Medi Natural

Opinió
Els acords de Rio+20 són cataplasmes per a un malalt politraumàtic que necessita quiròfan

Article
La nostra pròpia acció 'depredadora' amenaça la nostra supervivència com a espècie

Gairebé un terç de les 63.837 espècies avaluades per la UICN es troben amenaçades
La Unió Internacional per a la conservació de la Natura (UICN) ha presentat la Llista Vermella d'Espècies Amenaçades, coincidint amb la celebració de la Cimera de la Terra Rio+20.

Segons aquest informe, les espècies més amenaçades al món són: un 41% dels amfibis, un 33% dels coralls que conformen els esculls, un 30% de les coníferes, un 25% dels mamífers i un 13% de les aus.

Entrevista

Josep Peñuelas és professor d'investigació del CSIC, director de la Unitat d'Ecologia Global CREAF-CSIC-CEAB i col·laborador d'universitats de mig món, des d'Stanford a Beijing. El 2010 va rebre el Premi Nacional de Recerca de Catalunya, i els seus treballs són de referència per a altres experts.

Ara, amb el seu equip, ha format part de la posada en marxa de TRY, una base de dades sobre les característiques de plantes de tot el planeta en la que per primera vegada s'ha incorporat la informació d'equips d'investigació d'arreu del món, i que permetrà saber molt més sobre la vida a la Terra i el futur que ens espera.

Entrevista
Doctorada en Ciències Ambientals per la Universitat Autònoma de Barcelona, Elisabet Roca ha treballat en projectes de recerca estatals i europeus sobre percepció social i participació per a la gestió integrada de les zones costaneres. Actualment és professora de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyers de Camins Canals i Ports de la Universitat Politècnica de Catalunya, on desenvolupa la seva recerca en l'àmbit dels impactes socioambientals de les intervencions territorials i l' urbanisme. En aquesta entrevista explica la visió que té la ciutadania de les platges i proposa relacionar aquesta visió amb una gestió adequada d'aquests espais.
Opinió
Convé reclamar, un cop més, la necessitat de disposar d’una política forestal.
Opinió
La fauna silvestre és un referent museístic per als infants d’avui, material arqueològic.
Opinió
El cinturó de foc americà i asiàtic s’explica pel contacte actiu de plaques geològiques
Reportatge
Catalunya disposa, a dia d'avui, de 13 parcs naturals, a més d'un parc nacional i altres espais naturals de protecció especial. Però això no vol dir que no hi hagi altres indrets que podrien merèixer aquesta categoria, com ara la serra del Montsec, al Prepirineu, i les capçaleres dels rius Ter i Freser, al Pirineu més oriental. Precisament, el passat mes de desembre la Institució Catalana d'Història Natural (ICHN) va organitzar a Àger (la Noguera) i a Ripoll dos seminaris on quasi un centenar d'experts van debatre sobre el futur d'aquests magnífics espais naturals.
Opinió
Construïm en llocs inadequats i qualifiquem d’accident els nostres actes temeraris