Font: Ajuntament de Barcelona
Adela és una val·lisoletana de sang lleonesa que té 43 anys i en fa 7 que viu al barri de la Barceloneta. És enginyera de telecomunicacions de formació i ha treballat al món tecnològic durant quasi tota la seva carrera. Un dia, asseguda a la terrassa del seu pis es va donar compte de la quantitat de terrats buits que hi havia a la ciutat i va començar a investigar la manera d’aprofitar-los. És així com va sorgir el projecte Huertos in the Sky, una iniciativa que busca incentivar el verd a la ciutat a través de la creació d’horts als terrats de Barcelona. El projecte té tres propòsits: connectar amb la natura produint aliments km0, revitalitzar comunitats i generar feina.
Qui hi ha darrere de Huertos in the Sky?
Jo com a freelance, però per començar el projecte he col·laborat amb moltes persones i empreses que tenen coneixements d’agricultura urbana, com Eixverd. Aquest és un sector nou per a mi, ja que l’únic hort que vaig conèixer va ser el dels meus avis a un poble de Lleó.
Ara mateix estem començant el projecte amb un sol hort a un terrat de la Barceloneta. Si aconseguim fer viable la iniciativa em plantejaré buscar socis.
Per què creus que Barcelona necessitava aquesta iniciativa?
Barcelona és ideal per a desenvolupar Huertos in the Sky perquè el 67% dels terrats de la ciutat són plans. S’estima que unes 100 hectàrees poden ser cultivables, que és l’equivalent a 150 camps de futbol, per tant, hi ha molt potencial a nivell d’espai. El creixent interès per l’alimentació saludable, els aliments ecològics i de quilòmetre zero és una altra de les raons per impulsar Huertos in the Sky. A més, incrementar el verd a l’espai urbà també és una forma de lluitar contra el canvi climàtic. Segons el “Pla del Verd i la Biodiversitat de Barcelona 2020” l’espai verd per habitant a la ciutat és de 17,21 m2 (només 6,64 m2 a la trama urbana, sense tenir en compte Collserola).
En el temps que porteu, quins beneficis ambientals us ha suposat aquest hort? I socials?
És un projecte molt nou, vam plantar el 17 de maig, per tant, només hem passat la primera temporada del cultiu. La idea que tenia en ment era poder monitoritzar tots els beneficis que pogués aportar l’hort, com disminuir la temperatura ambient, reduir la contaminació acústica, recollir l’aigua per evitar aigües torrencials, però en aquesta fase inicial de Huertos in the Sky no tenim les eines suficients per poder fer-ho, així que intentarem implementar la monitorització en una fase més avançada del projecte i així ser capaços de registrar de forma més detallada els beneficis ambientals.
A nivell social tenim la intenció d’afavorir la inserció laboral de col·lectius en risc d’exclusió encarregant-los la gestió de l’hort a partir de l’any que ve. Per altra banda, el simple fet de passar una estona a l’hort aporta serenitat i benestar a nivell emocional.
Quina acceptació ha tingut entre els veïns? I al barri?
Vam organitzar unes jornades de portes obertes per donar a conèixer el projecte, per les que han passat unes 90 persones. També vam convidar a totes les organitzacions amb les que ens hem posat en contacte aquest any per a que poguessin veure el resultat de la feina.
Els veïns de la finca en el que es troba l’hort els hi agrada molt la iniciativa i hem fet una jornada específica perquè els veïns dels blocs propers puguin conèixer el projecte.
Com gestioneu l’hort?
L’hort té uns 47 m2 i està dividit en dues parts. Una està dedicada al projecte Huertos in the Sky i l’altra la gestiona el restaurant L’Òstia, situat a la planta baixa de l’edifici i que incorpora els aliments de l’hort als àpats del personal del restaurant. La col·laboració amb el restaurant va sorgir per casualitat, jo en sóc clienta des de fa temps i quan li vaig parlar del projecte al propietari li va agradar perquè també volia fer una cosa semblant així que vam unir causes amb la idea de compartir despeses comunes. Això va fer que pogués portar a terme un hort més gran del que era possible inicialment amb el pressupost aconseguit a través del crowdfounding amb la Fundació Goteo i les subvencions de l’Ajuntament de Barcelona.
Actualment el manteniment de l’hort el faig jo mateixa amb l’ajuda d’Eixverd. Pel pròxim any, ens volem proposar contractar personal d’alguna organització dedicada a la reinserció laboral.
D’altra banda, per aconseguir finançament pel projecte volem vendre els aliments cultivats tant mensualment a través d’una subscripció com ad hoc, és a dir, que pugui venir la gent a visitar l’espai i se’n vagi amb un cistellet d’aliments. També volem fer esdeveniments petit comitè a l’hort sobre temàtiques relacionades amb el medi ambient i oferir l’espai per a activitats de team-building o reunions d’equip per a empreses.
Teniu intenció de replicar aquesta iniciativa a altres terrats de Barcelona?
Si. Busquem replicar el model en finques de coberta plana a través de 3 models: Finques que tinguin un restaurant a la planta baixa i que siguin (a poder ser) d’un únic propietari. Actualment hi ha unes 10.000 finques residencials d’un únic propietari a Barcelona, així que hi ha moltes possibilitats per ampliar el projecte. Una altra via de creixement és el de la comunitats de veïns i veïnes que es decideixin per fer un hort i contactin amb nosaltres per portar-ho a terme. Per últim, empreses o espais de coworking que vulguin construir un hort i oferir-lo als seus treballadors i clients per a promoure la iniciativa.
Qualsevol veí de Barcelona, podria participar d’aquest hort?
Qualsevol persona es pot apuntar als esdeveniments o tallers sobre horticultura que planegem fer o simplement passar a veure’l. Ja hem realitzat jornades de “Cosecha tu cena” una activitat que, com el seu nom indica, consisteix en escollir aquells aliments de l’hort que permetin fer un sopar saborós, ecològic i amb productes de proximitat. En breus tornarem a organitzar més esdeveniments d’aquest tipus amb la collita que tinguem disponible.
Per conèixer les dates d’aquesta i altres activitats i mantenir-se informat de tot el que passa a l’hort recomano seguir el nostre perfil d’Instagram.