|
Fes clic aquí si tens problemes per visualitzar la plana
|
|
|
|
|
Butlletí 554 - Especial EL MENJAR NO ES LLENÇA
|
|
|
|
A Catalunya es malbaraten més de 260 milions de tones de menjar cada any. O, cosa que és el mateix, 35 kilograms de menjar per persona de forma anual. És per això que a SOSTENIBLE.CAT hem decidit investigar quines repercussions té això per al conjunt de la societat i quines iniciatives intenten pal·liar aquest fenomen.
Parlem amb BETA, un centre d’investigació que lidera una iniciativa europea d’aprofitament dels aliments al camp, Espigoladors, una organització sense ànims de lucre que recapta fruites i hortalisses per donar-les als més vulnerables, i els projectes Recooperem i Foodback (Mercabarna), que s’encarreguen de recaptar els excedents que els productors no poden col·locar al mercat.
També disponible en format web.
Per saber-ne més: Especial Aprofitament alimentari (2022)
|
|
|
|
|
|
|
La dada
|
|
|
|
|
|
El malbaratament alimentari és un dels grans reptes de la societat del consum d'avui. A Catalunya, Espanya i Europa, les xifres són esfereïdores.
|
|
|
|
|
|
|
|
A FONS
|
|
|
|
|
|
El malbaratament al sector primari és una causa important de gran part dels aliments en bon estat que es llencen i no són aprofitats. A casa nostra, comptem amb una de les legislacions més capdavanteres del món en l'aprofitament d'aliments del camp.
|
|
|
|
|
|
|
|
Reportatge
|
|
|
|
|
|
El projecte Recooperem, del Consell Comarcal del Vallès Occidental, fa més de 12 anys que treballa en l’aprofitament del menjar que no ens consumeix a escoles, hospitals i empreses per repartir-lo entre els més vulnerables.
El mateix que fan al Foodback, una iniciativa de Mercabarna on els productors donen els seus excedents perquè siguin reaprofitats.
|
|
|
|
|
|
|
Opinió
|
|
|
|
Sergi Picazo
|
|
"El sector ramader genera al voltant del 18% més de gasos d'efecte hivernacle que el sector del transport."
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Notícies relacionades
|
|
|
|
|
|
Set de cada deu llars espanyoles malbaraten aliments de manera habitual, segons un estudi recent de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Recursos
|
|
|
En el marc de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus 2024, l'Agència de Residus de Catalunya comparteix els següents casos pràctics i eines per sensibilitzar sobre la prevenció del malbaratament alimentari.
|
Per promoure el coneixement i la sensibilització sobre la problemàtica del malbaratament alimentari, la Diputació de Barcelona disposa de les maletes pedagògiques "El menjar no es llença".
|
|
|
|
|
|
|
Maresme Circular publica un manual per ajudar als restaurants i menjadors escolars a prevenir el malbaratament alimentari.
|
MENJA, ACTUA, IMPACTA et proposa un viatge de descoberta dels efectes de la nostra manera de menjar i de les extraordinàries oportunitats de millora que tenim si canviem l’actual sistema alimentari.
|
|
|
|
|
|
|
Bones pràctiques
|
|
|
|
|
|
El pla Escoles Jo Aprofito guia dues escoles de Viladecans a aprofitar més del 90% del menjar en el servei del migdia.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Agenda
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Subscripció: Alta / Baixa Butlletins publicats
|
|
Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat
Comte d'Urgell, 187
08036 Barcelona
|
|
|