Butlletí 345 - "Dir no al tramvia seria dir no a 500.000 persones que es desplacen entre 9 municipis i a la salut pública”

06-03-2018 al 20-03-2018

Fes clic aquí si tens problemes per visualitzar la plana Twitter Facebook YouTube

 

Butlletí 345 - "Dir no al tramvia seria dir no a 500.000 persones que es desplacen entre 9 municipis i a la salut pública”

 
  06-03-2018 al 20-03-2018  
 

REFLEXIÓ   |   NOTÍCIES   |   RECURSOS   |   BONES PRÀCTIQUES   |   ESPECIALS  
AGENDA

 
Reflexió
 

Entrevista

 
 

“Dir no al tramvia seria dir no a 500.000 persones que es desplacen entre 9 municipis i a la salut pública”

18/03/2018
Sostenible parla amb Susana Pascual, portaveu de la plataforma Units pel Tram

 
 

El 23 de març l’Ajuntament de Barcelona ha anunciat una "proposta de decisió política" sobre la connexió del tramvia per l'avinguda Diagonal en el ple municipal. A priori no sembla clar que aquesta connexió pugui obtenir la majoria de vots. Sostenible parla amb Susana Pascual, ambientòloga, vocal de la PTP i col·laboradora de la Federació de Veïns i Veïnes de Barcelona, dues entitats membres de la plataforma Unim els tramvies, sobre les possibilitats que hi ha en aquest moment damunt la taula.

 
 

Opinions

 
 

Llindar de tolerància

16/03/2018
Albert Punsola

La Unió Europea es planteja emprendre accions legals contra Espanya i 8 països més per no complir la legislació comunitària relativa a la qualitat de l’aire. L’Informe Air Quality in Europe 2017 conclou que la majoria dels habitants de les ciutats europees estan exposats a un aire de mala qualitat. Només les partícules fines són responsables de més de 420.000 morts anuals.

La ciutat i el tramvia

07/03/2018
Dolors Clavell Nadal i Joan Anton Tineo

La polèmica sobre el Tramvia a la Diagonal de Barcelona està servida, i ens agradaria deixar constància dels criteris que al nostre entendre condueixen a defensar la connexió com a millor opció, des d’un punt de vista del tractament urbà de l’espai, i sota la premissa que en la ciutat l’espai públic té un valor transcendental. 

 
Notícies
 

El món local s'apunta al Dia Mundial de l'Aigua

16/03/2018
Barcelona torna a acollir l’AiguArt, un cicle d’activitats entorn del Dia Mundial de l’Aigua

 
 

El Dia Mundial de l'Aigua se celebra anualment el 22 de març com un mitjà per centrar l'atenció en la importància de l'aigua dolça i la defensa de la gestió sostenible dels recursos d'aigua dolça. L'Agència Catalana de l'Aigua, la Diputació de Barcelona i l'Àrea Metropolitana de Barcelona, sota l'espai comú de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat, s'han coordinat per promoure una campanya d'activitats de sensibilització, comunicació i educació ambiental conjunta i coordinada arreu del país.

 
 

La ciutadania col·labora en les plantades populars a la Mitjana i Gardeny a Lleida

18/03/2018

Més de 150 ciutadans col·laboren en la plantada popular per crear el nou bosc urbà al voltant del Museu del Clima i de la Ciència al Turó de Gardeny i 120 nens i nenes de Lleida planten arbustiva al Parc Municipal de la Mitjana.

El carril bici Barcelona-Esplugues, a punt

 

18/03/2018

A partir de dilluns, 19 de març, ja es podrà anar en bicicleta (o a peu) fins al Baix Llobregat. És un dels trams més importants del projecte Bicivia, que vol connectar els 36 municipis de l'Àrea metropolitana en bicicleta.

 
 

Barcelona estalvia més d’un 16 % d’energia en la primera Marató d’Estalvi Energètic

16/03/2018

S'han reduït les despeses, principalment, de gas, un 20 %, i aigua, un 15,6 %. Per últim el consum d'electricitat s'ha rebaixat un 5,4 %. L'estalvi equival al consum d'energia de 1.083 famílies de quatre membres durant un mes i a dues piscines olímpiques d'aigua.

L’AMB presenta 21 noves línies de bus metropolità d’altes prestacions

 

16/03/2018

Aquesta nova xarxa estarà formada per 7 línies AMB Exprés i 14 línies AMB Metrobús, i comptarà amb 25 punts d’intercanvi. La demanda anual estimada d’aquestes línies pot arribar als 42 milions de viatges anuals i suposarà la creació d’uns 240 llocs de treball directes.

 
 

Compromís per tenir una flota de 100 busos elèctrics en sis anys a Barcelona

16/03/2018

Barcelona vol augmentar la mobilitat elèctrica fins els 24.000 cotxes, 100 busos i 800 taxis el 2024. L’estratègia de mobilitat elèctrica es presenta com a resposta a la necessitat d’una mobilitat segura, sostenible, equitativa i eficient.

El Centre Cívic de Palou s'escalfa amb una caldera de biomassa

 

15/03/2018

L’Ajuntament de Granollers ha decidit substituir la caldera de gasoil per una caldera de pellets, d’origen local, que subministra energia al centre cívic. La caldera té sensors que permetran saber els estalvis d’energia en relació al consum de combustibles fòssils.

 
 

Rubí és la guanyadora d'El Contenidor d'Or del mes de febrer i encapçala la classificació general

15/03/2018

La ciutat ha incrementat en un 99,79% el reciclatge d’envasos de vidre durant el febrer, en relació al mateix mes de l’any passat. Ara per ara, Rubí lidera el rànquing general amb un increment de la seva taxa de reciclatge de vidre del 14%.

Balanç exitós del porta a porta al nucli de Dosrius en la seva primera setmana de funcionament

14/03/2018

Durant la primera setmana de funcionament del nou model, s’ha multiplicat per 14 la recollida de fracció orgànica, ha augmentat el triple la d’envasos i la de paper i cartró ho ha fet en un 32,53%. Gràcies a aquests increments, la quantitat de fracció resta recollida ha baixat en més del 85%.

 
 

L'Agència de Residus aprova un paquet d'ajuts de 6,4 milions d'euros per l'ús dels residus com a recursos

14/03/2018

La partida més gran, de 2 milions d’euros, es destinarà al foment de la recollida de la fracció orgànica. També se subvencionaran els projectes de prevenció i preparació per a la reutilització dels residus i de foment l’economia circular i la utilització d’àrids reciclats dels residus de la construcció.

Granollers acull una jornada sobre finançament de projectes d'energia sostenible en l'àmbit local

13/03/2018

Hi han participat una seixantena de persones entre responsables polítics, tècnics i empreses privades del sector. A la tarda, s'ha fet un taller dinàmic a Palou per explicar la implantació d'energies renovables.

 
 

“Unim els Tramvies” proposa un acord polític sobre el model de gestió del tram central

12/03/2018

La plataforma “Unim els Tramvies” reclama el desbloqueig polític de la interconnexió tramviaire que, tot i estar planificada des de l’any 2001 per l’ATM, encara no s’ha executat per manca d’acord. Ara, després de reunir-se amb la majoria de grups municipals, aporta aquesta proposta d’acord polític municipal.

L'Ambiteca de Sant Cugat del Vallès vol transformar el concepte de deixalleria municipal

12/03/2018

El renovat equipament, amb diferents espais i serveis, fomentarà la reutilització de residus i l’intercanvi d’objectes de segona mà. Diferents tallers familiars han servit per mostrar a la ciutadania una nova manera de relacionar-se amb les deixalleries. 

 
 

La recollida selectiva es multiplica per tres a Sarrià amb el porta a porta

08/03/2018

La recollida selectiva ha passat del 19% al 54% en les dues primeres setmanes d’implantació del nou sistema, un 18% més que la mitjana de ciutat.

Besalú comença la recollida de residus porta a porta

 

07/03/2018

L'Ajuntament de Besalú començarà la recollida porta a porta en la primera setmana de maig. Serà la primera localitat de la Garrotxa a adoptar el sistema de recollida individualitzat per cases i per fraccions.

 
 

Poblacions indígenes de l'Amazones s'alimenten d'animals intoxicats per petroli

06/03/2018
 

Un estudi de l'ICTA-UAB i del Departament de Sanitat i Anatomia Animals de la UAB demostra que les principals espècies que cacen els indígenes de la selva amazònica del Perú ingereixen aigua i terra contaminades per hidrocarburs i metalls pesats. El projecte ha creat una plataforma de ciència ciutadana que convida els ciutadans a visualitzar vídeos gravats en zones contaminades de l'Amazones per reconèixer les espècies d'animals que apareixen i els seus comportaments.

Els infants necessiten contacte amb la natura per tenir un cervell sa

 

06/03/2018
 

Els nens i les nenes que s'han criat en habitatges envoltats de més espais verds tendeixen a presentar més volums de matèria blanca i grisa en certes àrees del seu cervell. Aquestes diferències anatòmiques estan al seu torn associades amb efectes beneficiosos sobre la funció cognitiva. Aquesta és la principal conclusió d'un estudi publicat a Environmental Health Perspectives i liderat per l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal).

 
 

Barcelona reutilitza part del material del Mobile World Congress per a projectes socials i culturals de la ciutat

06/03/2018

 
 

En el marc del programa Donation Room, l’Ajuntament de Barcelona recupera el material sobrant del congrés dels mòbils de la ciutat. L’any passat es van arribar a recollir 32’5 tones de material, entre mobles i materials de construcció, que es destina a persones vulnerables i a projectes de caire social i cultural d’ambdues ciutats.

 

 

Més Notícies

 
 

Aigua

 
 

El litoral metropolità s'està reduint

Cicle d’actes per celebrar el Dia Mundial de l’Aigua a Sant Antoni de Vilamajor

 
 

Es constitueix la Taula de Rieres de Terrassa per fer seguiment junt amb el veïnat de les actuacions als llits fluvials

Sant Antoni de Vilamajor acull l’exposició "La vida de l’aigua"

 
 

Es presenta l’avanç del Pla director urbanístic de les Vies Blaves

Rubí millora l'entorn natural de l'espai fluvial del torrent de l'Oriol

 

 

 

Biodiversitat

 
 

Comencen les activitats a les Jugatecambientals metropolitanes

Primers resultats de la campanya contraceptiva de senglars

 
 

Canvi climàtic

 
 

El Canvi Climàtic centra la 2a Setmana del Medi Ambient de Prats de Lluçanès

 

 

Energia

 
 

Cinc escoles de Badalona reben projectes d’estalvi energètic

 

 

 

Mobilitat

 
 

Girona unirà els barris del Pont Major i Campdorà amb un nou carril bici

Agramunt instal·larà dos punts de càrrega de vehicles elèctrics per fomentar-ne l'ús

 
 

Lleida incorporarà cinc nous autobusos híbrids

Rubí està treballant per disposar de transport públic gratuït i universal

 
 

L’Agrupació d'Arquitectes Urbanistes del COAC organitza la pedalada "El tramvia per la Diagonal"

 

 

 

Parcs naturals/Paisatge

 
 

Impulsen un projecte d’inserció laboral per protegir el bosc del Burgar

 

 

Reciclatge/Residus

 
 

La Garrotxa identificarà els residus per cobrar segons quantitat i selecció

Contenidors diferents per al nou model de recollida selectiva a Sant Cebrià de Vallalta

 
 

Es recull més d’una tona de residus a la Transèquia de Manresa, que es poden valoritzar en un 100%

Escoles i instituts de l’Anoia ja coneixen el nou model de recollida selectiva, porta a porta

 
 

El Matarranya torna a apostar per la recollida porta a porta

 

 

Salut

 
 

Nens més impulsius per la contaminació que van respirar les mares durant l'embaràs

 

 

Recursos
 

5 claus per ciutats més saludables



La nostra salut i la del planeta depenen del disseny de les ciutats. Les #CiutatsQueVolem són ciutats fetes per a les persones: llocs on viure bé i estar sanes.
Investigadors d'ISGlobal han elaborat un reportatge interactiu que és també una campanya i on es detallaran cinc estratègies clau per construir ciutats saludables i sostenibles.

Objectiu #Rezero - Els primerencs: "Al·lucinàvem de la quantitat de bolquers que llençàvem"

Daniel Palou i Cecília Caralt (un matrimoni de mestres amb un nen residents a Cistella, a prop de Figueres) van decidir participar en l'experiència Objectiu #Rezero en un moment en què estaven "al·lucinats" per l'elevat consum de bolquers. Omplien bosses i bosses d'escombraries.

 
 

Exposició: “The Dust Bowl. Quan la natura es rebel·la”

El Museu de la Vida Rural de l’Espluga de Francolí ha creat una exposició que versa sobre els refugiats climàtics. El Dust Bowl, la crisi ecològica i de refugiats de les Grans Planes nord-americanes als anys 30, documentada en textos com els de John Steinbeck i fotografies com les de Dorothea Lange, serveix com a cas paradigmàtic de la rebel·lió de la natura contra els mals usos de l’home.

Lendi, una aplicació per estendre el consum col·laboratiu

Lendi és una aplicació que vol posar en contacte persones per compartir objectes. A través d’ella pots demanar prestat qualsevol objecte que necessitis a veïns del teu barri. Ara mateix els seus creadors estan realitzant una campanya de crowdfunding per millorar l’aplicació i estendre el seu consum.

 
 

"Gràcies per la Pluja"

Un documental imprescindible sobre la justícia climàtica s'estrena a diverses ciutats de Catalunya

 
 

Durant els últims quatre anys en Kisilu, un granger kenyà, ha utilitzat la seva càmera per capturar la vida de la seva família, el seu poble i els efectes devastadors del canvi climàtic sobre la seva terra. Ha filmat inundacions, sequeres i tempestes, però també ha sigut testimoni dels costos humans d’aquests fenòmens. Aquest documental dirigit per Julia Dahr s'estrena en els propers dies a diferents poblacions i ciutats de Catalunya.

 

 

Més Recursos

 
 

El Mirador. El canvi climàtic, un fenomen global però també local

Índia serà l'amfitrió del Dia Mundial del Medi Ambient 2018

 

 

Som Mobilital, la cooperativa per una mobilitat més sostenible

Ajudes estatals PIMA 2018 en matèria de residus per a ens locals

 

 

Bones Pràctiques
 

Cinc noies de 1r d’ESO creen una aplicació per intercanviar, sense diners pel mig, objectes usats

Tenen 12 i 13 anys i amb el projecte participen a un concurs internacional que vol incentivar les professions relacionades amb ciències, tecnologia, matemàtiques i enginyeria entre les nenes. 

Un pla ocupacional per ajudar els comerciants a estalviar energia a Nou Barris

15 joves assessoren les botigues de Nou Barris amb mesures de baix cos. Han analitzat el consum de 50 botigues de Nou Barris i els han aconsellat un seguit de mesures per estalviar en la factura d'aigua, llum i gas.

 
 

Compromís per la sostenibilitat Biosphere


La Diputació de Barcelona i la Cambra de Comerç de Barcelona reconeixen 245 empreses amb el distintiu de “Compromís per la sostenibilitat Biosphere”. Aquest distintiu ha estat creat per la Diputació i la Cambra per garantir la qualitat i sostenibilitat dels serveis turístics.

Es consolida l'anell ciclista com una infraestructura fonamental de mobilitat a València

L'Anell Ciclista no és una via d'esbarjo sinó una artèria com qualsevol altra per al desplaçament de les persones usuàries. Des de la seua estrena el creixement en el trànsit de bicicletes circulant per l'Anell Ciclista ha sigut constant en tot el seu recorregut.

 
 

Punt Verd 2.0 a Barcelona


“Punt verd 2.0” vol ampliar els serveis dels punts verds de la ciutat per allargar la vida dels residus com a recursos.

Als veïns del barri de Sant Antoni els preocupa la contaminació de l'aire

S'ha celebrat una nova trobada de veïns i veïnes de Sant Antoni, a Barcelona, per tractar la problemàtica de la contaminació atmosfèrica.

 
 

A Riudecanyes reciclar és estalviar en la factura de la brossa

 
 

Riudecanyes ha implantat el pagament per generació des del gener de 2018, un sistema que té com a essència que qui recicla més, paga menys. Va ser un dels tres primers municipis que va implantar la recollida selectiva porta a porta a Catalunya. Amb aquest sistema s’ha superat el 70% de recollida selectiva, no obstant pensen que poden millorar-ho amb el pagament per generació.

 

 

Més Bones Pràctiques

 
 

Comença la realització de l'inventari i estudi de la població de teixos a l'Espai Natural de les Guilleries-Savassona

Es posa en marxa a Sant Celoni el primer hort solar de l'Estat connectat directament a una planta de producció

 
 

El Parc Nacional d'Aigüestortes s'adapta per a facilitar les visites de persones amb mobilitat reduïda

Aprovat el Pla especial de protecció de cabanes de pedra seca de Montblanc

 
 

Calvià vol crear un banc de terres per explotar les finques abandonades

Neix un trencalòs al Centre de Fauna de Torreferrussa

 
 

Com influeix la contaminació atmosfèrica als nostres entorns escolars?

 

 

La Dada

 
 

Uns 200 voluntaris recullen 4 tones de brossa d'espais naturals del Delta de l'Ebre

 
 

L’acte central de la campanya de sensibilització ambiental ‘Per un Delta Net’ va unir els set municipis de la demarcació per netejar diverses àrees. Prop de 200 persones van participar en aquest acte que des de fa tres anys, organitza el Parc Natural del Delta de l’Ebre, amb el suport d’ajuntaments i entitats del territori. L’objectiu és afavorir conductes més cíviques amb l’entorn, i un canvi d’hàbits per reduir el volum de residus que generem.

 

Especials
 

Setmana Europea per a la Prevenció de Residus

La Setmana Europea de la Prevenció de Residus té com a objectiu organitzar durant una mateixa setmana i arreu d'Europa, accions de sensibilització sobre la prevenció de residus.

Amb aquest especial, Sostenible.cat i la Xarxa donem suport a les accions del món local durant la setmana i a difondre accions per reduir els residus.

 

 

Dia Mundial de l'Aigua


El Dia Mundial de l'Aigua se celebra anualment el 22 de març com un mitjà per centrar l'atenció en la importància de l'aigua dolça i la defensa de la gestió sostenible dels recursos d'aigua dolça.
En l'edició del 2018 el lema es centra en "Aigua i Aigües Residuals". Diverses administracions catalanes s'han coordinat per promoure una campanya d'activitats de sensibilització, comunicació i educació ambiental conjunta i coordinada arreu del país.

 

 

 
 

Biomassa, combustible per la transició energètica

Sostenible vol dedicar aquest especial a analitzar la situació i les perspectives de futur d’una font energètica, la cadena de valor de la qual està íntegrament en el territori: obtenció, processament, transport, distribució i venda, sense oblidar la part de disseny i fabricació de calderes. I que, segons l’Estratègia Catalana per la Biomassa i el Pla d’Energia i Canvi Climàtic de Catalunya 2012-2020 podria ser la segona energia renovable més important a Catalunya en només 3 anys.

Setmana Europea de l'Energia Sostenible

Del 4 al 8 de juny se celebra la Setmana de l’Energia 2018, coincidint amb la Setmana Europea de l’Energia Sostenible.

Durant els mesos de maig, juny i juliol es realitzaran diferents activitats adreçades a la ciutadania per fer arribar el missatge de la campanya, que aquest any és la Transició energètica de Catalunya. 

 
Agenda
 

01/03/2018

Exposició: "La vida de l’aigua" a Sant Antoni de Vilamajor

17/03/2018

2a Setmana del Medi Ambient de Prats de Lluçanès

 
 

19/03/2018

Conferència: "Governança, participació ciutadana i polítiques públiques"

20/03/2018

Educar per una transició energètica - Presentació de la Setmana de l'Energia 2018

 
 

21/03/2018

Exposició: La vida de l'aigua a Vilanova del Vallès

22/03/2018

DIA MUNDIAL DE L'AIGUA

 
 

22/03/2018

Jornada sobre l’autogeneració d’energia a les empreses

22/03/2018

Cicle de seminaris tècnics de promoció de la biodiversitat urbana des del verd urbà: Estructures per la fauna. Del disseny al manteniment i seguiment

 
 

22/03/2018

Conferència: "Molt més que menjar: experiències i tendències d’alimentació saludable i sostenible"

24/03/2018

L'Hora del Planeta

 
 

26/03/2018

Exposició "Treballem amb Energia" a Calaf

05/04/2018

L'hort a casa

 
 

11/04/2018

Cicle de seminaris tècnics de promoció de la biodiversitat urbana des del verd urbà: Promoció de la fauna útil i la flora amiga en el verd urbà per lluitar contra plagues i malures. Gestió dels escocells

14/04/2018

Fem compost a casa

 
 

14/04/2018

Sembra natura: troc verd

14/04/2018

Sembra natura: l'hort al test

 
 

19/04/2018

DIA MUNDIAL DE LA BICICLETA

21/04/2018

23a Fira pe el Dia de la Terra - Mercat de la Terra

 
 

23/04/2018

Setmana Sense Soroll a Catalunya

25/04/2018

DIA INTERNACIONAL SENSE SOROLL

 
 

25/04/2018

acusti.cat, II Congrés d’Acústica de Catalunya

26/04/2018

La música dels horts

 
 

27/04/2018

Cicle de seminaris tècnics de promoció de la biodiversitat urbana des del verd urbà: Solucions basades en la natura: actuacions en zones herbàcies

27/04/2018

Les grans fonts

 
 

28/04/2018

Els nous cants de les sirenes

12/05/2018

DIA MUNDIAL DE LES AUS MIGRATÒRIES

 
 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Butlletins publicats

 

Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat
Comte d'Urgell, 187
08036 Barcelona

 
     

Twitter Facebook YouTube