El municipi té potencial per atraure aquest tipus de visitants, segons un estudi de viabilitat impulsat per l’Ajuntament i la Diputació de Barcelona, però cal fer millores en l'àmbit d'infraestructures.
S'ha publicat a Science una recerca, liderada per la Universitat de Birmingham i el CREAF, que ha disseccionat el passat i el futur de l'extinció d'ocells a escala mundial des que els humans vam entrar a l'escenari fa 130000 anys.
L’Ajuntament de Cubelles i la Diputació de Barcelona impulsen l'estudi. El projecte analitzarà l’oferta ecoturística actual i proposarà accions concretes per atraure ornitòlegs i persones sensibles als ecosistemes protegits.
Mollet del Vallès és el municipi que té censats mes nius d’orenetes, un ocell insectívor estrictament protegit i de gran interès com a indicador ambiental.
El Corriol petit (Charadrius dubius), un tipus d’ocell catalogat com a espècie protegida d'interès especial, ha nidificat per primera vegada a les dunes de la Platja de Les Botigues de Sitges durant el confinament.
El recompte d’aus hivernants als diferents parcs naturals de les Illes Balears ha conclòs amb un cens de 16.061 aus de 70 espècies diferents i confirma que el canvi climàtic ja afecta a la dinàmica de les migracions.
Incrementar la biodiversitat del verd urbà permetria augmentar la presència d’aus passeriformes a les ciutats mediterrànies. Aquesta és la conclusió principal d’ un estudi científic realitzat a la ciutat de Valls per investigadors del grup de recerca en Conservació, Biodiversitat i Canvi Global de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB) encapçalats per Jaume Marlès. Aquest estudi pioner aporta algunes claus als gestors i tècnics per afavorir la naturalització de les ciutats.
En el marc del conveni signat entre el Zoo de Barcelona i el Consorci del Besòs, s’han instal·lat a la llera del riu uns pòsters per donar a conèixer els ocells que podem observar més fàcilment a l’entorn del riu Besòs, des de Montcada i Reixac fins a la desembocadura.
Instal·lació de menjadores als parcs del Segre i del Valira
L’objectiu és promoure la natura entre la població local per facilitar l’observació d’ocells i alhora disposar d’un recurs pedagògic i científic per a les escoles, a més a més de facilitar, en el cas de les menjadores, punts d’alimentació durant la temporada tardor-hivern a espècies protegides presents als nostres parcs en una època en què escassegen l’aliment i llocs de nidificació.
El CTFC, la Diputació de Girona i l’Obra Social “la Caixa” col·laboren en aquesta iniciativa, que inclou actuacions de conservació del medi natural i la biodiversitat , i el seu impacte en la salut ambiental.