'Catalunya ha de fer una segona revolució industrial'

Periodista
Periodista
16/02/2014 - 00:00

LED TECH Ibèrica neix l'any 2009 a Golmés, el Pla d'Urgell, impulsada per Robert Bonet i Teresa Bernadí.  L'empresa, especialitzada en LED, compta actualment amb tres centres a Catalunya: Reus, Lleida i Sabadell. Robert Bonet explica a Sostenible la importància que està adquirint el LED en el mercat i alhora reflexiona sobre les característiques d'una nova economia que vol tenir més en compte el territori i que ja està emergint.
Una nova entrevista de la sèrie Ecoemprenedors

El LED és avui protagonista en el camp de la il·luminació, però de fet existeix des de fa uns quants anys.
Efectivament la tecnologia LED no és nova. Nick Holonyak va fer el primer Diode Emissor de Llum (LED en l'acrònim anglès) l'any 1962, i des d'aleshores la tecnologia ha anat evolucionant fins a arribar a l' eficiència que té en aquest moments, i que ha portat a que s'utilitzés en  l'enllumenat, ja que al principi aquests llums només es feien servir com a indicadors. La necessitat actual de fer productes més respectuosos amb el medi ha donat importància al LED.

Quins són els seus avantatges?
És més eficient que la bombeta d'incandescència o que les bombetes de baix consum en l'àmbit domèstic. I també guanya en eficiència a les bombetes de vapor de mercuri i a les de vapor de sodi en l'àmbit de l'enllumenat públic i industrial. La vida útil dels LED és molt més llarga (50.000h aproximadament) que les bombetes que venim utilitzant, a més no generen residus contaminants i es poden reciclar.

(F)

Què defineix els LED d'última generació?
En el mercat hi ha molts tipus de LED i moltes diferències entre ells. Nosaltres estem apostant per la generació de LED 3.0, és a dir els LED amb la màxima eficàcia que hi ha ara en el mercat mundial. Aquesta tecnologia sumada a uns drivers (transformadors electrònics interns) de llarga durada i un housing (cos en què es munta el LED i el driver) adequat i amb una dissipació molt alta, fan que aquests productes tinguin millors prestacions que els que ens arriben de la Xina, que en molts casos són obsolets o de molt baixa qualitat.

LED TECH precisament vol portar la producció de la Xina a Catalunya. Una decisió que té sens dubte implicacions socioambientals. Ara ens esmentava una possible raó, però, pot aprofundir en les consideracions que hi ha darrera aquesta decisió?
El trasllat de la producció es farà al llarg del 2014, per tant estem en ple procés de "relocalització" de la nostra empresa cap a Catalunya. Això ens donarà més agilitat i millor

resposta a les demandes dels nostres clients. La pujada dels preus dels transport i la pujada de costos de producció a la Xina són alguns dels motius essencials, però també el compromís social amb el territori ha estat una raó de pes per prendre aquesta decisió. Al nostre país hi ha molt atur i molta gent qualificada i amb ganes de treballar que ara ha de marxar per manca de feina. Nosaltres creiem que a Catalunya hi ha d'haver una segona revolució industrial, que hem de crear llocs de treball amb una indústria forta i potent en el territori, i no només ser un país que visqui del turisme.

(F)

Està parlant d'un canvi de model?
Sí, i les PIMES tenim molt a dir en aquest canvi de paradigma. El consum de productes de proximitat s'anirà imposant poc a poc, i Catalunya s'anirà abastint d'aquestes petites empreses.

Empreses industrials que també donen serveis. En el vostre cas no només veneu un producte, sinó que feu un estudi energètic al client. En què consisteix? 
Els nostres clients en demanen saber quan es poden estalviar canviant l'enllumenat actual a tecnologia LED. Segons el tipus de canvi es poden estalviar des del 60% fins al 90% de consum en enllumenat. En aquest estudi, no només els expliquem quin és l'estalvi, sinó que també els informem de quin temps d'amortització hi ha per a la inversió feta. Igualment posem en relleu la reducció de les emissions de CO2, que és directament proporcional a l' estalvi energètic.

Tornant a la relocalització, no hi ha dubte del seu impacte en l'economia local, i pel que fa a l'impacte global què en diria?
Sobretot cal subratllar la reducció del consum d'energies fòssils i les emissions associades per la disminució de les necessitats de transport.

(F)

On són els vostres principals clients?  A l'àmbit privat?, al públic? Els ajuntaments us demanen pressupostos?
L'àmbit domèstic és molt important ja que les recents pujades de les tarifes i de la contractació fixa de la llum han situat aquest àmbit al capdavant del canvi. Pel que fa a les empreses -tan grans com petites- comença a agafar molta força la idea de l'eficiència i estem portant a terme grans projectes. Per la seva banda, els ajuntaments estan molt interessats en la nostra tecnologia i en els nostres productes, però la falta de liquiditat i subvencions fa que la implantació sigui més lenta, sobretot a petits i mitjans ajuntament amb pressupostos molt minsos. Un projecte que vam realitzar va ser a Corbins (Segrià), on amb una petita inversió s'ha aconseguit un estalvi molt gran en costos elèctrics. En menys de dos anys han amortitzat la inversió i l'estalvi supera el 60%  respecte al consum amb l'enllumenat anterior.

(F)

Creu que a Catalunya tenim una cultura de la llum en el sentit que sabem donar la llum adequada a l'espai públic per exemple?. Ho dic perquè de vegades ens trobem amb indrets infrail·luminats i amb indrets sobreil·luminats.
Generalment no hi ha una cultura de la bona il·luminació en espais públics. Però a poc a poc es va esmenant aquesta situació, tant pel que fa a aplicar la lluminositat adequada, com en uniformitat i eficiència. En alguns casos els ciutadans es queixen de perdre lluminositat en espais que estaven sobreil·luminats, però el que realment s'està fent és aplicar les normatives actuals en espais públics. Cada vegada que torno a Catalunya en avió em n'adono que el nostre país està més il·luminat que la resta d'Europa. Poc a poc anem arreglant aquesta situació  i anem aplicant les normatives, malgrat que no agradi a tothom.

 

Què en pensa de l'expressió "economia verda"?
Economia verda pot ser una de les diverses denominacions que hi ha per identificar el que a mi m'agrada més anomenar economia justa.

Com es relaciona l'economia justa amb la sostenibilitat?
Personalment crec en una economia més justa i un model econòmic sostenible que tenen com a denominador comú no estar sotmesos a la llei dels mercats. Crec que les desigualtats econòmiques son contraproduents ja que la població no pot estar vivint en una falsa economia virtual, on l'endeutament acaba convertint-se en un esclavatge, en comptes de ser una ajuda o solució. A LED TECH Ibèrica estem creixent de forma sostenible i estructurada, sense crèdits ni pòlisses, únicament amb l'autofinançament i l'optimització dels nostres recursos. Més endavant no descartem cap possibilitat, però ara ho fem d'aquesta manera.

(F)

¿Pensa, com molts vaticinen, que el 2014 serà l'any de la recuperació econòmica?
Aquest any 2014 pot ser rellevant en aquest sentit, però no en tots els sectors. En el sector turístic la recuperació és evident i servirà com a pla de xoc mentre no s'implanti aquesta "nova revolució industrial" que he esmentat. A poc a poc anirem veient millores en la nostra vida diària, però seran lentes i no es tornarà a la "bogeria" anterior. Mentrestant estem aprenent que la nostra economia, l'economia domèstica, està molt allunyada de la dels mercats i la borsa.

Etiquetes: 

Relacionats

Butlletí