Els ajuntaments necessitem un fons extraordinari, com es va fer durant la pandèmia, per assegurar les obligacions derivades de la declaració d'emergència per sequera.
Font: Article publicat originalment a El Far.cat. Informatiu del Baix Llobregat i L'Hospitalet.
La manca de pluges a Catalunya i unes previsions meteorològiques gens favorables a curt i mitjà termini situen la sequera com un dels principals reptes d'enguany.
La Generalitat de Catalunya persisteix, bo i esperant un episodi de pluja contundent com a font principal d'abastament d'aigua que permeti revertir l'actual situació. No n'hem après gaire de les lliçons de l'episodi de sequera de l'any 2008.
"Els municipis volem contribuir per avançar cap a un acord per a un nou cicle de l'aigua."
En ple 2024, hem d'acceptar que la situació no tornarà a ser com la d'abans: el canvi climàtic i una desertificació progressiva ho canvien tot. És urgent, doncs, avançar cap a un acord per a un nou cicle de l'aigua.
Els municipis volem contribuir amb la nostra experiència de govern i capacitat de gestió com a administració més propera a la ciutadania en aquesta crisi.
Ara mateix la Generalitat ens sanciona com a falsos culpables d'una situació que des del municipalisme volem combatre conjuntament.
Per a això, necessitem que la Generalitat ens vegi com a veritables aliats i que ens ajudi a ser útils. Els ajuntaments no només necessitem subvencions per a inversions, també necessitem un fons extraordinari, com es va fer durant la pandèmia, per assegurar les obligacions derivades de la declaració d'emergència i poder perseguir els grans consumidors o acompanyar les empreses a reduir el consum d'aigua. El 'temps' ens apressa.