Un nou estudi realitzat amb persones voluntàries ha analitzat l’evolució del cortisol, l’hormona de l’estrès i altres biomarcadors durant una exposició de 8 hores a un bosc d’alzines mediterrànies. Els resultats de la recerca, publicats a la revista Forests mostren que quan ens endinsem en un bosc es redueix la concentració d’aquetsa hormona.
El III Congrés Internacional sobre el Potencial dels Boscos en la Salut acollirà una nombrosa representació de les principals xarxes internacionals sobre teràpies forestals a nivell mundial. Vinguts dels cinc continents tots comparteixen un interès comú: la voluntat de conservació i valorització dels boscos d’alt valor ecològic i terapèutic.
El pròxim diumenge 16 de setembre, en el marc de la 3a edició de la Fira Visana, es presentarà el primer Itinerari de Benestar i Silenci autoguiat de tot Catalunya. La iniciativa consisteix a passejar per camins senyalitzats enmig de la natura en els quals hi ha diferents rètols amb propostes enfocades a impulsar senzilles pràctiques saludables i de mimetisme amb l’entorn, com meditació, atenció plena, ioga, respiració conscient, introspecció o reflexió.
Boscos sans per a una societat saludable, és un estudi d’investigació que analitzarà no només el paper que tenen els boscos com a potencial font de salut per a les persones, sinó també com l’estat de salut de les masses forestals pot tenir efectes en la salut humana. L’objectiu principal n’és comprendre els mecanismes químics i fisiològics pels quals el bosc pot tenir un paper directe en la salut de les persones. L’estudi multidisciplinari combina mesuraments experimentals en boscos i laboratori, tecnologia dron i participació ciutadana.
Entrevistem Jaume Hidalgo Colomé, responsable del projecte Selvans
Selvans va naixer l’any 2007 com a iniciativa per protegir una primera xarxa de boscos madurs, a través de la compra de drets de tala. Avui, 9 anys després, integrats a Acció Natura han aconseguit propiciar que la Generalitat estigui treballant en la catalogació i protecció d’una xarxa de boscos madurs molt sòlida, que arribarà al 3% de la superfície de bosc català i que inclourà per primera vegada a l’Estat una xarxa de boscos terapèutics integrada al sistema sanitari de salut i que serà també un motor econòmic per les àrees forestals. Ens ho explica Jaume Hidalgo Colomé, enginyer forestal i responsable del projecte.