Butlletí 469 - Santi Broch: “La taxa justa es començarà aplicant als municipis on es fa el porta a porta”

13-07-2022 al 25-07-2022

Fes clic aquí si tens problemes per visualitzar la plana Twitter Facebook YouTube

 

Butlletí 469 - Santi Broch: “La taxa justa es començarà aplicant als municipis on es fa el porta a porta”

 
  13-07-2022 al 25-07-2022  
 

REFLEXIÓ   |   NOTÍCIES   |   RECURSOS   |   BONES PRÀCTIQUES   |   AGENDA

 
Reflexió
 

Entrevista

 
 

Santi Broch: “La taxa justa es començarà aplicant als municipis on es fa el porta a porta”

25/07/2022
El Consell Comarcal de l’Anoia iniciarà la prova pilot per implantar la Taxa Justa de recollida d’escombraries a quatre municipis

 
 

Santi Broch és el vicepresident de l’Àrea de Sostenibilitat i Territori del Consell Comarcal de l’Anoia, que a finals d’aquest 2022 implantarà una prova pilot de la Taxa Justa de recollida d’escombraries en quatre municipis.
 

Després d’aplicar el sistema del porta a porta l’any 2018, el Consell Comarcal farà un pas més i implementarà el Pagament per Generació (PXG), amb el propòsit d’incentivar el reciclatge de residus mitjançant una taxa ajustada en funció del reciclatge de cada llar.

 
 

Opinions

 
 

La platja, el mòbil i els e-residus
 

25/07/2022
Joana Diaz

Quan ens canviem la tablet o el smartphone comença un periple de residus bona part dels quals acaba a l’oceà. I això en el millor dels casos perquè la resta de components poden acabar manipulats sense protecció per persones vulnerables i abocats sense miraments en tota mena de paratges desprotegits.

L’onada de calor pot disparar la pobresa energètica d’estiu

19/07/2022
Ecoserveis

L’onada de calor fa que es torni a parlar de pobresa energètica, un problema estructural que dura tot l’any i que obliga a les entitats socials a redoblar esforços aquests dies per atendre totes les persones que puguin mostrar dificultats per mantenir una temperatura saludable a la llar.

 
Notícies
 

Els municipis amb sistemes individualitzats encapçalen la recollida selectiva metropolitana

25/07/2022
28 dels 36 dels municipis metropolitans encara no assoleixen l'objectiu europeu de reciclatge

 
 

L'any 2021 es van produir, a la metròpolis de Barcelona, 1.522.456 tones de residus, de les quals se'n van recollir selectivament un 38,1 %. Això suposa un total de 573.648 tones.
 

Entre les poblacions que assoleixen els objectius: el Papiol, Sant Just Desvern, Torrelles de Llobregat i Tiana són les que han optat per nous models que individualitzen la recollida, com el porta a porta o els contenidors intel·ligents, atès que el sistema de contenidors oberts al carrer ha arribat al límit de les seves possibilitats.

 
 

Un estudi de la UB alerta de l’impacte ecològic de les espècies de peixos natius introduïts en conques hidrogràfiques que no els corresponen

25/07/2022

Les conclusions de l’estudi mostren que la qualitat de l’hàbitat és el factor més important per al benestar dels peixos autòctons, però també apunten que les espècies translocades poden arribar a ser tan problemàtiques com les exòtiques.

Les participants de l'Ultra Clean Marathon van recollir més de mitja tona de residus a la natura

 

22/07/2022

La quarta edició de la cursa de plogging, que va comptar amb cent vuitanta corredors i corredores repartides en vint-i-tres equips, recapta 15.550 euros per a disset entitats ambientals de Catalunya.

 
 

L'Ajuntament de l'Hospitalet es dota d'un pla d'actuació en cas de declaració d'estat de sequera

21/07/2022

Davant que l’escassetat de pluges porti a l’Agència Catalana de l’Aigua a declarar l’estat de sequera, l’Ajuntament de L’Hospitalet ha previst un pla d’estalvi de recursos hídrics. Les mesures que es contemplen afectarien el reg de jardins i zones verdes, les fonts ornamentals, l’ompliment de piscines i la neteja amb aigua de carrers i vehicles.

La biòloga Gretchen C. Daily és la guanyadora del 18è Premi Ramon Margalef d'Ecologia

21/07/2022

La biòloga nord-americana Gretchen C. Daily ha estat escollida guanyadora del 18è Premi Ramon Margalef d’Ecologia que atorga anualment la Generalitat de Catalunya. La Dra. Daily és catedràtica en ciències ambientals al Departament de Biologia de la Universitat de Stanford, així com directora del Centre de Biologia de Conservació de la mateixa universitat i responsable del Projecte Natural Capital.

 
 

Aconseguir municipis més resilients, sostenibles i inclusius, l'objectiu de les administracions locals en l’àmbit de l’Agenda Urbana

21/07/2022

Un punt de trobada per compartir i posar en valor la feina que fan els municipis en l’àmbit de l’Agenda Urbana. Aquest ha estat l’objectiu del I Fòrum de les Agendes Urbanes Locals, que s’ha celebrat aquest 18 de juny al Paranimf de la Diputació de Barcelona.

Reivindicació d’una llei de residus ambiciosa a Barcelona

 

20/07/2022

Més de 20 entitats representants de la societat civil organitzen una performance reivindicativa davant la Generalitat per exigir al govern que no abaixi la guàrdia en els objectius de la nova llei catalana de residus

 
 

Els sonòmetres de l’Ajuntament confirmen l’excés de soroll a les nits en 11 punts de Barcelona

18/07/2022

 Ara, amb les dades a la mà, els districtes de Ciutat Vella, l'Eixample, Gràcia, Sant Martí i Sants-Montjuïc idearan mesures antisoroll adaptades a cadascun dels carrers o places analitzats.

Girona, Salt i Sarrià de Ter crearan una nova empresa per municipalitzar l’aigua

17/07/2022

El ple de Girona fa l’últim tràmit abans de portar a aprovació inicial tot l’expedient de canvi de gestió a final de mes

 
 

Més Notícies

 
 

Agricultura

 
 

Barcelona estrenarà tres nous horts urbans

 
 

Aigua

 
 

Castelldefels posa en marxa una campanya de conscienciació mediambiental sobre les deixalles marines

 
 

Educació ambiental

 
 

Un curs més d’educació ambiental als centres educatius dels municipis de la Mancomunitat de La Plana

Montblanc impulsa la campanya Montblanc Entorn N@tural

 
 

Reciclatge/Residus

 
 

Cinc nous municipis del Pla de l’Estany han iniciat el sistema de recollida porta a porta

El porta a porta a Sant Andreu no s’ampliarà en aquest mandat, i tampoc en altres barris

 
 

L’Ajuntament de València aprova el primer Pla d'Educació Ambiental de Residus i Neteja

26 municipis de Catalunya competeixen per la Bandera Verda de sostenibilitat hostalera d’Ecovidrio

 
Recursos
 

Estat Natura 2020: El canvi climatic al mar

L'escalfament de les aigües del mar com a conseqüència del canvi climàtic està provocant múltiples impactes sobre la biodiversitat marina, especialment amb la proliferació d’onades de calor marines.

Consulta la Memòria Anual 2021 del CREAF

En l’aspecte científic destaca la publicació de 296 articles, un 90% en revistes del primer quartil. A més, el CREAF compta amb un total de 119 projectes actius, dels quals 44 compten amb finançament europeu.

 
Bones Pràctiques
 

Rubí implementarà de forma massiva instal·lacions fotovoltaiques a una trentena d’equipaments municipals

El projecte permetrà produir més de 2 GWh anualment, reduir més de 528 tones de CO2 i estalviar 340.000 euros a l’any

Primers fruits del projecte pioner de recuperació agrària a l’Espai Test Agrari de Sant Vicenç dels Horts

 A Sant Vicenç dels Horts s’ha posat en marxa recentment l’Espai Test Agrari, un projecte pioner amb l’objectiu de dinamitzar el sector agrícola local i fomentar la incorporació de la nova pagesia.

 
 

25 anys del Projecte Alguer, la iniciativa de voluntariat submarí més important de Catalunya

 

El projecte va néixer al 1997 per conèixer l’estat de conservació i l’evolució de la praderia de posidònia situada davant de la costa de Mataró. Durant aquests anys han participat 563 persones, i s’han acumulat més de 1.500 hores d’immersions.

Creen un nou grup impulsor del projecte ‘Energy HubLab Balaguer’ per a la transició energètica i la transformació del model econòmic de Ponent

S’ha constituït un grup impulsor format per una cinquantena d’associacions i entitats del conjunt del territori amb la intenció de generar oportunitats per valoritzar i diversificar l’economia local posicionant la demarcació de Lleida com a motor de la transició energètica a Catalunya.

 
 

Més Bones Pràctiques

 
 

Aigües de Reus instal·larà a la depuradora una planta solar fotovoltaica de 1.440 plaques i de més de 5.000m2

Celebrem el Juliol sense Plàstic sumant iniciatives de reducció de plàstics d’un sol ús al Compromís Barcelona Plàstic Zero!

 
 

La Dada

 
 

50 anys de la creació del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac

El 24 de juliol de 1972 una resolució del Ministeri de l’Habitatge aprovava el Pla especial de protecció del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, amb 2.655 hectàrees protegides, i esdevenia així el primer parc natural espanyol protegit mitjançant la legislació urbanística vigent, el primer dels espais naturals de la província de Barcelona protegit per un pla especial i l’únic promogut i gestionat fins aleshores per un organisme de l’Administració local.

Catalunya assoleix un 46,6% de recollida selectiva dels residus municipals

Encara hi ha més de la meitat dels residus municipals generats, 2.149.000 tones, que no es recullen selectivament. Cal destacar que la Conca de Barberà obté un resultat molt elevat: 80,43%, després de la implantació de sistemes eficients de recollida selectiva al conjunt de la comarca.

 
Agenda
 

Fins el 30 de juliol

Exposició "Celebrem la biodiversitat del Delta del Llobregat"

26/07/2022

DIA INTERNACIONAL PER A LA DEFENSA DELS MANGLARS

 
 

16/09/2022

DIA INTERNACIONAL PER A LA PROTECCIÓ DE LA CAPA D'OZÓ

16/09/2022

PARK(ing) DAY Barcelona

 

 

Us desitgem bon estiu, bones vacances i salut.

Sostenible.cat torna amb el butlletí el mes de setembre.

Podeu navegar pel portal web durant l'agost. 

 

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Butlletins publicats

 

Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat
Comte d'Urgell, 187
08036 Barcelona

 
     

Twitter Facebook YouTube