Els informes de la Qualitat Ecològica dels Rius ja estan disponibles a la xarxa

Redacció
26/05/2008 - 00:00
Les dades passen d'editar-se en format CD a adoptar el format web, oferint l'accés d'una forma molt més interactiva i immediata als seus usuaris

Fent un pas més per apropar la informació a la ciutadania, la Diputació de Barcelona, a través de la seva Oficina Tècnica d'Acció Territorial de l'Àrea d'Espais Naturals, ha posat en marxa la web del Programa de Qualitat Ecològica dels Rius, on es mostren totes les dades que el Departament d'Ecologia de la Universitat de Barcelona -amb la col·laboració de diverses institucions- recull des de l'any 1994 sobre l'estat dels cinc rius de la província de Barcelona: el Llobregat, el Besòs, el Foix, el Ter i la Tordera, tant en el seu curs principal com d'alguns dels seus afluents.

Les dades passen d'aquesta manera d'editar-se en format CD a adoptar un format web, oferint per tant l'accés d'una forma molt més immediata als seus possibles usuaris. Aquests estudis van iniciar-se l'any 1994 i es van editar en paper fins l'any 2000. Per facilitar la seva consulta i interactivitat, l'any 2001 es van començar a editar en CD-Rom, format que ara s'abandona en favor de les possibilitats de la xarxa.

L'aplicació permet veure l'informe dels rius dels darrers anys en format mapa i text. L'usuari pot afegir les capes ambientals que desitgi (depuradores, espais protegits, cobertes del sòl...) així com canviar el fons (topogràfic o ortofotomapa). Per cada conca es mostren 12 fitxes de paràmetres químics, d'entorn i de la qualitat biològica, i uns cercadors permeten localitzar ràpidament el punt de mostreig, el municipi, la comarca o la conca desitjada.

En la mateixa pàgina, s'ofereix informació sobre els diferents índexs i paràmetres que s'usen per caracteritzar l'estat ecològic dels rius. També es mostren fotografies, dibuixos i claus d'identificació dels insectes aquàtics usats per caracteritzar l'estat ecològic dels rius. La base de dades històrica (1994-2006) es pot descarregar des de la mateixa web.

Informes oficials
Tal i com s'explica a la nova web del programa, l'any 2007 l'Agència Catalana de l'Aigua va engegar el Programa de seguiment de l'estat ecològic dels rius de Catalunya. D'aquesta manera, es feia realitat "el desig que manifestàvem en els primers treballs de la sèrie, a mitjan anys noranta, quan expressàvem la nostra voluntat que les dades sobre la qualitat ecològica dels rius catalans fossin oficials i, per tant, tinguessin un valor afegit".

Aquest canvi implicarà la reforma del projecte d'estudi de la qualitat ecològica dels rius de la província de Barcelona, passant "de la diagnosi i el coneixement de l'estat del medi, a la proposta de mesures i la restauració de les masses d'aigua problemàtiques", un canvi que es començarà a veure a partir del següent informe.

Crèdits
La direcció i la coordinació general del projecte les han fetes el Dr. Narcís Prat i la Dra. Maria Rieradevall. La coordinació i la redacció de l'informe corresponent a l'any 2006 han anat a càrrec de Pau Fortuño i Mia Morante (Grup FEM, del Departament d'Ecologia de la Universitat de Barcelona). En les campanyes del Besòs, el Foix i el Llobregat, hi han intervingut Blanca Ríos, Raúl Acosta, Miguel Cañedo-Argüelles, Cesc Múrria, Tura Puntí, Laura Puértolas, Núria Sànchez, Iraima Verkaik i Mireia Vila-Escalé (Grup FEM, Dept. Ecologia UB). Les campanyes i la redacció de l'informe del Ter han anat a càrrec del Centre d'Estudis dels Rius Mediterranis (Marc Ordeix, Jesús Ortiz, Èlia Bretxa i Núria Sellarès), i les de l'informe de la Tordera, a càrrec de l'Observatori de la Tordera (Gerard Pié, Marta Miralles i Arnau Urgell).

Relacionats

Article



Resultats de la Jornada "Crònica de la COP29. Nous pactes climàtics en l’any més càlid mai registrat".​
Article

Aprofitant que s’apropen les Festes de Nadal, l'Ajuntament de Barcelona ha publicat un recull amb diversos recursos i experiències inspiradores per fomentar una compra més responsable i conscient, que tingui en compte la cura l’impacte i la cura de l’entorn.

Article
Avís preventiu de contaminació atmosfèrica per partícules en suspensió (PM10) a tot Catalunya

Atenent els nivells de PM10 enregistrats per la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica (XVPCA), i la previsió dels models de dispersió de contaminants per al dia d’avui, des de la Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic s’emet un avís preventiu per nivells moderats de contaminació de l’aire pel contaminant PM10 a tota Catalunya.

Butlletí