comptem amb més o menys espècies ara, que fa cinc anys. Per això, la investigadora Yolanda Melero, del CREAF, ha impulsat la creació del primer observatori ciutadà de papallones urbanes (uBMS. Urban Butterfly Monitoring Scheme).

 
 

La Generalitat redueix en 3,6 milions d'euros el rebut elèctric gràcies a les noves eines de comptabilitat energètica

05/03/2018

L'estalvi ha estat possible gràcies a un nou sistema SIME, d’informació i monitorització, implantat per l’Institut Català d’Energia (ICAEN) que permet l’anàlisi dels consums, el control de la facturació i l’optimització de la potència contractada en els edificis públics. La Generalitat es prepara per ser agent actiu del mercat elèctric aportant serveis energètics de flexibilitat i de gestió de la demanda al sistema elèctric.

El Bages implantarà a tres municipis la recollida de deixalles controlat amb contenidors amb xip

 

04/03/2018

El model, que testaran Rajadell, Balsareny i dos nuclis de Sant Fruitós, es basa en un control d'accés als contenidos d'orgànica i rebuig. L'objectiu de posar en pràctica aquest sistema (del que se n'ha recollit l'experiència al País Basc) és incentivar una millor separació dels residus per augmentar fins a duplicar els percentatges de reciclatge.

 
 

Nou Barris acollirà la Fira per la Terra 2018

 

 

03/03/2018

La Fira per la Terra deixarà el seu escenari habitual, al Parc de la Ciutadella, per traslladar-se aquesta 23a edició, el 21 i 22 d'abril, al Parc Central de Nou Barris. La nova ubicació és provisional però l'Ajuntament espera que passi a ser definitiva. El consistori continua apostant per descentralitzar les activitats de ciutat i dur-les a tots els barris.

Set municipis del delta de l'Ebre s'uneixen per netejar els espais naturals del seu entorn de plàstics i metall

03/03/2018

La jornada, que tindrà lloc el diumege 11 de de març, forma part de les activitats programades dins la campanya de sensibilització ambiental ‘Per un Delta Net’, que l’any passat va permetre recollir més de 7 tones de residus, amb la participació de 250 persones.

 
 

Fomentar els marges entre cultius és vital per la supervivència dels pol·linitzadors

01/03/2018

El nombre d’espècies i la abundància de pol·linitzadors és més gran en paisatges agrícoles amb camps petits que amb camps grans. L’estudi demostra que els pol·linitzadors utilitzen els marges entre camps com a autopistes per on viatjar i buscar refugi. L’investigador del CREAF Jordi Bosch, integrant de l’equip català liderat des de Solsona pel CTFC, explica que han comprovat que aquests marges funcionen com a autopistes per als insectes.

Investigadors de l'ETSEA, en un projecte LIFE per mitigar el canvi climàtic

28/02/2018

Investigadors de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agrària de la Universitat de Lleida participen en un projecte LIFE sobre mitigació del canvi climàtic. L'objectiu del  LIFE CLIMARK és promoure la gestió forestal multifuncional per a la mitigació del canvi climàtic, a través del disseny d'un mercat local de crèdits climàtics que compensa carboni, biodiversitat, aigua i reducció d'emissions potencials causades per incendis forestals. 

 
 

Andorra aprova el projecte de llei d'impuls de la transició energètica i del canvi climàtic per assolir un país sobirà energèticament

28/02/2018

El text recull els objectius i compromisos contrets en aquest àmbit i determina accions per assolir-los. El llibre blanc de l'energia va assentar les bases del nou model energètic, els compromisos ja contrets en matèria de canvi climàtic i els objectius que es marca el Govern fan anar més enllà, amb l'aprovació d'aquest projecte de llei.

El II Congrés Català de Pobresa Energètica tindrà lloc a Barcelona el 8 i 9 de novembre

 

26/02/2018

Es preveu que prop de 500 persones participaran en aquest certamen. El II Congrés Català de Pobresa Energètica serà un espai de debat i reflexió entorn de la defensa dels drets energètics i presentarà noves solucions en la lluita contra la vulneració de l’accés als subministraments bàsics.

 
 

Llinars del Vallès inaugura una instal·lació de calor amb biomassa per a cinc equipaments municipals

 

23/02/2018

Cinc equipaments municipals de Llinars del Vallès com son el pavelló d’esports, la piscina coberta, la biblioteca, els vestidors del camp de futbol i l’antic CAP, disposen de servei de calefacció i agua calenta de la nova instal·lació de biomassa amb una caldera d’estella de 500 kW.

Nou programa educatiu per sensibilitzar la població sobre la protecció del medi ambient a Santa Coloma de Gramenet

22/02/2018

Contribuir a sensibilitzar la ciutadania sobre la importància de la protecció del medi ambient mitjançant l’educació és l’objectiu del Programa d’educació ambiental que l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet posa en marxa.

 
 

Un nou dispositiu aconsegueix produir energia neta deu vegades més ràpid que la biomassa

22/02/2018

Investigadors del Departament d’Enginyeria Química de la Universitat Rovira i Virgili patenten un sistema que imita la fulla d’un arbre per absorbir CO2 a alta velocitat i transformar-lo en biocombustible. Han aconseguit millorar el model natural de fotosíntesi, augmentant de quatre a deu vegades més la capacitat d’acumulació de CO2 respecte a les fulles dels arbres.

Igualada crearà un nou hort per nodrir el Banc de Queviures

 

22/02/2018

L’Ajuntament d’Igualada preveu desenvolupar properament un nou hort municipal a la ribera del riu Anoia, a tocar de la Ronda del Rec i molt a prop dels ja existents, inaugurats ara fa tres anys. En aquest cas, però, es destinarà només a la generació de productes frescos per al Banc de Queviures de la ciutat, que gestionen conjuntament l’Ajuntament amb Càritas Arxiprestal Anoia-Segarra i Creu Roja Anoia.

 
 

Les entitats reunides al III Congrés del Tercer Sector Ambiental plantegen 40 reptes ambientals que ha d’afrontar Catalunya

21/02/2018

 
 

Més de 80 entitats i institucions, i al voltant de 140 inscrits van participar al III Congrés Tercer Sector Ambiental a Catalunya  i van fixar quins han de ser els grans reptes ambientals a curt i llarg termini pel país. Els participants van traçar quin ha de ser el full de ruta de Catalunya en l’àmbit ambiental i van determinar una quarantena de reptes importants a abordar entre els 6 àmbits.

 

 
 

Més Notícies

 
 

Agricultura

 
 

Figueres lliura les claus dels 27 horts urbans de la Closa Rasa

 

 

Biodiversitat

 
 

Girona instal·la una caixa niu de falcó pelegrí al campanar de la Catedral

Una nova visió del verd urbà per promoure la biodiversitat a les ciutats i pobles

 
 

Canvi climàtic

 
 

L’estany de Montcortès desvela la petjada ecològica del canvi climàtic dels darrers 500 anys

 

 

 

Ciència

 
 

Dandelion Contents, amb l’Aquàrium Barcelona, organitza el primer taller del CI! Cicle de Tallers d’Il·lustració Científica

Mosquito Alert rep el guardó Premi Ciutat de Barcelona 2017

 

 

Contaminació

 
 

La plataforma de veïns Aire Net denuncia la incineradora de Sant Adrià de Besòs

 

 

Educació ambiental

 
 

Arrenca l’Aula Ambiental del districte de Sant Andreu

Roda de Berà fomenta l’educació ambiental a les escoles

 
 

Energia

 
 

La Marató de l'Energia ja assoleix estalvis d'energia i aigua

Badalona posa en marxa la darrera fase del Pla Il·lumina

 

 

Mobilitat

 
 

El Consell d’Infants de Castellar del Vallès estrena el primer carril bici del municipi amb una bicicletada

L’Ajuntament de Barcelona inicia els treballs per redactar el nou Pla de Mobilitat Urbana 2019-2024

 
 

Es posa en marxa la primera estació de recàrrega de vehicles elèctrics a Calella

 
 

Parcs naturals/Paisatge

 
 

Lleida inicia un cicle de plantacions d’arbres i arbusts als espais naturals i a la ciutat

 

 

 

Reciclatge/Residus

 
 

Capellades té deu famílies voluntàries per posar a prova el porta a porta

Malgrat de Mar farà campanyes informatives temàtiques cada mes sobre medi ambient

 
 

Els workshops, la novetat del #wasteinprogress supera totes les previsions de públic i de contingut

El nou contracte de recollida de residus a Torredembarra inclourà el servei porta a porta

 
 

Argelaguer vol mantenir el sistema de contenidors amb targeta d’obertura

Fortià disposarà de compostadors comunitaris

 
 

Avinyó implantarà enguany la recollida porta a porta

Porqueres ja ha començat la recollida selectiva porta a porta

 
 

La prova pilot per recollir la matèria orgànica de Viladamat utilitzant un compostador mecanitzat dóna bons resultats

Seva engega una campanya sobre gestió dels residus i el respecte pel medi ambient

 
 

La Riba implantarà el sistema de recollida de residus porta a porta

Primera nit de recollida porta a porta a Sarrià amb desajustos

 
 

S'inicia el treball de camp per implantar el porta a porta a Santa Eulàlia de Ronçana

Estudi per a la millora del sistema de recollida selectiva a Sant Pere de Riudebitlles

 
 

Lleida iniciarà enguany la recollida de brossa a domicili

 

 

Smart cities/Planificació urbana

 
 

Les obres per crear el gran parc urbà de Glòries començaran al marc

El Parlament Europeu reconeix el desenvolupament urbà sostenible de Mollet

 

 

Terra

 
 

Castellar del Vallès acull avui l'assemblea de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat

 

Recursos
 

Objectiu #Rezero - Els Jubilats: "Es pot ser 'influencer' superats els 60 anys"

Julita Mañosa i Josep Company (Veïns de Castellar del Vallès) han trobat, traspassada la barrera dels 60 anys, una nova motivació per compartir vivències derivades d'un consum més racional.

 

airACT: una aplicació per consultar l'aire que respirem


Ecologistes en Acció llança airACT, una nova aplicació que informa sobre els contaminants en temps real i ajuda a actuar contra la contaminació atmosfèrica.

 

 

 
 

KATUMA: Plataforma online per facilitar el consum agroecològic de proximitat

Katuma és una plataforma online basada en el model cooperativista, que té com a objectiu facilitar el consum agroecològic de proximitat. La propietat i gestió de la plataforma recau en les entitats i persones implicades: productores, consumidores, grups de consum i distribuïdores. Es tracta d'un model organitzatiu transparent, participatiu i sense ànim de lucre.

Valor afegit: De què em serveix un cotxe elèctric ?


DE QUÈ EM SERVEIX UN COTXE ELÈCTRIC? És cert que no contamina gens? Em quedaré sense bateria cada dos per tres?. Hi haurà una crisi elèctrica el dia que tothom vulgui endollar el cotxe? Set preguntes i set respostes per saber si val la pena comprar-se un cotxe elèctric.

 

 
 

Cicle: "Adéu al cotxe!"


Amb el cicle «Adéu al cotxe!», la Sala Beckett vol promoure la reflexió i el debat sobre la necessitat i la possibilitat d’alliberar la ciutat del vehicle privat. Espectacles, lectures dramatitzades, peces audiovisuals, reflexions plàstiques i xerrades conjugaran el coneixement tècnic amb la cultura crítica i transformadora per estimular la consciència ciutadana.

Plataforma virtual Urban Resilience Hub

ONU-Habitat llança una plataforma virtual sobre la resiliència urbana des de la seva oficina a Sant Pau. La plataforma Urban Resilience Hub és un nou espai per promoure l’intercanvi de coneixements, millores pràctiques i innovació en tot el món. El Hub ofereix les últimes idees, accions i eines en l’àmbit de la resiliència.

 

 
 

Què cal saber sobre la contaminació a Barcelona?

 
 


En episodis de contaminació per diòxid de nitrogen(NO2) s’activen restriccions temporals en la circulació dels vehicles més contaminants dins la zona de baixes emissions. També es reforça el transport públic i s’activa la T-Aire.

 

 

 

Més Recursos

 
 

Let's Clean Up Europe 2018: obertes les inscripcions

Estalvi d'aigua

 

 

Bones Pràctiques
 

Festa Ciutat Sostenible a Sant Boi de Llobregat


El 18 de gener, Sant Boi de Llobregat va aconseguir el Premi a la ciutat més sostenible de l'Estat espanyol. El 18 de febrer s'ha celebrat una jornada popular amb el lema 'El premi és teu. Vine a celebrar-ho". Hi ha hagut actuacions musicals i tallers familiars sostenibles. 

Acaba la marató de l'energia a Granollers amb un estalvi superior al 30% en aigua i del 8%, en llum

Aquesta setmana ha finalitzat la 3a edició de la marató de l'energia, l'Estalgia, que durant tot el mes de febrer ha promogut reduir el consum energètic als cinc centres educatius que hi han participat.

 
 

El Centre Andorra Sostenible tanca l’any 2017 amb un nou rècord d’usuaris

El Centre Andorra Sostenible és una eina de difusió i dinamització d’idees, accions i tecnologies que milloren la pràctica de la sostenibilitat en la vida diària dels ciutadans. Ha atès un total de 7.768 usuaris durant el 2017. Els usuaris han participat en el programa pedagògic del CAS, en les accions de dinamització i també han fet consultes telefòniques, per correu electrònic o presencialment.

La Deixalleria Mòbil de Martorell: bona per al medi ambient i bona per a la inclusió social

Conscienciar la població de fer la recollida selectiva de les deixalles domèstiques és objectiu principal del Departament de Medi Ambient de l’Ajuntament de Martorell per desplegar i gestionar la Deixalleria Mòbil. Però no és pas l’únic: aquest servei permet, alhora, la integració laboral de persones amb alguna discapacitat i procedents del Centre Especial de Treball (CET) de Can Cases.

 
 

Mataró obté la certificació forestal sostenible en la gestió dels boscos de propietat municipal

 
 

L’Ajuntament de Mataró ha obtingut la certificació forestal sostenible en la gestió que realitza dels boscos de propietat municipal. Aquesta certificació és un procés voluntari mitjançant el qual un ens independent certifica que el gestor o transformador forestal desenvolupa la seva activitat d’acord criteris o normes que duen el concepte de sostenibilitat al terreny pràctic.

 

 

 

Més Bones Pràctiques

 
 

Les plantes aromàtiques també tenen veu en valencià

Santa Perpètua de Mogoda ha editat un catàleg de les accions formatives 2018 del Centre de Recursos del Vehicle Elèctric

 

 

 

La Dada

 
 

Els pavellons de Malgrat de Mar estalvien més de la meitat del seu consum habitual en la Marató d'Estalvi Energètic

 
 

107 metres cúbics d'aigua, 8.179 kW/h d'electricitat i 770 metres cúbics de gas. Aquestes són les xifres de l'estalvi energètic que han aconseguit els cinc equipaments de Malgrat de Mar que han participat aquest mes de febrer a la Marató. D'aquesta manera, la Biblioteca La Cooperativa, les escoles Marià Cubí i Montserrat i els pavellons han estalviat conjuntament un 29,08% del seu consum habitual en aigua, un 22,82% d'electricitat i un 8,12% de gas, respecte els mesos de febrer dels anys anteriors.

 
Especials
 

Setmana Europea per a la Prevenció de Residus

En cada edició de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus es promou la celebració d'actes comuns a tot Europa, basats en una mateixa metodologia i amb l’objectiu comú d’augmentar el seu impacte real en la prevenció de residus.

Biomassa, combustible per la transició energètica

Sostenible vol dedicar aquest especial a analitzar la situació i les perspectives de futur d’una font energètica, la cadena de valor de la qual està íntegrament en el territori: obtenció, processament, transport, distribució i venda, sense oblidar la part de disseny i fabricació de calderes. 

 
 

Dia Mundial de l'Aigua

 
 

El Dia Mundial de l'Aigua se celebra anualment el 22 de març com un mitjà per centrar l'atenció en la importància de l'aigua dolça i la defensa de la gestió sostenible dels recursos d'aigua dolça. L'Assemblea General de les Nacions Unides va designar el 22 de de març de 1993 com el primer Dia Mundial de l'Aigua.
Cada any, el Dia Mundial de l'Aigua a escala internacional destaca un aspecte específic d'aigua dolça. 

 
Agenda
 

14/02/2018

Exposició "Adéu Soroll" a Matadepera

01/03/2018

Exposició: "La vida de l’aigua" a Sant Antoni de Vilamajor

 
 

05/03/2018

Seminari preparació V edició Let’s Clean Up Europe!

07/03/2018

Cicle de seminaris tècnics de promoció de la biodiversitat urbana des del verd urbà

 
 

07/03/2018

Uns veïns ben vius a Vallcarca

09/03/2018

Velleses Alternatives

 
 

10/03/2018

Unes Clavegueres de Cine

10/03/2018

GimcEnergia

 
 

10/03/2018

Unes Clavegueres de Cine

10/03/2018

Les clavegueres i en Felip Marlot

 
 

10/03/2018

Les clavegueres i en Felip Marlot

12/03/2018

Air Quality 2018, congrés internacional sobre qualitat de l'aire

 
 

12/03/2018

Exposició "Actuem amb energia" a Granollers

12/03/2018

Exposició "Treballem amb Energia" a Granollers

 
 

13/03/2018

Jornada: Oportunitats de finançament per a la implantació d'energies renovables i mesures d'eficiència energètica

13/03/2018

La col·laboració entre entitats i empreses com a eix d’innovació per la sostenibilitat i l’economia circular

 
 

14/03/2018

Innovació en la recollida selectiva i la identificació d‘usuaris per a residus municipals. Possibilitats d’implantació de Pagament per Generació

15/03/2018

Sessió informativa: Convenis i subvencions de custòdia fluvial

 
 

21/03/2018

Exposició: La vida de l'aigua a Vilanova del Vallès

22/03/2018

DIA MUNDIAL DE L'AIGUA

 
 

22/03/2018

Cicle de seminaris tècnics de promoció de la biodiversitat urbana des del verd urbà: Estructures per la fauna. Del disseny al manteniment i seguiment

22/03/2018

Conferència: "Molt més que menjar: experiències i tendències d’alimentació saludable i sostenible"

 
 

24/03/2018

L'Hora del Planeta

 
 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Butlletins publicats

 

Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat
Comte d'Urgell, 187
08036 Barcelona

 
     

Twitter Facebook YouTube