Presentada una Guia de Bones Pràctiques per al reciclatge i la recuperació de la fusta

18/11/2006 - 00:00
La gerent de l'Agència de Residus de Catalunya, Genoveva Català, ha presentat la Guia de Bones Pràctiques per al reciclatge i la recuperació de palets i embalatges de fusta. La Guia recull i homogeneïtza les exigències mínimes mediambientals que hauria de complir qui es dediqui a l'activitat del reciclatge i la reutilització de palets i embalatges de fusta. La Guia descriu l'estructura dels diferents tipus de palets i el seu procés de recuperació, així com les obligacions i Bones Pràctiques que han de complir els gestors autoritzats. També recull els requisits que han de reunir les instal'lacions on desenvolupen la seva activitat. El manual pretén orientar els gestors de residus que s'utilitzen per transportar mercaderies perquè gestionin correctament aquest residu i duguin a terme la seva activitat econòmica amb respecte pel medi ambient. La Guia sorgeix arran del conveni de col·laboració signat l'any passat entre l'Agència de Residus de Catalunya (ARC) i l'Associació Catalana de Recicladors de Palets i Embalatges de Fusta (REPACAT). A més de la Guia, s'ha elaborat un tríptic sobre el concepte de residu associat a la gestió de palets i embalatges de fusta. També s'ha treballat conjuntament en la revisió del PROGRIC (Programa de gestió de residus industrials de Catalunya) fent els comentaris i propostes necessaris respecte a la gestió dels palets i embalatges de fusta. El compromís econòmic per part de l'ARC és de 10.000 ' destinats a pagar les despeses de la campanya de difusió i l'edició de la guia de Bones Pràctiques. A Catalunya, hi ha aproximadament unes 37 empreses autoritzades com a gestors que es dediquen al reciclatge de palets, 21 de les quals formen part de REPACAT. Aquests gestors de residus de palets i embalatges de fusta recullen els residus a les dependències del productor o posseïdor 'que prèviament els ha classificat i emmagatzemat en condicions- mitjançant transport autoritzat i amb la documentació de seguiment necessària. Una vegada arriba a les instal·lacions del gestor, aquest procedeix a la seva classificació segons el tipus i l'estat del palet o embalatge de fusta. Posteriorment, es repara o, en el cas que no es pugui reparar, es desmunta i es tracta el residu (mitjançant trituració i la valorització posterior de la fusta). L'activitat dels gestors membres de REPACAT permet que es torni al cicle comercial una gran quantitat de palets de fusta cada any i que s'eviti el consum de matèries primeres necessàries per fabricar els palets.

Relacionats

Article

En el marc de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus 2024, l'Agència de Residus de Catalunya comparteix els següents casos pràctics i eines per sensibilitzar sobre la prevenció del malbaratament alimentari.

Article

Per promoure el coneixement i la sensibilització sobre la problemàtica del malbaratament alimentari, la Diputació de Barcelona disposa de les maletes pedagògiques "El menjar no es llença".

Article

Butlletí