El programari de cartografia digital MiraMon compleix 10 anys

19/07/2005 - 00:00
Al 1994 un grup d'investigadors del Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals dirigits pel doctor Xavier Pons varen crear MiraMon, un sistema d'informació geogràfica (SIG) i software de teledetecció. Deu anys després aquest programari, 100% en català, s'ha convertit en una eina de treball amplament usada a tot el món, en el camp de la docència, la planificació i la gestió territorial.
Per celebrar el seu desè aniversari s'ha donat a conèixer l'acord entre el CREAF i el Departament d'Universitats, Recerca i Societat de la Informació de la Generalitat de Catalunya per distribuir de forma gratuïta el programa de SIG MIRAMON a totes les administracions públiques, centres de recerca, escoles i universitats. El suport per part de la Generalitat també té com a objectius iniciar l'adequació del programa per poder funcionar amb sistemes operatius lliures i recolzar al CREAF per avançar en la nova generació del programa MiraMon.
Per a que serveix MiraMon? Un Sistema d'Informació Geogràfica (SIG) és una eina científica i tecnològica en forma d'aplicació informàtica que permet la generació i el maneig de mapes digitals temàtics i topogràfics, fotografies aèries, imatges de satèl·lit, models digitals del terreny, grans bases de dades, així com la connexió amb sistemes GPS.
Amb un SIG podem fer preguntes com ara: On sóc? -a quin municipi, a quina coordenada, a quina altitud -; on puc trobar alguna cosa? - fagedes, zones industrials, àrees protegides, topònims -; així com efectuar complexes anàlisis derivades de la combinació de les diferents capes d'informació, com ara esbrinar quina és la zona òptima per a la instal·lació d'un cert equipament que ha d'estar a una determinada distància de carreteres principals o nuclis urbans i tenir una certa qualificació de sòl. En definitiva, resulta una bona eina per a la presa de decisions tenint en compte aspectes de dinàmica territorial.
MiraMon avui és una eina habitual en la recerca, gestió i planificació territorial de nombroses institucions públiques, universitats i empreses del sector. En els darrers anys ha experimentat un fort creixement pel que fa a prestacions, nombre d'usuaris i presència a Internet. Actualment la versió completa del programa compta amb més de 4.000 usuaris registrats a 37 països diferents i les versions gratuïtes a Internet tenen prop de 100.000 usuaris.
A banda de l'adequació del programa a plataformes informàtiques obertes, actualment s'està perfeccionant la interfície del navegador de mapes a Internet i la tecnologia del servidor de mapes i s'està treballant amb especial intensitat en temes de simbolització de la cartografia, gestió integrada de la informació que acompanya als mapes digitals (metadades) i en la implementació de més funcionalitats en el camp de la teledetecció i de l'anàlisi espacial i territorial.

Relacionats

Article
Malgrat la pluja, la sequera continua

Article


 

Campanya "RECI-CLAR, ES CLAR. És massa evident per no fer-ho" - 2a edició

Butlletí