Barcelona ha estat inclosa a la Llista A de l’organització sense ànim de lucre Carbon Disclosure Project (CDP), la qual cosa la reconeix com una de les 122 ciutats d’arreu del món que està prenent un lideratge ferm en l’acció ambiental i la transparència davant de l’emergència climàtica.
Episodis com el temporal Gloria, ocorregut el gener del passat 2020, o el temporal Filomena del present gener de 2021, posen de manifest la vulnerabilitat de les infraestructures i els serveis urbans de les nostres ciutats davant els efectes de pluges, nevades o ventades d’intensitat extraordinària. També, els efectes d’incidents tals com talls en el subministrament elèctric o en l’abastament d’aigua són molt perjudicials sobre els ciutadans i l’activitat en general.
Las políticas de desarrollo económico local cuentan con un recorrido de tres décadas en España. Un período que se inició con una profunda crisis económica, reconversión de sectores industriales y unos ayuntamientos democráticos de nuevo cuño con una agenda política necesariamente centrada en la provisión de las infraestructuras y los servicios básicos que el régimen franquista había escamoteado durante su vigencia.
Basant-se en l'èxit de l'experiència de Barcelona Resiliència al febrer de 2015, que va atraure més de 170 participants i va involucrar a més de 20 ciutats, el BCN Urban Resilience, ONU-HABITAT Programa de Perfils de Ciutat per la Resiliència i la ciutat de Barcelona estan llançant la Barcelona REsilience Week, una plataforma global per a la discussió i l'aprenentatge entre les ciutats principals i les empreses que treballen per construir comunitats més resistents a tot el món. Es preveuen cobrir una àmplia gamma de temes, des de la gestió de l'aigua i les infraestructures urbanes a prova de desastres a marcs de col·laboració a diversos agents interessats i la resiliència social. L'esdeveniment comptarà amb una varietat de sessions, com ara taules rodones d'alt nivell, sessions paral·leles, reunions de la xarxa de la ciutat i visites de camp.