Del 15 de gener al 15 de febrer del 2021 estarà obert el Formulari de presentació de productes i serveis en el mercat o en desenvolupament que incorporin tàctiques per millorar el seu comportament ambiental al llarg del seu cicle de vida, i contribueixin a l’economia circular.
Comença el període de presentació de candidatures al Premi Catalunya d'Ecodisseny 2019
La finalitat del premi és reconèixer els productes en el mercat i en desenvolupament dissenyats, fabricats o executat a Catalunya que incorporin tàctiques per millorar el seu comportament ambiental al llarg del seu cicle de vida · El període d'inscripcions romandrà obert fins el 28 de febrer de 2019.
By my eco és una associació sense ànim de lucre, amb seu a Barcelona, que produeix peces de roba i complements, especialment bosses i motxilles, a partir de texà reutilitzat i altres materials de proximitat. En aquest projecte es treballa mà a mà amb persones en risc d’exclusió social. Es tracta de portar a terme l’economia circular en un món tan ‘ràpid’ com la moda. Les seves sòcies fundadores són Montse Bayan i Núria Nubiola. I la seva marca és Back to Eco.
Entenc que s’ha de cercar un espai perquè aquells que volen ‘fer millor les coses’ o ‘menys malament’ a nivell ambiental siguin reconeguts i serveixin d’exemple a la resta. Però d’aquesta manera el que s’està aconseguint és que aquestes iniciatives siguin això, iniciatives puntuals, anecdòtiques, una opció més, una opició més verda. Però així també deixen de ser considerades com l’única manera de fer les coses, la millor per a tothom.
Curro Claret és dissenyador industrial. Treballa per a empreses, galeries d’art i per algunes organitzacions com la Fundació Arrels. També és professor i tallerista a l’escola IED de Barcelona i forma part de la Junta Directiva del Foment de les Arts i del Disseny. Incorpora el consumidor final en els seus processos de creació perquè aquests siguin participatius i el resultat final s’adapti al 100% a les necessitats del consumidor. Entén el disseny com a eina per generar processos d’inclusió, col·laboració i codisseny amb persones en situació de fragilitat.
Montanyanes és una petita empresa situada en el Pallars Sobirà que està aconseguint el que podria semblar una utopia: dinamitzar el sector rural amb propostes que uneixen la innovació i la tradició, tot cercant sortides professionals viables a la zona del Pirineu que van més allà del turisme i la construcció.
Recentment han rebut un premi d'Excel·lència a la Innovació per Dones Rurals del Ministeri de Medi Ambient i Medi Rural per dos dels seus projectes: Grípia (dins el qual es troba l'escola de pastors) i l'Obrador Xisqueta. Hem parlat amb la Vanesa Freixa, una de les fundadores de Montanyanes, perquè ens explique com ho estan fent i cap on van.
ÀlexJiménezésdissenyador i enginyertècnicen DissenyIndustrial Jon M.Marínésllicenciaten Biologia i compta amb experiència com a consultor ambiental i en gestió de projectes. La trobada professional d'aquestes dues visions ha donat com a resultat Nutcreatives, una empresa de disseny que té com a element distintiu el fet d'anar més enllà de l'estètica de l'objecte.