ocells

Article


L’Espai Natural del Remolar-Filipines, a Viladecans, va estrenar el seu centre d’informació renovat i ho va fer coincidir amb la celebració del Dia Mundial dels Ocells, diumenge, 2 d’octubre.

Article

Els municipis de costa representen només el 3% del territori, però suporten el 43% de la població catalana i 10 milions de turistes cada any. Això representa un model d’ocupació intensiva i estacional amb greus conseqüències sobre el funcionament ecosistèmic dels hàbitats litorals i sobre la seva biodiversitat. La investigadora de la UdG Àgata Colomer, coordinadora del projecte LIFE Pletera, explica el procés de desmantellament i renaturalització d’una urbanització sense edificar al municipi de Torroella de Montgrí, dins del Parc Natural del Montgrí, les illes Medes i el Baix Ter.

Article

Són els principals indicadors de la cinquena edició del Bioblitz Metropolità, que ha tingut una participació de 400 persones. És l'any en què s'ha observat més biodiversitat: s'han censat 95 espècies més que el 2018.

Notícia

Malgrat aquest augment del perill, a VNG les mesures de protecció aplicades fins ara han estat exitoses. La ciutat és un referent d'èxit biològic reproductiu del corriol camanegre, amb 21 exemplars volanders nascuts a la platja de Ribes Roges l'any 2021, el 48% de tots els volanders del litoral entre Torredembarra i Sitges.

Article

L'AMB, amb la col·laboració de l'Institut Català d'Ornitologia (ICO), ha elaborat 33 informes ornitològics que analitzen les espècies d'ocells observades als parcs i platges metropolitans durant el 2020. L'anàlisi de les dades de tots els municipis de l'AMB ha permès saber que a la xarxa de parcs metropolitans es poden observar més del 90 % de tots els ocells de l'àrea metropolitana de Barcelona i quasi el 70 % de tot Catalunya. En concret, al llarg del 2020 es van observar 256 espècies d'ocells

Article

S’ha presentat el Tercer atles dels ocells nidificants de Catalunya, un projecte impulsat per l’Institut Català d’Ornitologia (ICO) que fa una fotografia exhaustiva de totes les espècies d’ocells que nidifiquen a Catalunya. Un llibre de 639 pàgines publicat per l’editorial Cossetània on es pot conèixer, de cada una de les espècies, per on es distribueix, quina és la seva població estimada, amb quina freqüència s’observa i quina ha estat la tendència de la seva població els darrers quaranta anys.

Notícia
Un exemplar de bernat pescaire nascut a la conca del Besòs | Observatori Rivus

Un exemplar de bernat pescaire nascut a la conca del Besòs | Observatori Rivus

A la conca de la Tordera, creix la presència del corriol petit. També l’èxit de la seva reproducció

Article

Mollet del Vallès és el municipi que té censats mes nius d’orenetes, un ocell insectívor estrictament protegit i de gran interès com a indicador ambiental. 

Article

El projecte Orenetes és una iniciativa d'estudi dels ocells i el medi urbà basada en la participació ciutadana i en el seguiment dels nius d'oreneta cuablanca (Delichon urbicum) dels pobles i ciutats de Catalunya, Balears i País Valencià. S'adreça a qualsevol persona o col·lectiu que, sense necessitat de tenir coneixements previs sobre els ocells, vulgui participar en un projecte de seguiment d'aquesta espècie de gran interès com a indicador ambiental.

Article

Des de fa prop de 20 anys la Sociedad Española de Ornitología (SEO/BirdLife) efectua tasques de seguiment de les poblacions d’aus a Sant Hilari i a Can Morral del Riu amb una estació d'anellement científic d'ocells amb el suport de la regidoria de Medi Ambient de l’Ajuntament d’Abrera.

Article

L’Aiguamoll de la Bòbila de Santpedor ha registrat més de 200 espècies d’ocells des de la seva restauració. Des de l’Ajuntament s'impulsa la preservació de l’espai i un seguiment regular de la biodiversitat mitjançant censos i estudis específics, com l’anellament científic d’ocells, que en poc més de 7 anys ha permès l’estudi de més de 10.000 exemplars diferents.