Font: Ajuntament de Barcelona
Els Mercats de Barcelona estan implementant diferents mesures per garantir un ús responsable de l’aigua, en un context en què aquest recurs és cada vegada més preuat, a través d’iniciatives de conscienciació dirigides als comerciants dels mercats i a la seva clientela.
L’aigua de boca és un recurs essencial per la neteja dels aliments i per mantenir els estàndards d’higiene requerits als espais de venda. Per aquest motiu, és fonamental que els comerciants estiguin informats de la importància de conservar aquest recurs i utilitzar-lo amb responsabilitat.
Aquestes són les mesures implementades:
Materials informatius
S’han distribuït materials com ara tríptics o pòsters, que remarquen la importància de l’ús responsable de l’aigua als mercats. Al mateix torn, també s’han emès peces comunicatives per a les pantalles informatives.
Comunicació regular
Es manté una comunicació regular amb els comerciants per recordar-los la importància de seguir les directrius establertes per a la gestió de l’aigua. A través de comunicats electrònics, s’insisteix en la necessitat de col·laborar activament en la preservació dels recursos hídrics.
Optimització de l’ús de l’aigua
Es promou l’ús de tècniques eficients per reduir el consum d’aigua dels serveis de neteja. Això inclou la instal·lació de sistemes de recirculació d’aigua o l’ús d’equips de neteja d’alta eficiència. Així mateix, s’han fet comprovacions als banys i altres espais comuns dels mercats per tal que disposin de sistemes d’estalvi d’aigua on sigui possible (airejadors, limitadors, cisternes de doble descàrrega o amb interrupció, aixetes eficients…)
Monitoratge i control
Es duen a terme controls regulars per garantir que es compleixen els protocols establerts per a l’ús de l’aigua. Aquest fet pot implicar la supervisió de les pràctiques de neteja i la detecció de possibles malbarataments o desviacions dels procediments recomanats.
Sensibilització sobre alternatives
Es promou l’ús d’alternatives sostenibles sempre que sigui possible, com ara la utilització d’aigua freàtica per a tasques de neteja no relacionades amb la seguretat alimentària. Això ajuda a reduir la dependència de l’aigua de boca i fomenta la conservació d’aquest recurs.