Butlletí 349 - Jordi Sunyer: "No entenc per què ens demanen paciència per acabar amb la contaminació"

08-05-2018 al 22-05-2018

Fes clic aquí si tens problemes per visualitzar la plana Twitter Facebook YouTube

 

Butlletí 349 - Jordi Sunyer: "No entenc per què ens demanen paciència per acabar amb la contaminació"

 
  08-05-2018 al 22-05-2018  
 

REFLEXIÓ   |   NOTÍCIES   |   RECURSOS   |   BONES PRÀCTIQUES   |   ESPECIALS  
AGENDA

 
Reflexió
 

Entrevista

 
 

Jordi Sunyer: "No entenc per què ens demanen paciència per acabar amb la contaminació"

22/05/2018

 
 

Jordi Sunyer, és cap del programa de Salut infantil d’ISGlobal. Internacionalment reconegut per la seva recerca sobre l’impacte de la contaminació de l’aire en la salut respiratòria, cardiovascular i en el desenvolupament neuroconductual en els primers anys de vida de l’infant. L’entrevistem en el marc del congrés Enlaira’t on  300 estudiants de 10 instituts de Barcelona van aprendre com afecta la qualitat de l'aire a la salut i què podem fer per millorar-la.

 
 

“Les ciutats creixeran un 56% cap al 2050 i cal que les fem més verdes si volem protegir la biodiversitat”

13/05/2018

 
 

Entrevistem la Yolanda Melero, doctora en Biologia amb els seus estudis en comportament i dinàmiques de les poblacions de visó americà. Segueix indagant al CREAF en el funcionament de les poblacions animals, però ara a través de les papallones per entendre com dissenyar ciutats aptes per albergar biodiversitat.

 
 

Opinions

 
 

La publicitat dels fets

 

18/05/2018
Albert Punsola

Quan hi ha una intervenció brillant en l’espai públic que el fa més confortable, com és el cas de la High Line a Manhattan, la ciutadania se sent atreta pel nou espai i la primera manera de demostrar-ho és caminar-hi. Les persones donen prioritat a una opció o una altra de mobilitat en funció del grau de benestar que els proporciona i, dintre de benestar, cal incloure elements tan inefables, com el gaudi estètic, i altres de ben tangibles, com la funcionalitat.

Beure aigua de l'aixeta: fàcil, saludable i sostenible

16/05/2018
Ana Villagordo

Quantes vegades heu vist anunciada aigua de l'aixeta a la televisió o a la ràdio, o en una revista o cartell publicitari? Si reclamem una ciutat més verda, amb un aire més net, amb menys cotxes i més bicicletes ... per què no reclamem una ciutat amb una aigua potable de qualitat valorada i promocionada? Més encara, si resulta que l'aigua de l'aixeta és saludable i la podem beure tranquils, per què no ens en refiem d'ella?

 
Notícies
 

Les bosses de plàstic del súper, prohibides a partir del 2021

21/05/2018

 
 

Espanya engega, tot i que amb força retard, la batalla definitiva contra les bosses de plàstic que imposa Europa. A partir del 2021, les bosses de plàstic dels supermercats estaran prohibides i només se’n podran distribuir de compostables. El mateix passarà amb les bosses molt lleugeres que es troben sovint en els establiments en contacte directe amb aliments com la fruita, la verdura o altres productes a granel.

 
 

Barcelona estrena una nova superilla al barri de Sant Antoni

20/05/2018
La inauguració de la primera fase de la superilla coincideix amb la del nou mercat de Sant Antoni de Barcelona

 
 

Sant Antoni estrena la supercruïlla. L’encreuament de Comte Borrell amb Tamarit s’ha pacificat com a espai d’estada. Tot l’espai guanyat en aquesta zona i la recuperació dels patis interiors del Mercat de Sant Antoni, que obre les portes el 23 maig després de nou anys de reformes, permetran sumar 5.000 metres quadrats d’espai públic al barri. A l’octubre s’engegarà la segona fase amb més intervencions.

 
 

El consum d'energia sota control a Viladecans

 

22/05/2018

Per tal de conèixer l'estalvi energètic en els 49 habitatges i locals que es reformaran gràcies al projecte Vilawatt a Viladecans s'han instal·lat un aparells de monitoratge del consum d'energia elèctrica i de gas a les llars.

L'Ultra Clean Marathon tanca la seva primera edició amb dues tones de residus recolllits arreu de Catalunya

20/05/2018

L'Ultra Clean Marathon va començar a la platja de Sant Feliu de Guíxols i després de 295 km corrent i recollint residus per diferents zones d'alt valor paisatgístic i natural de Catalunya, en set etapes diferents, ha acabat a la platja del Somorrostro a Barcelona.

 
 

Manresa invertirà prop de 2 milions d’euros per passar a tecnologia LED més de 3.000 punts de llum de la ciutat

20/05/2018

L’Ajuntament de Manresa rep del ministeri d’Energia un préstec sense interessos d’1,9 milions d’euros que permetran continuar la modernització i eficiència energètica del punts de llum de la ciutat. Es preveu que aquesta inversió generarà un estalvi econòmic anual de gairebé 200.000 euros. 

L’Hospitalet renova tot l’enllumenat públic

 

20/05/2018

Es canviaran els 19.100 punts de llum i s'instal·la il·luminació led a parcs, places, zones comercials i eixos singulars de la ciutat. L'actuació serveix per millorar la il·luminació dels carrers, incrementar la seguretat, estalviar energia i mitigar els efectes del canvi climàtic, tot evitant emissions superiors a 1.000 tones de CO2 anuals.

 
 

Vilafranca del Penedès és el guanyador final d'El Contenidor d'Or

19/05/2018  

Vilafranca del Penedès ha sigut el municipi guanyador de tot el concurs. Al llarg dels últims sis mesos, ha augmentat la seva taxa de recollida de vidre un 24,73 % respectes els mateixos sis mesos de l’any anterior. Granollers ha guanyat el concurs el contenidor d'or del mes d'abril.

La 3a edició del Velèctric de Reus referma l’aposta pel vehicle elèctric

19/05/2018

L’Ajuntament de Reus i els concessionaris de cotxes tornen a sumar esforços per acostar els vehicles elèctrics a la ciutadania. La mostra es durà a terme a la plaça Llibertat els dies 25 i 26 de maig, en el marc de les accions que l’Ajuntament desenvolupa per promoure la mobilitat sostenible a la ciutat.

 
 

Pacte per reactivar l’economia del delta del Llobregat i fer-lo més natural i ciutadà

18/05/2018

Els ajuntaments de Barcelona, l'Hospitalet i el Prat han pactat l'Estratègia delta del Llobregat. El pla s'estructura en 30 projectes, que es faran durant els propers set anys, amb l'objectiu de donar un impuls a aquest espai. La idea és promoure activitats econòmiques més sostenibles i inclusives que puguin conviure bé amb l'ús ciutadà.

Cornellà de Llobregat torna a ser finalista del Premi European Green Leaf

18/05/2018


La ciutat de Cornellà figura entre les finalistes del guardó European Green Leaf (Fulla Verda Europea) 2019, que impulsa la Comissió Europea per premiar el compromís ambiental de les ciutats europees d' entre 20.000 i 100.000 habitants, així com els seus esforços per promoure el creixement verd.

 
 

La Paeria inicia una campanya d’assessorament energètic adreçada a les comunitats de veïns de Lleida

18/05/2018

L’objectiu del programa, totalment gratuït, és reduir la factura energètica de les comunitats de veïns, així com reduir les emissions de CO2 a l’atmosfera. Els habitatges són una de les principals fonts d’emissió de CO2 a la ciutat.

La proposta de gestió pública de l'aigua a Ripollet es portarà al ple d'aquest mes de maig

16/05/2018

"Tot sobre l'aigua pública" és el títol sota el qual s'ha presentat la proposta de gestió pública de l'aigua a Ripollet.

 
 

Un projecte europeu estudia com adaptar els boscos al canvi climàtic

16/05/2018

El projecte Life Clinomics proposa posar en marxa nous processos d’inversió d’entitats públiques i empreses privades per disminuir la seva vulnerabilitat, anticipar-se als impactes climàtics i augmentar la seva resiliència, la qual cosa pot millorar-ne la competitivitat i augmentar l’ocupació.

Un panell a Vic indica els nivells d'ozó

16/05/2018

El panell informatiu, que es troba en període de proves, informarà sobre els nivells d’ozó a partir del proper 15 de maig quan també avisarà si se superen els llindars d’aquestes mol·lècules presents a l’aire.

 
 

La tortuga babaua torna a reproduir-se al delta de l'Ebre durant el 2017

 

13/05/2018

L’equip de gestió del parc natural localitza dues cries de tortuga babaua, fet que no es produïa des de la dècada dels 90 del segle passat. Des de 2006 s’han reportat 11 intents de reproducció, sis amb èxit, a la costa catalana, distribuïts entre la Selva i el Montsià.

L'Ajuntament de Sant Cugat avalua l'impacte del canvi climàtic a la població

13/05/2018

L'escalfament global que s'està produint a nivell planetari també té efectes negatius per ciutats com Sant Cugat. L'Ajuntament ha elaborat l'estudi Avaluacions del risc relatius a elements ambientals al municipi, que analitza les conseqüències que podria tenir per Sant Cugat el canvi climàtic.

 
 

València amplia la recollida de matèria orgànica durant 2018 fins arribar al 51 % de la població

11/05/2018

L’Ajuntament de València ha decidit posar en marxa la segona fase del projecte d’implantació de recollida de matèria orgànica i selectiva a València. La implantació escalonada serà del 5 de novembre al 17 de desembre i a finals d’any s’arribarà així al 51 % de la població i 35 barris d’un total d’11 districtes. Al 2019 s’ampliarà a la resta de la ciutat.

L’Anoia estrena la recollida porta a porta a 16 municipis

 

11/05/2018

Sant Martí de Tous i Jorba són els primers municipis de l’Anoia on s’ha estrenat, dilluns 7 de maig, la recollida d’escombraries porta a porta. D’aquesta manera, el Consell Comarcal comença a implantar aquest nou sistema per fer el reciclatge dels residus i anirà arribant de manera esglaonada als 16 municipis que s’hi han sumat.

 
 

Inaugurada la nova instal·lació de calor amb biomassa forestal per a l'Espai Blau de Sant Pere de Ribes

11/05/2018

El complex esportiu municipal Espai Blau de Sant Pere de Ribes disposa de nova xarxa de calor a partir de biomassa amb estella forestal que ha de proporcionar calefacció i aigua calenta a aquest equipament. La nova instal·lació de calor, que ha tingut un cost total de 253.584 euros dels quals la Diputació de Barcelona n’ha aportat el 50%.

Tarragona guanya el Contenidor d'or del mes de març

 

09/05/2018

Tarragona ha incrementat en un 17,46% el reciclatge d'envasos de vidre durant el mes de març, en relació amb el mateix mes de l'any passat. La seva taxa de reciclatge de vidre, és a dir, els quilos de vidre que es reciclen per cada habitant, ha passat de ser d'1,31 kg el març de 2017 a 1,54 kg el març de 2018.

 
 

Un estudi de la UB i la URV proposa posar peatges per entrar a Barcelona per disminuir la contaminació

08/05/2018

 
 

Xavier Fageda, professor d'economia de la UB i Ricardo Flores, professor d'economia de la URV han elaborat un estudi on es confirma que les mesures previstes per reduir el trànsit a Barcelona seran insuficients a mig i llar termini per acabar amb el problema de la contaminació. La seva proposta és un peatge urbà, d'uns 2 euros diaris, per qui entri a la ciutat en hora punta, similar a d'altres ciutats europees.

 
 

Més Notícies

 
 

Agricultura

 
 

Canet de Mar pren bona nota de les conclusions de les Jornades de Patrimoni Natural

Caldes de Montbui promou la reintroducció de 12 varietats locals d’hortalisses

 
 

"Aprendre a l'hort de l'escola" uneix escolars amb gent gran voluntària i persones amb un trastorn mental

Com recuperar la pagesia metropolitana i evitar l'hiperfreqüentació del medi natural

 
 

Economia

 
 

La Diputació de Barcelona, guardonada en els Premis Alimara pel “Compromís per la Sostenibilitat Biosphere”

Es presenta Catalunya Circular, l'observatori d'economia circular de Catalunya

 
 

Aigua

 
 

L’institut La Ribera de Montcada inicia un projecte d’innovació educativa amb l'aigua com a eix central

 
 

Biodiversitat

 
 

El BioBlitzBCN permet catalogar una mosca inèdita a Barcelona

El Consell de Protecció de la Natura acorda demanar la supressió de llicències per extreure corall vermell a Catalunya

 
 

Contaminació

 
 

La Comissió Europea pren mesures contra la contaminació atmosfèrica

Comença la campanya anual de vigilància dels nivells d'ozó troposfèric

 
 

Educació ambiental

 
 

Calella programa una Jornada de Medi Ambient i Participació

 
 

Energia

 
 

Martorelles celebrarà la primera Festa de l'energia sostenible

La Diputació de València es suma a les ordenances verdes de ‘Local4Green’ per promoure l'energia renovable

 
 

Terrassa organitza tallers d'estalvi energètic i consum energètic eficient per a persones grans

Sant Cugat del Vallès celebra la cloenda de la 3a Marató de l'Estalgia amb alumnes de les escoles implicades

 
 

L’estalvi energètic aconseguit al febrer per cinc escoles de Mataró permetrà destinar 7.774 € més a pobresa energètica

 
 

Mobilitat

 
 

TecnoCampus i Som Mobilitat faran arribar el vehicle elèctric a empreses i treballadors del parc

La Diputació lliura a Ripollet el Pla de mobilitat urbana sostenible

 
 

Rubí comença a executar la primera fase de la xarxa ciclista de la ciutat

Roses posa en marxa 2 punts de recàrrega de vehicles elèctrics

 
 

Parcs naturals/Paisatge

 
 

El Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa té problemes de contaminació lumínica

 
 

Reciclatge/Residus

 
 

Un nou model de gestió de residus millorarà el reciclatge a l'Àrea Metropolitana de Barcelona

Implantació del compostatge comunitari a una urbanització d'Artés

 
 

Campanya per promoure el reciclatge de vidre entre els establiments hostalers de Sant Adrià

El Parc del Delta organitza accions de conscienciació sobre la problemàtica dels residus este cap de setmana

 
 

Bona resposta dels veïns de Verges a la recollida d’escombraries porta a porta

 
 

Smart cities/Planificació urbana

 
 

Sensors a la via pública i carrils bici, prioritats ciutadanes per al Pla Smart City d'Esplugues

 
 

Terra

 
 

Es busquen 1.000 apassionats de la natura per fer recompte d’espècies als espais verds urbans

Tres setmanes d'accions per la natura encarrilen la celebració del Dia Mundial del Medi Ambient

 
Recursos
 

Una Nova App per estalviar energia a la nostre llar

Nova aplicació per a mòbils i tauletes que dóna orientació als ciutadans i ciutadanes sobre la reducció de la demanda energètica i la millora del confort que es poden aconseguir en un habitatge.

RiuNet: l'app per avaluar la qualitat hidrològica i ecològica dels rius

Qualsevol persona amb un mòbil intel·ligent i accés a Internet pot col·laborar en la recerca i la conservació dels rius de qualsevol lloc d’Espanya.

 
 

Obertes les 1.000 inscripcions per la XVI Bicicletada del Besòs


La gran festa final, amb tallers de caixes-niu i l’actuació musical dels Brodas Junior, es fa coincidir amb l’aniversari dels 30 anys del Consorci Besòs Tordera.

Es presenta el Manual de les bones pràctiques del navegant cap al medi ambient i el mar

El Manual de bones pràctiques vol contribuir a la conscienciació dels navegants de vela cap al medi ambient perquè apliquin les bones pràctiques en la seva activitat. Cada recomanació va acompanyada d’un raonament ambiental que justifica la seva realització.

 
 

MOBIACUSTIC, nova eina de càlcul de l’impacte acústic del trànsit viari per l’elaboració de plans de mobilitat

El servei de Prevenció i control de la Contaminació Acústica i Lumínica ha elaborat una nova eina de gestió per calcular l’estimació de l’impacte acústic del trànsit viari per l’elaboració dels plans de mobilitat. L’objectiu és avaluar l’impacte acústic que genera els transit viari, i poder fer la comparativa entre els diversos escenaris que contempla un pla de mobilitat.

Petita història de les vies verdes de Girona



La Diputació de Girona i el Consorci de les Vies Verdes de Girona han presentat el llibre Petita història de les vies verdes de Girona, editat per l'editorial Mediterrània. El llibre s'inclou dins la col·lecció «Petites Històries», està il·lustrat per Pilarín Bayés i escrit per Sílvia Marty, tècnica del Consorci. Es podrà adquirir a les principals llibreries de les comarques gironines, a un preu de set euros. 

 
 

Més Recursos

 
 

Terrassa posa en marxa una campanya de sensibilització ciutadana en cas de presència de porcs senglars en zones urbanes

 
Bones Pràctiques
 

Barcelona sumarà a finals d’any 10 noves cobertes verdes

 
 

S'ha donat a conèixer els 10 guanyadors del concurs de cobertes verdes, una iniciativa impulsada per l'Ajuntament per promoure els terrats verds i difondre els seus beneficis, tant per a la ciutat com per als edificis on se situïn. L’Ajuntament subvencionarà les propostes guanyadores, que rebran una subvenció del 75 % del cost. Entre tots els projectes es guanyaran 4.000 metres quadrats més de verd a la ciutat.

 
 

Badalona estrena un Atles de Sostenibilitat Urbana

 
 

Es tracta d’una eina que permet millorar i planificar les actuacions mediambientals i urbanístiques. El treball ha estat realitzat per l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya per encàrrec de l’Ajuntament de Badalona. Segons l’Atles presentat, el 50% de tota l’energia consumida a Badalona es podria generar a les teulades de la ciutat a partir d’energia fotovoltaica

 
 

La importància de la biodiversitat per mantenir una bona qualitat de vida a la ciutat

Un manteniment de qualitat dels parcs i jardins de la ciutat és clau perquè aquestes zones ens aportin multitud de beneficis, per aquest motiu, la gestió dels espais verds ha de basar-se en la sostenibilitat i el respecte per l'entorn, de manera que s'aconsegueixi fomentar la biodiversitat.

La PTP celebra els 25 anys

 
L'entitat ha posat en marxa una web especial on van penjant tota la informació sobre les activitats relacionades amb l’aniversari i una petita retrospectiva històrica. De moment ja pots reservar la teva plaça a la festa d’aniversari, que se celebrarà el proper 8 de juny a la Nau Bòstik.

 
 

Prova pilot a Sant Cugat del Vallès perquè fanals intel·ligents avisin en cas d’excés de soroll al carrer

La ciutat acollirà la tercera edició del Congrés d’Acústica de Catalunya, que es celebrarà l'abril de 2020. Els primers sensors s’han col·locat al costat de les terrasses dels bars i restaurants de la plaça Barcelona

L’‘Atles dels ocells nidificants de Barcelona’ rep el Premi Crítica Serra d’Or de Recerca 2018

En l’obra premiada —la cartografia ornitològica urbana de més precisió editada fins ara en l’àmbit europeu — hi han col·laborat més de tres-cents observadors, que van censar del 2012 al 2015 els ocells nidificants a Barcelona.

 
 

Més Bones Pràctiques

 
 

Els tricicles elèctrics de neteja a Premià de Mar

El centre de Cornellà presenta la seva nova imatge

 
 

Contes per conscienciar del malbaratament alimentari

Terrassa ofereix activitats de lleure per descobrir la seva Anella Verda

 
 

Torna el servei R-bici a Ripollet, que s'allarga fins als mes de novembre

La flota dels Agents Cívics de B:SM totalment electrificada

 
 

El parc mòbil de BCASA ja és 100% elèctric o híbrid

La Xarxa de Governs Locals +Biodiversitat premia Barcelona

 
Especials
 

Setmana Europea de l'Energia Sostenible

Del 4 al 8 de juny se celebra la Setmana de l’Energia 2018, coincidint amb la Setmana Europea de l’Energia Sostenible.
Durant els mesos de maig, juny i juliol es realitzaran diferents activitats adreçades a la ciutadania per fer arribar el missatge de la campanya, que aquest any és la Transició energètica de Catalunya. 

Setmana Europea per a la Prevenció de Residus

La Setmana Europea de la Prevenció de Residus té com a objectiu organitzar durant una mateixa setmana i arreu d'Europa, accions de sensibilització sobre la prevenció de residus.
Enguany la Setmana s'ha celebrat del 19 al 27 de novembre de 2016. Amb aquest especial, Sostenible.cat i la Xarxa donem suport a les accions del món local durant la setmana i a difondre accions per reduir els residus.

 
 

Biomassa, combustible per la transició energètica

 
 

Sostenible vol dedicar aquest especial a analitzar la situació i les perspectives de futur d’una font energètica, la cadena de valor de la qual està íntegrament en el territori: obtenció, processament, transport, distribució i venda, sense oblidar la part de disseny i fabricació de calderes. I que, segons l’Estratègia Catalana per la Biomassa i el Pla d’Energia i Canvi Climàtic de Catalunya 2012-2020 podria ser la segona energia renovable més important a Catalunya en uns anys.

 
Agenda
 

22/05/2018

Cicle de seminaris tècnics de promoció de la biodiversitat urbana des del verd urbà: Ambients aquàtics i basses naturalitzades

24/05/2018

Tecnologies avançades per a un món sostenible: Aconseguirem respirar aire net?

 
 

25/05/2018

Sitges ReciclArt

25/05/2018

Segona Fira del vehicle elèctric a Rubí

 
 

25/05/2018

Velèctric: mostra del vehicle elèctric de Reus

25/05/2018

Estratègia multisectorial per facilitar l’accés a la terra

 
 

25/05/2018

Jornada "La lluita contra el canvi climàtic al Delta de l'Ebre: mesures d'adaptació i mitigació"

26/05/2018

SETMANA DE LA NATURA A CATALUNYA

 
 

27/05/2018

XVI Bicicletada del Besòs

29/05/2018

Jornada de presentació del mapa dels usos i cobertes del sòl a Catalunya 2002-2007 i 2007-2012

 
 

30/05/2018

SETMANA EUROPEA DEL DESENVOLUPAMENT SOSTENIBLE (ESDW)

30/05/2018

Tecnologies avançades per a un món sostenible: "Aconseguirem tancar el cicle urbà de l’aigua?"

 
 

31/05/2018

Jornada: La gestió dels plàstics a l'economia circular

31/05/2018

La nova mobilitat: del cotxe particular al ciutadà multimodal

 
 

04/06/2018

SETMANA DE L'ENERGIA

05/06/2018

DIA MUNDIAL DEL MEDI AMBIENT

 
 

07/06/2018

Jornada “Noves Tendències en la recollida selectiva a Catalunya”

07/06/2018

Jornada: Transició energètica a les comarques gironines

 
 

07/06/2018

Jornada tècnica: El carboni orgànic dels sòls agrícoles: Una eina per a la mitigació del canvi climàtic a Catalunya

08/06/2018

DIA MUNDIAL DELS OCEANS

 
 

12/06/2018

Cicle de seminaris tècnics de promoció de la biodiversitat urbana des del verd urbà: Educació i comunicació ambiental

17/06/2018

Dia Mundial de la Lluita contra la Desertització i la Sequera

 
 

21/06/2018

6a Nit de l'eficiència

 
 

Nova normativa de protecció de dades

 
 

Com a subscriptors d’aquest butlletí electrònic us informem que el 25 de maig es començarà a aplicar el Reglament general de protecció de dades (RGPD), que substituirà la normativa actual en aquesta matèria. Aquest reglament té per objectiu, entre altres, la conscienciació global sobre la privadesa de les dades personals. 

Podeu consultar la informació bàsica sobre protecció de dades a l’apartat “Avís legal” que figura al peu d’aquest butlletí. En el cas que hi estigueu en desacord, podeu donar-vos de baixa del servei accedint a l’apartat “Baixa”, que també trobareu a la part inferior de cada enviament i al web.

Per a qualsevol qüestió relacionada, no dubteu a posar-vos en contacte amb nosaltres per correu electrònic a través de la bústia  sostenible@diba.cat

 

 
   

 

 

Subscripció: Alta / Baixa
Butlletins publicats

Avís legal

 

Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat
Comte d'Urgell, 187
08036 Barcelona

 
     

Twitter Facebook YouTube